Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentas nesiėmė kerštauti

2009-01-24 09:00
Prezidentas nesiėmė kerštauti
Prezidentas nesiėmė kerštauti / Redakcijos archyvo nuotr. Regalijos: A.Sekmokas (kairėje) netrukus bus teisėtas energetikos ministras.

Prezidentas nevetavo Energetikos ministerijos steigimo ir taip neatkeršijo valdančiajai Tėvynės sąjungai už jos nenorą atleisti iš pareigų įgaliojimus praradusį Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininką.

Pasirašė įstatymą

Vakar vidurdienį pranešta, kad Prezidentas Valdas Adamkus pritarė,kad būtų steigiama nauja Energetikos ministerija. Jis pasirašė atitinkamą Seimo priimtą įstatymą.

Oficialiai išplatintame prezidentūros pranešime nurodyta, kad šalies vadovas priėmė šį sprendimą, "nes yra įsitikinęs, kad energetinio saugumo iššūkių akivaizdoje Lietuvai reikalinga už energetikos politiką atsakinga institucija". Pasak pranešimo, Vyriausybė ir ministras pirmininkas Andrius Kubilius asmeniškai užtikrino Prezidentą, kad Ūkio ministerijos pagrindu kuriamos naujos įstaigos veiklai nereikės papildomų biudžeto lėšų ir nebus plečiamas biurokratinis aparatas.

"Prezidentas V.Adamkus nuolat primindavo vykdomajai valdžiai, jog ši vėluoja įgyvendinti Lietuvai labai svarbius energetikos projektus, kurie sudarytų sąlygas įsilieti į ES energetikos rinką ir turėti alternatyvių elektros ir gamtinių dujų tiekimo šaltinių", – tvirtinama pranešime.

"Lietuva yra pagrįstai kritikuojama dėl negebėjimo savo ūkyje pritaikyti šilumą taupančių technologijų – lėtai apšiltinami daugiabučiai namai, neefektyviai naudojama energija, sudaroma daugybė kliūčių alternatyviai energetikai plėtoti", – cituojamas Prezidentas.

Dėl šių priežasčių, valstybės vadovo nuomone, yra prasminga steigti Energetikos ministeriją, nes nauja institucija būtų atsakinga už strateginius Lietuvos uždavinius – kuo skubiau tiesti elektros tiltus į Lenkiją bei Švediją ir statyti naują atominę elektrinę.

Gal pagaliau ims dirbti?

Jau šiemet iš naujos ministerijos laukiama konkrečių rezultatų: politinio sprendimo dėl elektros kabelio tiesimo į Švediją, konkrečių elektros tilto Lietuva–Lenkija statybos darbų bei derybų su regiono partneriais dėl naujos modernios atominės elektrinės statybos pabaigos.

"Tikiuosi, kad dabar Ūkio ministerija veiklą pirmiausia nukreips verslo saulėtekiui skatinti, o ne jam aptarinėti, kaip buvo iki šiol. Verslui mažins biurokratinę ir administracinę naštą, kuri ypač slegia ir riboja smulkiųjų verslininkų iniciatyvas", – sakė Prezidentas.

Valstybės vadovas atkreipė Vyriausybės dėmesį į tai, kad šiuo visuotinio taupymo metu naujos institucijos įkūrimas neturi tapti pretekstu gausinti valdininkiją, pradėti perkelti ministerijas, kaitalioti pavadinimus.

Prezidentas pabrėžė, kad Energetikos ministerijos steigimas yra išskirtinis atvejis, kuriam pateisinti turi būti naikinamos neefektyviai dirbančios ar funkcijas dubliuojančios institucijos. "Pasirašau šį įstatymą, nes noriu tikėti Vyriausybės atsakingumu įgyvendinant sunkmečio įveikimo programą ir jos pažadais, tarp kurių yra ir skubiai priimtų įstatymų abejotinų nuostatų taisymas, – sakė V.Adamkus. – Atidžiai stebėsime Energetikos ministerijos veiklą, ar pasitvirtins valdžios žodžiai – nė vieno papildomo lito iš valstybės piniginės".

Neatkeršijo konservatoriams

Priimdamas sprendimą nevetuoti Energetikos ministerijos steigimo Prezidentas atsisakė keršto valdančiajai daugumai planų už tai, kad ji vilkina AT pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo iš pareigų klausimą.

AT pirmininkas jau daugiau kaip pusmetį neturi įgaliojimų, nes Seimas vis atmeta Prezidento siūlymą atleisti jį iš pareigų pasibaigus kadencijai.

Tėvynės sąjunga norėtų, kad V.Greičius liktų ir kitai AT pirmininko kadencijai, tačiau dabartinis Prezidentas, kurio paties įgaliojimai baigsis šių metų liepą, su tuo nesutinka ir siūlo pirmiausia atleisti teismo vadovą, tik paskui diskutuoti dėl naujo pirmininko kandidatūros.

Nesutarimų šiuo klausimu esama ir valdančiojoje koalicijoje. V.Greičiaus problemą norėtų kuo greičiau išspręsti valdančiosios Tautos prisikėlimo partija bei Liberalų sąjūdis, tačiau konservatorius šiuo klausimu remia valdantieji liberalcentristai ir opozicinės "Tvarka ir teisingumas" bei Darbo partija.

600 milijonų

Steigti Energetikos ministeriją labiausiai suinteresuoti konservatoriai, kurie į jos vadovo pareigas deleguos savo atstovą Arvydą Sekmoką.

Kol kas nėra aišku, kada bus įsteigta ministerija ir Prezidentui teikiamas skirti naujas ministras. Valdantieji yra minėję, kad valstybės vadovui pritarus nauja žinyba galėtų atsirasti vasarį. Bet A.Sekmokas galėtų būti teikiamas V.Adamkui skirti energetikos ministru jau kitą savaitę, įsigaliojus paskelbtam Energetikos ministerijos steigimo įstatymui.

Nauja žinyba bus steigiama reorganizuojant dabartinę Ūkio ministeriją. Energetikos ministerijoje turėtų dirbti apie 75–80 žmonių, jai išlaikyti šių metų valstybės biudžete numatyta 612 mln. litų.

Tai bus keturiolikta ministerija Lietuvoje. Energetikos ministerija jau veikė iki 1996 m. pabaigos, kai ją panaikino tuomet į valdžią atėję konservatoriai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų