Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidento antausis valdantiesiems

2009-02-18 09:00
Prezidento antausis valdantiesiems
Prezidento antausis valdantiesiems / Redakcijos archyvo nuotr. Stabdis: V.Adamkus stabdo konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus (dešinėje) bandymus iš ministerijų išvalyti Gedimino Kirkilo (kairėje) socialdemokratams prijaučiančius valdininkus.

Prieš išvykdamas atostogų į Meksiką Prezidentas Valdas Adamkus įgėlė valdančiajai keturių centro dešinės partijų koalicijai, vetuodamas jos priimtą įstatymą dėl ministerijų valdymo pertvarkos.

Atmetė ir išvyko

Vakar popiet V.Adamkus išvyko pailsėti į Meksikos Ikstapos kurortą. Čia Prezidentas su draugais praleis kelių savaičių tradicines atostogas.

Tačiau dar prieš išvykdamas valstybės vadovas Prezidentūroje pasirašė dekretą dėl Seimo priimto Vyriausybės įstatymo pataisų, iš pagrindų keičiančių ministerijų valdymo struktūrą.

Prieš pusantros savaitės parlamento daugumos balsais priimtos Vyriausybės įstatymo pataisos numato, kad naikinamos ministerijų valstybės sekretorių ir ministerijų sekretorių pareigybės. Juos turėjo pakeisti nauji politinio pasitikėjimo pagrindu skiriamų viceministrų etatai ir naujai įkurta ministerijos kanclerio pareigybė.

Numatyta, kad tokia reforma turi būti įgyvendinta iki šių metų liepos 1 d. Palikti keturi mėnesiai įspėti atleidžiamus iš pareigų valstybės tarnautojus.

Prezidentas pasiūlė Seimui šį įstatymą laikyti nepriimtu ir palikti dabartinę ministerijų valdymo struktūrą – kiekvienoje ministerijoje tik po vieną viceministrą, vieną valstybės sekretorių ir tris–penkis sekretorius.

Nenori ministerijų politizavimo

Vetuodamas įstatymą, Prezidentas pabrėžė, kad turi būti garantuotas valdininkų profesionalumas.

"Todėl, kad veiksmingai būtų vykdomos funkcijos, būtinas valstybės tarnybos stabilumas, funkcijų tęstinumas ir perimamumas. Vienas svarbiausių valstybės tarnybos principų yra politinis neutralumas, užtikrinamas teisiškai įtvirtinant karjera paremtą valstybės tarnybos sistemos modelį. Siekiant, kad ministerijos veiksmingai vykdytų savo funkcijas, nustatomas šiam tikslui pasiekti būtinas ministerijose dirbančių karjeros ir politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų skaičius bei proporcija", – teigė V.Adamkus.

Valstybės vadovo nuomone, numatyti pakeitimai gali turėti neigiamos įtakos ministerijų veiklai ir gali didinti valstybės tarnybos politizacijos lygį: "Įstatymu įtvirtinama ydinga tendencija ministerijų politinio ir karjeros valstybės tarnautojų proporciją bei skaičių keisti po kiekvienų Seimo rinkimų, kai pasikeičia Vyriausybę formuojanti valdančioji dauguma. Toks valstybės tarnautojų korpuso formavimo nestabilumas sukuria prielaidų pažeisti valstybės tarnybos politinio neutralumo principą, įtvirtintą Valstybės tarnybos įstatyme."

Taip pat atkreiptas dėmesys į tai, kad pakeitimams ministerijų valdymo sistemoje įgyvendinti bus reikalingas pereinamasis laikotarpis, "neigiamai paveiksiantis ministerijų pajėgumą vykdyti joms nustatytas funkcijas, ypač svarbias sprendžiant ekonominio sunkmečio iššūkius".

Stengsis atmesti veto

Valdantieji konservatoriai, pasiūlę Vyriausybės įstatymo pataisas, argumentavo, esą socialdemokratų valdymo laikotarpiu, ypač baigiantis kadencijai, į ministerijų sekretorių postus tuomet valdžioje buvę socialdemokratai paskyrė sau ištikimus, partinius žmones.

Valdančiosios daugumos atstovai jau patvirtino, kad stengsis atmesti Prezidento veto ir įtvirtinti savo pasirinktą ministerijų valdymo schemą. Panaši, beje, egzistavo Lietuvoje iki 2002 m.

Prezidento veto Seimas gali atmesti už tai balsuojant ne mažiau kaip 71 parlamentarui. Valdančioji dauguma turi 83 Seimo narius. Už dabar vetuotą įstatymą vasario 5 d. balsavo 79 parlamentarai – ne tik valdančiosios partijos, bet ir pusė opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos atstovų.

Tikimasi, kad jau ketvirtadienį Seimui gali būti pristatytas valstybės vadovo dekretas dėl veto priimtam įstatymui. Jeigu parlamento vadovybė nenuspręs rengti neeilinio posėdžio šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje, tuomet dėl veto atmetimo galės būti balsuojama tik kovo 10 d. prasidėjusioje Seimo pavasario sesijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų