Pereiti į pagrindinį turinį

Tėvai vis dažniau vaikus laikinai patiki globėjams

Tėvai vis dažniau vaikus laikinai patiki globėjams
Tėvai vis dažniau vaikus laikinai patiki globėjams / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Baigiantis vasarai daugėja laikinąja vaikų globa susirūpinusių į užsienį išvykstančių tėvų. Panevėžio savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai pagausėjimą sieja su tėvų išaugusia atsakomybe, rašo Panevėžio dienraštis „Sekundė“.

Daugėja paliekamų

„Sunku spręsti, ar tam gali turėti įtakos nedarbo lygis. Gal į užsienį išvykstantys ir vaikus kitų globai paliekantys tėvai nelabai žinojo, kad apie tai būtina pranešti mūsų skyriui“, - svarsto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Audronė Grainienė.

Iki pusės metų Lietuvą paliekantys nepilnamečių tėvai privalo prieš 30 dienų iki išvykimo pranešti vaiko teisių apsaugos specialistams apie pasirinktą atžalos globėją.
Per šiuos metus laikinoji globa tėvams prašant nustatyta 34-iems miesto vaikams. Jų globėjais paskirti 26 asmenys.

Kvietė grįžti

A.Grainienės teigimu, išvykstantys tėvai dažniausiai vaikus prižiūrėti patiki giminaičiams - seneliams, tetoms, vyresniems broliams ar seserims.

„Per metus pasitaikė keletas atvejų, kai globėjais paskirti seneliai ir šeimos draugė nesugebėjo prižiūrėti jiems paliktų paauglių ir teko skubiai kviesti tėvus iš užsienio. Tuo nereiktų stebėtis - paaugliai ir šeimoje dažnai maištauja“, - mano A.Grainienė.

Tėvams prašant laikinaisiais vaiko globėjais paskirtiems asmenims išmokos nėra mokamos - emigravusieji patys privalo išlaikyti tėvynėje paliktus vaikus.

Kenčia vaikai

Psichologų teigimu, nors ir laikinas išsiskyrimas su tėvais negali nepalikti pėdsako vaiko raidai.

„Jei vaikas jautėsi mylimas šeimoje, jis išgyvens sielvartą. Jei abejojo dėl tėvų meilės, išsiskyrimas tas abejones dar labiau pagilins. Ryšys su tėvais ypač reikalingas kūdikiams, bet yra atvejų, kai tėvai išvyko palikę kitiems prižiūrėti dešimt mėnesių vaikutį“, - teigė Panevėžio pedagoginės-psichologinės tarnybos psichologė Rasa Praninskienė.

Pasak jos, į psichologus pagalbos dažniausiai kreipiasi 3-8 metų anūkus apsiėmę globoti seneliai.

„Jie patenka į labai dviprasmišką situaciją: privalo atlikti tėvų funkciją, o nori palepinti vaiką, nes yra seneliai“, - pažymėjo R.Praninskienė.

Tačiau vaikus kitų priežiūrai paliekantys tėvai - ypač reti psichologų klientai. „Jei prieš išvažiuodami apsilankytų pas mus, gal pakeistų savo apsisprendimą, gal galėtume nors vieną sustabdyti“, - vylėsi psichologė.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų