Pereiti į pagrindinį turinį

Trūksta „tikrosios šeimos“ šalininkų

2012-05-29 09:20
Trūksta  „tikrosios šeimos“ šalininkų
Trūksta „tikrosios šeimos“ šalininkų / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Konstitucijos pataisos dėl šeimos susiejimo su santuoka šalininkai pripažįsta, kad kol kas jiems trūksta pajėgų Seime šiai pataisai patvirtinti. Todėl vis atidėliojamas balsavimas dėl pagrindinio šalies įstatymo pakoregavimo.

Gali būti „ant ribos“

Seimo nariai jau gegužės viduryje turėjo pirmą kartą balsuoti dėl Konstitucijos pataisos, nustatančios kitokį šeimos teisinį supratimą, priėmimo. Toks balsavimas netgi buvo įrašytas į vienos plenarinių posėdžių dienos darbotvarkę, tačiau paskutiniu momentu išbrauktas. Pripažinta, jog nei tame posėdyje, nei vėlesniuose nebuvo susirinkę pakankamai Seimo narių, kad pataisa surinktų reikiamą balsų skaičių.

Bet ir dabar Konstitucijos pataisos šalininkai nėra dar tikri, ar birželį, kai balsavimą dėl jos numatoma vėl įtraukti į darbotvarkę, jau bus surinkta pakankamai balsų.

„Sakyčiau, šansai yra 50 ir 50. Sunkoka būtų prognozuoti ir nesinorėtų burti iš kavos tirščių. Balsavimo rezultatai gali būti labai “ant ribos", – spėjo vienas didžiausių Konstitucijos pataisos rėmėjų Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Dagys.

Nusisuko prasidėjus diskusijoms

Politikas atkreipė dėmesį, kad parengtąjį Konstitucijos pataisos projektą dėl kitokio šeimos teisinės sampratos įtvirtinimo parėmė daugiau parlamentarų, nei jų reikėtų priimti pačią pataisą – apie šimtą.

„Jeigu visi pasirašiusieji projektą dalyvautų balsavime ir balsuotų už, tuomet Konstitucija būtų nesunkiai ir greitai pakoreguota“, – minėjo R.Dagys.

Tačiau jis pripažino, kad Seime prasidėjus diskusijoms dėl Konstitucijos pataisos dalis pirminį projektą parėmusių nusisuko nuo jo. Tarp tokių buvo kai kurie socialdemokratai. Keli šios partijos atstovai sutiko su parengtąja Konstitucijos pataisa, bet vėliau Socialdemokratų partija priėmė sprendimą neparemti jos.

Todėl dauguma projektą pasirašiusių socialdemokratų ir kai kurių kitų partijų atstovų nebeketina balsuoti dėl jo priėmimo.

„Būtent dėl tokios pasikeitusios kai kurių kolegų pozicijos ir negalima kol kas prognozuoti balsavimo baigties“, – pridūrė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas.

Abejoja, ar surinks balsų

R.Dagys tikisi, kad pirmasis balsavimas dėl Konstitucijos pataisos galėtų įvykti birželio pirmą arba antrą savaitę. „Bet kuriuo atveju reikėtų, kad jis būtų surengtas dar iki Seimo pavasario sesijos pabaigos, tai yra iki liepos. Tada antrasis balsavimas galėtų vykti rugsėjį arba spalį – irgi dar šiame Seime“, – kalbėjo politikas.

R.Dagys sutiko, kad, nepavykus surinkti reikiamo balsų skaičiaus Konstitucijos pataisai priimti, ji būtų atidėta mažiausiai metams, tai yra jau kitam Seimui apsispręsti. Tačiau konservatoriai vargu ar turės daugumą būsimame parlamente, todėl jie bandys priimti Konstitucijos pataisą dar per šio Seimo kadenciją.

Pasak parlamentaro, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas yra įsipareigojęs dar paieškoti kitokios, galbūt kiek švelnesnės Konstitucijos pataisos formuluotės, kuri neerzintų daugumos Seimo narių ir užtikrintų pakankamą balsų skaičių.

Be to, Seimo valdyba ir sekretoriatas bandys rasti tokį parlamento plenarinį posėdį, kuriame dalyvautų gana daug parlamentarų – kad jie nebūtų išvykę į komandiruotes.

Tačiau Konstitucijos pataisai dėl šeimos teisinio statuso prieštaraujanti socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė netiki, kad konservatoriams ir jų šalininkams pavyks surinkti 94 Seimo narių balsus, būtinus pataisai priimti.

Socialdemokratė priminė, kad po svarstymo už šią pataisą balsavo vos daugiau kaip šešios dešimtys parlamentarų. „Gal dar kokias dvi dešimtis papildomų balsų galima bandyti surankioti, vos ne prievarta liepiant dalyvauti balsuojant. Tačiau balsų vis tiek turėtų pritrūkti ir pataisa turėtų būti atmesta“, – spėjo ji.


Iniciatyva gimė pernai

Valdančiųjų konservatorių inicijuotu Konstitucijos 38 straipsnio pataisos projektu siūloma nustatyti, kad šeima kyla ne tik iš santuokos, bet ir iš tėvų bei vaikų ryšio, giminystės. Pirmenybė šiuo atveju atiduodama šeimai sukurti per santuokos institutą.

Pagal pateiktąjį projektą šeima sukuriama sudarius santuoką, kuri sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Taip pat siūloma Konstituciją papildyti sakiniu, kad „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“.

Remiantys pataisą politikai teigia, kad būtina įtvirtinti, jog valstybė pirmiausia remia santuokos pagrindu sudarytas šeimas. Bet oponentai nesutinka su šiuo argumentu ir teigia, kad esama Konstitucijos formuluotė gali gyvuoti toliau.

Norint priimti Konstitucijos pataisą, reikia, kad Seimas balsuotų už ją dukart. Kaskart už turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai visų parlamentarų – 94 Seimo nariai. Tarp abiejų balsavimų turi būti padaryta ne trumpesnė nei trijų mėnesių pertrauka.

Šeimą su santuoka susiejanti pataisa pateikta po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) pernai rugsėjį paskelbė, kad 2008 m. priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai. KT paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų