Apie seksualinį smurtą prieš vaikus: skaičiai gali būti žymiai didesni, nes ši tema dar yra tabu

  • Teksto dydis:

Lietuvoje vis drąsiau ir garsiau reiškiamos žmonių nuomonės rodo, kad visuomenė vis stipriau netoleruoja smurto prieš vaikus. Ypatingo pasmerkimo sulaukia seksualinis smurtas prieš mažamečius. Apie tai, kas dažniausiai seksualiai išnaudoja vaikus,  kada vaikai supranta, kas su jais buvo daroma, ir galimas seksualinio smurto prieš vaiką pasekmes LNK kalbėjo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė. 

„Daugiausiai užfiksuojama galimo seksualinio smurto prieš vaikus, ypatingai mergaites. Nors specialistai sako, kad nebūtinai nukenčia tik mergaitės, nukenčia ir berniukai. Bet berniukai patiria stiprius jausmus, ypatingai gėdos, ir nėra linkę apie tai kalbėti. Manome, kad seksualinio smurto prieš vaikus skaičiai gali būti žymiai didesni. Todėl, kad ta tema dar yra tabu. Pradedant tuo, kad yra tokių situacijų, kai patys tėvai tai sunkiai pripažįsta. Jie patiria didelį šoką, suprasdami, kas galėjo įvykti. Labai svarbu pasakyti, kad kalbant apie  seksualinį smurtą prieš vaikus, tai  70-80 proc. vaikų nukenčia savo artimoje aplinkoje, nuo artimiausių žmonių, kuriais jie pasitiki. Tai, ką matome iš apklausų, vaikams dažnai sakoma: „Čia yra žaidimas“, „Tu pasitikėk“, „Niekam nieko nesakyk, aš tavimi pasitikiu“. Vaikai, ypatingai paauglystės laikotarpiu, pasakoja, kad tik prasidėjus paauglystei ir pamačius per televiziją, jie supranta, kas buvo su jais daroma nuo 7, 8 ar 10 metų. Dažniausiai nukenčia 7-13 metų vaikai. Tai dažniausiai nustatoma paauglystės laikotarpyje, kai išryškėja tam tikros traumos. Sakoma, kad seksualinis smurtas – vienas labiausiai vaikus pažeidžiančių smurto rūšių ir palieka labai gilius pėdsakus“, –  pasakojo I. Skuodienė. 

Visas vaizdo įrašas – LNK reportaže:

Situacija išryškėjo tik tuomet, kai mergaitė atsidūrė krizių centre: tuomet, kai pradėjo kalbėti apie tai, kokius stiprius jausmus išgyvena, ir kaip ji bandė juos spręsti žalodama save.

– Kaip jūs sužinote apie tokius smurto atvejus?

– Yra tam tikri vaikų elgesio pakitimai, kurie nustatomi pagal skirtingas amžiaus grupes. Kalbant apie vaikus iki 3 m., ant vaiko kūno gali būti nubrozdinimai, pakitę lyties organai, vaikas gali pasidaryti labai neramus. 3-7 m. vaikai darželyje pradeda kitaip elgtis, išryškėja vaikų seksualizuotas elgesys. Jie žaidžia tam tikrus žaidimus, atkartoja imitaciją. Darželinukai, pradinukai tai parodo per piešinius. Keičiasi vaiko elgesys: jei jis buvo ramus, tampa ypatingai neramiu. Jei vaikas buvo judrus, žaismingas, jis tampa ypatingai liūdnas. Kalbant apie paauglius, jų mintys liūdnos, jie linkę į savižalą. Žinoma situacija, kai šešiolikmetė liudijo, kai ji buvo dešimties metukų, artimas žmogus ją išnaudojo. Ir tik būdama šešiolikos tą suprato. Ir ta situacija išryškėjo tik tuomet, kai mergaitė atsidūrė krizių centre: tuomet, kai pradėjo kalbėti apie tai, kokius stiprius jausmus išgyvena, ir kaip ji bandė juos spręsti žalodama save. Mums apie galimą įtarimą, pakitusį vaiko elgesį praneša darželių darbuotojai, auklėtojos.

– Kaip dažnai apklausos metu vaiko pasakojimai gali būti prilyginti nepilnamečio fantazijai?

– Jeigu vaikas jau pradėjo apie tai kalbėti, ypatingai mažo amžiaus – darželinukas, pradinukas – reikia tai fiksuoti kaip labai rimtą ženklą. Vaikai nelinkę meluoti iš prigimties. Vaikai pasakoja tai, ką patiria arba tai, ką patyrė. Vaikai tokių dalykų pagal savo amžių tikrai negali fantazuoti. 

Kaip galime sustabdyti seksualinį smurtą prieš vaikus, skaitykite čia.


Šiame straipsnyje: LNK turinysIlma Skuodienėseksualinis smurtas prieš vaikuspagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Labas rytas-atsibudot? Jau N metų visi žmonės rašo, kalba, trolina(ir aš tame tarpe:D), kad reikia ne tik 6ia linkme priverst dirbt teisėsaugą, bet ir sugriežtint pedofilų gaudymą. Ir ką? Valdžiukė negirdėjo, nematė, nekreipė dėmesio. Kol pas ją pačią pačią postuose iškrypėliai vaikų skriaudikai neįsitaisė lizdo. Ir dar kartą - LAUK STERVĄ ŽIOBIENĘ IŠ POSTO!!!

na cia pasekmes 30 ties metu

na  cia  pasekmes  30 ties metu portretas
diegimo Lietuvoje vakaru Halturos satanistiniu ypatumu ...stai kas sejo ,, konservatlibersosine LGBTQ istu narkomanu gauja ---ta siandien pjauna visa tauta.....

Kad tas tabu

Kad tas tabu portretas
inicijuotas valstybes ir prokuraturu lygmeniu - puikiai parode Garliava!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių