Vaikus auginantys viešojo sektoriaus darbuotojai sulaukė geros žinios iš Seimo

Seimas imasi svarstyti Darbo kodekso pakeitimo projektą, siūlantį nustatyti sutrumpintą 4 darbo dienų savaitę viešojo sektoriaus darbuotojams, kurie anksčiau grįžta į darbą iš vaiko priežiūros atostogų.

Antradienį šiam Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktam projektui parlamentarai po pateikimo pritarė bendru sutarimu. Po svarstymo komitetuose į plenarinę salę Darbo kodekso pataisos sugrįš gruodžio 14 d.

Pristatydama  projektą parlamento vadovė sakė siekianti suteikti lankstesnes galimybes derinti įsipareigojimus šeimai ir karjerą.

Įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai gyrė šią Seimo pirmininkės iniciatyvą, tačiau ji sulaukė priekaištų dėl to, kad naujas teisinis reguliavimas būtų taikomas tik viešajam sektoriui. Parlamentarai kvietė nekurti takoskyros tarp viešojo sektoriaus ir privataus. Diskusijoje dalyvavę Seimo nariai įžvelgė privilegijas viešajam sektoriui, todėl ragino, kad tai apimtų visą darbo rinką, visus darbuotojus.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad tai pirmasis žingsnis, pilotinis projektas, o jo taikymas privačiam sektoriui „tai ateities, diskusijų klausimas“.

„Tokio mechanizmo taikymas neturėtų tapti našta privačiam verslui“,- sakė V. Čmilytė- Nielsen.

Pagal siūlomą projektą, „valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose ir organizacijose darbuotojams, kurie grįžta į darbą nepasibaigus atostogoms vaikui prižiūrėti, nustatoma sutrumpinta 32 valandų per savaitę darbo norma, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Ši sutrumpinta darbo norma taikoma vienam iš tėvų (įtėvių) ar globėjų jų pasirinkimu iki vaikui sukanka treji metai.“

Toks teisinis reguliavimas būtų taikomas tik valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų darbuotojams. Tačiau tikimasi, kad tai paskatins ir privatų sektorių savanoriškai taikyti lankstesnes darbo normas darbuotojams, auginantiems vaikus iki trejų metų.

Siūloma, kad naujos Darbo kodekso nuostatos įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Darbo kodekse nustatyta, kad darbuotojo darbo laiko norma yra keturiasdešimt valandų per savaitę, nebent darbo teisės normos darbuotojui nustato sutrumpintą darbo laiko normą arba šalys susitaria dėl ne viso darbo laiko.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

verner

verner portretas
gal galėtų šitą personą non gratą pamokinti kalbėti .Tiesiog negalima žiūrėti TV .kai ji išlenda .Tas begalinins maivymasis ,ne tik galva maskatuoja kaip ant virvės,bet ir antakiai ,visas veidas tamposi .Nesugeba nė žodžio pasakyti netasydama veido ir nemaskatuodama galvos.Tokių žmonių neteko niekur matyti ,koks čia fenomenas?Tegul atsisėda prieš veidrodį ir kalbasi su savimi ,gal padėtų ...

Manau.

Manau. portretas
Ir vėl kiršinimas. Kuo kiti dirbantis kitokie? Juk vaikai vienodi. nepritariu tokiam sprendimui. Juk daug dirbančiu sunkius darbus ir viršvalandžius, o tarnybiniai tarnautojai nenuskriausti. Kada reikia tada pasiprašo ir išeina. nereikia viršesniu už kitus.

Anonimas

Anonimas portretas
jiem reikia po 8 darbo dienas i savaite dirbti ir moketi MMA ! VISTIEK JIE nieko NE DIRBA !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių