Pereiti į pagrindinį turinį

VSD ataskaita: pernai daugiausia dėmesio skirta Rusijos ir Baltarusijos žvalgyboms

2014-04-16 06:36
Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Praėjusiais metais Valstybės saugumo departamentas (VSD) daugiausia dėmesio ir resursų skyrė Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veiklai prieš Lietuvos interesus, teigiama trečiadienį paskelbtoje šios institucijos 2013 metų veiklos ataskaitoje.

„Vykdant kontržvalgybinius tyrimus, buvo nustatyta ir neutralizuota priešiška užsienio valstybių žvalgybos tarnybų veikla – bandymai verbuoti Lietuvos Respublikos piliečius ar kitaip įgyti nacionaliniam saugumui reikšmingos informacijos, kuri nėra laisvai prieinama, o kartais net įslaptinta“, - rašoma dokumente.

VSD teigimu, Lietuvos atžvilgiu priešišką veiklą itin aktyviai vykdo su diplomatine priedanga Rusijos ambasadoje, Rusijos prekybos atstovybėje ir Generaliniame konsulate Klaipėdoje veikiantys Rusijos žvalgybos tarnybų darbuotojai. Pasinaudodami diplomato statusu ir garantijomis šie žvalgybos ir saugumo tarnybų darbuotojai renka juos dominančią informaciją apie Lietuvą ir jos partnerius.

Ataskaitoje nurodoma, kad 2013 metais svarbūs tyrimai vykdyti siekiant išsiaiškinti grėsmes, susijusias su regiono valstybių stabilumu ir įtaka Lietuvai, Lietuvos siekiu turėti būtinus energetinius išteklius ir įgyvendinti energetikos projektus, užsienio valstybių įtaka Lietuvos tautinėms bendruomenėms, kairiuoju ir dešiniuoju ekstremizmu, terorizmu, užsienio šalių įtaka Lietuvos informaciniam sektoriui.

Konsultuodama Migracijos departamentą, ar užsieniečiai, kuriems ketinama suteikti, pratęsti leidimus gyventi Lietuvoje, išduoti vizas, nekelia grėsmės valstybės saugumui, VSD pernai siūlė netenkinti 628 užsieniečių prašymų, dešimčiai asmenų rekomenduota nesuteikti Lietuvos pilietybės. Tikrinant informacija apie valstybės tarnyboje besidarbinančius ar norinčius rinktis pasienio, policijos, viešojo saugumo pareigūnus rengiančias studijas asmenis, nustatyta, kad du jų priklauso Lietuvoje uždraustoms organizacijoms. Dar 13 asmenų, ketinusių įsidarbinti valstybės tarnyboje, VSD pripažinti nepatikimais.

Ataskaitoje teigiama, kad 2013 metais buvo 33 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų, turinčių teisę dirbti ar susipažinti su slapta informacija, 25 tūkst. - su valstybės paslaptimi. Pernai 15 asmenų ir vienai įmonei nuspręsta nesuteikti patikimumo pažymėjimo, leidžiančio prieiti prie įslaptintos informacijos.

Pažymima, kad VSD biudžetas išliko 2005-ųjų metų lygio ir siekė 61,4 mln. litų, įskaitant investicijas VSD centrinio pastato Pilaitės prospekte statyboms.

Trečiadienį VSD veiklos ataskaitą pristatys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų