Per šalčius zoologijos sodo gyventojai dietos nesilaiko

Užgriuvę šalčiai palietė ir Lietuvos zoologijos sode įsikūrusius gyvūnus. Sniegu ir speigu džiaugiasi tik baltasis lokys, šiauriniai elniai ir arktiniai vilkai.

Mėsa – kasdien

„Kalnų ožiai, stirnos, danieliai ir kai kurie kiti gyvūnai nėra pratę prie tokių šalčių. Jų nameliuose paklojame daug šieno. Dieną jie šiek tiek pavaikšto, tačiau naktį visi susigūžia ir į lauką nosies nekiša“, – pasakojo Lietuvos zoologijos sodo žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė.

Žiemą zoologijos sodo plėšrūnai nebesilaiko iškrovos dienų režimo. Sekmadieniais nieko neėdę liūtai, tigrai, vilkai, arktinės lapės ir kiti plėšrūs žinduoliai, žiemą mėsa mėgaujasi kasdien.

„Laisvėje gyvūnai tiek maisto nesumedžioja, todėl, kad nenutuktų, būtina padaryti iškrovos dieną. Vieną dieną neėsti rekomenduoja visi specialistai“, – aiškino A.Grebliauskienė.

Šiomis dienomis gyvūnų prižiūrėtojai stengiasi, kad gyvūnai būtų sotūs, šeria juos ne ryte, o vakare. Pasak žinduolių skyriaus vedėjos, daugelis gyvūnų mėgsta ėsti vakare, todėl pašėrus prieš darbo pabaigą, mėsa nesušąla.

Apšiltino buveines

Hienų ir liūtų narvuose šiemet buvo renovuotos būdos, apšiltintos grindys. Žirafos, begemotai, tapyrai ir zebrai gyvena šiltuose pastatuose ir į lauką nėra išleidžiami. Kol lauke tebuvo keli laipsniai šalčio, šiltųjų kraštų žinduoliai buvo išleidžiami 40-čiai minučių pabėgioti, tačiau šiandienio šalčio jie neištvertų.

„Nors lapės šalčių ir nebijo, joms jaukiau, kai namelyje yra šieno. Užėjus speigui, po aptvarus vaikšto vos keli gyvūnai. Dabar matau korsakus, šiaurinius elnius, lapes, europinį vilką. Žmonės ir šiuo metu zoologijos sode gali pamatyti gyvūnėlių“, – pridūrė A.Grebliauskienė.

Duoda daugiau vitaminų

Zoologijos sodo prižiūrėtojai kasdien globotiniams parūpina šilto vandens, tačiau kai kurie gyvūnai ėda ir sniegą. Tačiau prižiūrėtojus verčia nerimauti gyvūnų imunitetas užsitęsus šalčiams. Jei šalčiai truks dvi, tris savaites, gyvūnai gali tapti neatsparūs ligoms.

„Šalčiams pradėjome ruoštis jau gruodį. Kol kas gyvūnai yra sveiki. Vasarą jiems duodame mažiau vitaminų, tačiau dabar kitaip: gausiau palepiname vitaminais, kreida, maisto papildais. Būtina stiprinti jų imuninę sistemą. Stengiamės jiems padėti žiemoti kuo lengviau“, – tikino žinduolių skyriaus vedėja.

Jos teigimu, gyvūnai jaučiasi geriausiai, kai temperatūra nenukrenta žemiau dešimties laipsnių.

Šalčiai sutrukdė poruotis

Zoologijos sodo paukščių skyriaus vyresnioji zoologė Rasa Mikuličienė sakė, kad vištiniai ir vandens paukščiai jau nuo spalio mėnesio pabaigos buvo paruošti žiemojimui. Paukščiai, kurie nėra pripratę prie šalto oro, žiemoja šiltose patalpose.

„Duodame daugiau graužikų. Mityba turi būti įvairi, kad paukščiai turėtų pakankamai energijos. Tropinių paukščių į lauką neleidžiame. Jie šiuo metu žiemoja esant dvidešimties laipsnių temperatūrai“, – pasakojo zoologė.

Šaltį pakelia auksiniai, sidabriniai, medžiokliniai ir karališkieji fazanai, ereliai. Jie gali išskristi ir į lauką. Šie sparnuočiai mieliau juda ir skraido, nei įsitaiso šiltuose urvuose ir pastogėse.

Šiuo metu paukščiai yra ruošiami perėjimui, todėl su maistu gauna ir mikroelementų.

„Apuokai jau dabar ūbauja ir kasa duobes. Ruošiasi poruotis. Tik kiaušinių dar nededa. Kilnieji ereliai taip pat pasiruošė poravimuisi. Tačiau paukščių poravimąsi pristabdė šalti orai“, – pridūrė R.Mikuličienė.


Šiame straipsnyje: Zoologijos sodasGyvūnaišaltis

NAUJAUSI KOMENTARAI

misa kaluginas

misa kaluginas portretas
geras,idomus straipsnys...si savaitgali apsilankysime visa seima.kiek besilankydavome,visada maloniai praleisdavome savo laika...

serena miller

serena miller portretas
ir,nuotraukos grazios.reikia,ir mano seimai susiruosti aplankyti.senai buwom....

emigrantas

emigrantas portretas
sis vienintelis lietuvoje zoosodas yra salies geda,tautieciai,pabuvoje vakaru zoosoduose pakraupsta,pamate,kaip yra kankinami gyvuneliai salies vieninteliame zoosode,ponas Ivanauskas ne taip isivaizdavo savo ikurto zoosodo ateiti...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių