Pereiti į pagrindinį turinį

ŠMC atidarytoje parodoje apžvelgiamas Lietuvos dailės dešimtmetis

2010-09-28 13:29
ŠMC atidarytoje parodoje apžvelgiamas Lietuvos dailės dešimtmetis
ŠMC atidarytoje parodoje apžvelgiamas Lietuvos dailės dešimtmetis / ŠMC nuotr.

Šiuolaikinio meno centre  (ŠMC) Vilniuje atidaryta apžvalginė pastarojo dešimtmečio Lietuvos dailės paroda.

Tai pirmoji naujo tūkstantmečio Lietuvos šiuolaikinio meno apžvalga, kurioje daugiau nei 70 menininkų pristato beveik 100 kūrinių.

Paroda „Lietuvos dailė 2000–2010 dešimt metų“ suskirstyta į penkis teminius skyrius – apropriacija, bendradarbiavimas, dokumentalumas, fikcijos ir institucinė kritika.

Pasak parodos kuratorių, parodai atrinkti pastarojo dešimtmečio Lietuvos menininkų kūriniai, ryškiausiai atspindintys tas penkias išskirtąsias kategorijas ir kuriuose atsiskleidžia įdomiausi jų aspektai.

„Šitai parodai pasiskolinome prieš 10 metų vykusios parodos pavadinimą. Pats žodis „dailė“ suvokiamas kaip žodžio „vizualusis menas“ sinonimas, tačiau tas terminas nebereiškia vien vaizdais pagrįsto meno arba dailaus meno. Šitoje parodoje matysime darbų, kurie remiasi garsu, fotografija, audovizualika“, – sako viena iš parodos kuratorių Linara Dovydaitytė.

Parodoje galima išvysti Žilvino Kempino, Deimanto Narkevičiaus, Juozo Laivio, Dariaus Mikšio, Artūro Railos ir kitų menininkų darbus. Iš viso parodoje dalyvauja per 70 menininkų.

Kai kurių darbai eksponuojami ne viename skyriuje. Nomeda ir Gediminas Urbonai parodoje pristato du savo darbus „Pro-testo laboratorija“ ir „Transakcija“.

„Mes džiaugiamės, kad mūsų darbai išrinkti, bet manau, „Villa Lituania“ turėjo irgi būti čia“, – sako N. Urbonienė.

Tarp parodos eksponatų ir Roberto Antinio darbas – „Akys“, sukurtos Brailio raštu. Pats autorius sako, kad jam toks kuratorių darbų skirstymas į penkias dalis netinka. „Per mažai“, – juokauja menininkas.

„Čia skyla į penkias dalis, o aš išskylu į 5–10 dalių ir nežinočiau, kokiai daliai aš priklausau. Žiūrovai – lemiamas dalykas, patys kūriniai nieko neverti. Meno kūrinių nėra, yra tik tai, ką jie (žiūrovai) mato, mes tik darom impulsus jiems“, – dailininkas, skulptorius R. Antinis.

Pasak kuratorių, parodoje eksponuojama beveik 100 kūrinių, tačiau ne visus norimus kūrinius pavyko gauti. Dalį lietuvių kūrėjų darbų yra įsigiję užsienio muziejai ir eksponuoti juos šioje parodoje buvo per brangu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų