Indijai nesiseka atkurti ryšio su Mėnulio palydovu „Chandrayaan-1“

Indijos nacionalinė kosmoso agentūra pranešė, kad nesiseka atstatyti šeštadienį nutrūkusio ryšio su vieninteliu šalies palydovu, skriejančiu aplink Mėnulį. Agentūra pridūrė, kad nuo to laiko mokslininkai nebegali valdyti Mėnulio tyrimo zondo.

„Radijo ryšys nutrūko 1 val. 30 min. vietos (23 val. Lietuvos) laiku Bjalalu centre, esančiame už 30 km nuo Bangaloro“, - sakoma Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) pranešime. "Nuo to laiko agentūros stebėjimo padalinys, esantis netoli Bangalore miesto, nebegauna iš zondo jokių duomenų“, - teigė agentūros atstovas S.Satish, rašo technologijos.lt.

Zondas orbitoje iš viso praleido 312 dienų ir per tą laiką aplink Mėnulį apskriejo 3 400 kartų. Priminsime, jog zondo Mėnulio tyrimo misija turėjo tęstis du metus.

„Mes nagrinėjame telemetrijos duomenis ir stengiamės išsiaiškino, kodėl taip nutiko“, - tvirtino S. Satish. Nors šis įvykis pakankamai nemalonus, tačiau Indijos kosmoso agentūra tvirtina, jog iš zondo jau yra gavusį beveik visus planuotus tyrimų duomenis. Pasak mokslininkų, didžioji dalis šios misijos tikslų jau yra įvykdyta. „Zondas jau įvykdė maždaug 95 proc. tikslų, iškeltų dviems metams“, - šeštadienį tvirtino S. Satish.

Zondas buvo valdomas iš stebėjimo centro, esančio Byalalu - 18 mylių (30 kilometrų) į pietvakarius nuo Bangalore miesto. Šis stebėjimo centras erdvėlaiviui siųsdavo komandas, susijusias su krypties, greičio keitimu bei kamerų fokusavimu. S. Satish sakė, kad nuo šiol zondas nebegauna jokių komandų.

Zondas „Chandrayaan-1“ buvo paleistas 2008 metų spalio mėnesį. Tai leido Indijai patekti į kosminių valstybių sąrašą, vykdančių Mėnulio misijas. Kitos valstybės, turinčios panašius palydovus, yra JAV, Rusija, Europos kosmoso agentūra, Japonija bei Kinija.

Priminsime, jog 80 milijonų JAV dolerių vertės zondas ir anksčiau buvo susidūręs su problemomis. Gegužės mėnesį palydovas prarado pagrindinį navigacijos prietaisą, vadinamą žvaigždžių jutikliu. Prieš tai jis buvo perkaitęs, tačiau mokslininkai sugebėjo išsaugoti palydovą ir toliau tęsti numatytą veiklą.

Indijos mokslininkai teigia, kad šis projektas padidins Indijos sugebėjimus sukurti efektyvesnes raketas bei palydovus. Tai atvers galimybes ir jauniesiems Indijos mokslininkams. Be to, tokia patirtis yra neįkainojama vykdant ambicingą Indijos planą - 2010 (pagal pirmąjį planą 2011) metais į Mėnulį nusiųsti mėnuleigį.


Šiame straipsnyje: palydovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

procc

procc portretas
Indija - naujoji amerika? :))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių