Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslininkai sukūrė „savižudę“ bakteriją, žudančią kitas bakterijas

2011-08-19 14:07
Mokslininkai sukūrė „savižudę“ bakteriją, žudančią kitas bakterijas
Mokslininkai sukūrė „savižudę“ bakteriją, žudančią kitas bakterijas / Tomo Mozūros fotomontažas

Vienoje iš Singapūro laboratorijų mokslininkai „veisia“ „savižudžių“ bakterijų armiją. Jei jų pastangos pasiteisins, jie bus greičiau pasveikinti nei nubausti, nes bakterijų taikinys – ne žmonės ir ne pastatai. „Savižudės“ bakterijos taikysis į kitas bakterijas.

Mokslininkai Nazanin Saeidi ir Choon Kit Wong rado naują būdą, kaip užmušti bakteriją „Pseudomonas aeruginosa“, kuri dauginasi, kai žmogaus organizmas yra nusilpęs, rašo discovermagazine.com.

Ši bakterija dažniausiai „užpuola“ ligoninės pacientus, kurių nusilpusi imuninė sistema. Ji kėsinasi į bet kokį audinį, kurį gali pasiekti – plaučius, šlapimo pūslę, žarnas - ir neretai sukelia mirtinas infekcijas.

Susekti ir sunaikinti šią bakteriją mokslininkai panaudojo bakteriją „Escherichia coli“. Tyrinėtojų sugeneruota E.coli bakterija gamina proteiną LasR, kuris atpažįsta pavojingosios bakterijos molekules, kurios viena su kita komunikuoja. Kai LasR aptinka šiuos cheminius signalus, jis įjungia du genus: vieną, kuris aktyvuoja „bombą“ (toksinas, kuris nužudo priešišką bakteriją), kitą, kuris detonuoja „bombą“. Antrasis genas priverčia sprogti motininę ląstelę, kartu užmušant ir blogąją „kolegę“, kuri paskęsta išsiliejusiuose toksinuose.

Preliminarūs laboratorijos testai parodė, kad E.coli „savižudės“ bakterijos yra labai efektyvios, kovojant prieš „P.aeruginosa“. Kai buvo sumaišytos abiejų tipų ląstelės, buvo išnaikinta 99 proc. kenksmingų ląstelių.

Žinoma, šio atradimo panaudojimas ligoninėse dar tolumoje. Kol kas jokie tyrimai su šiomis bakterijomis nebuvo atlikti nei su gyvūnais, nei su žmonėmis.

Nepaisant to, E.coli „savižudės“ bakterijos gali reikšti perversmą medicinoje. „P.aeruginosa“ ląstelės yra ypač sunkiai užmušamos, nes jos yra atsparios antibiotikams. Kai kurie mokslininkai bandė kovoti prieš šias bakterijas su virusais, tačiau mokslininkai Saeidi ir Wong įsitikinę, kad toks virusas gali būti naudojamas tik vieną kartą, nes vėliau kūne atsiranda antikūniai, kurie nebeleidžia virusui atlikti savo darbo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų