Panevėžyje mažės darželių?

Kitąmet kiekvienas lopšelį - darželį lankantis vaikas atsineš ikimokyklinuko krepšelį. Planuojama, kad jis bus apie 2555 litų. Tačiau iš dabar Panevėžyje esančių 30 lopšelių-darželių kitais metais gali likti keliais mažiau.

Visų nebeišlaiko

Kad miestui pakaktų maždaug 25 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, dar kartą prabilta ketvirtadienį vykusiame jų darbuotojų susitikime su miesto valdžios bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais. Jame buvo aptariama dabartinė vargana darželių finansinė padėtis ir nauja jų finansavimo tvarka, įsigaliosianti nuo kitų metų.

Šios kadencijos Taryba, kaip patikino miesto meras Vitalijus Satkevičius, rankų uždarydama darželius nesiteps. Tačiau kita galbūt bus priversta tai daryti.

Panevėžio savivaldybė nepajėgia išlaikyti visų 30 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, jose vaikų lankomumas siekia tik 60–70 procentų. Taigi dalis darželių yra neužpildyti.

Savivaldybė darželių darbuotojų darbo užmokesčiui pinigų surado tik 11 mėnesių. Nedidelius atlyginimus gaunančios auklėtojos ir kiti darbuotojai priversti eiti nemokamų atostogų, taupyti vandenį, elektrą.

Ketvirtadienį miesto Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė piktinosi, kad trys lopšeliai-darželiai – „Rugelis“, „Vaivorykštė“ ir „Puriena“ – ignoravo prašymą taupyti, t. y. darbuotojai visai nėjo nemokamų atostogų ar jų pasiėmė per mažai, todėl dabar pritrūko lėšų lapkričio mėnesio algoms.

Iš šios trijulės daugiausia pylos gavo „Rugelio“ vedėja Jūratė Lekštienė. „Sekundė“ jau rašė, kad šios ikimokyklinės įstaigos darbuotojai metė iššūkį Savivaldybei ir nė vienos dienos nemokamai neatostogavo.

„Mes jaučiame, kokį darželį valdo šeimininko ranka, o kokį – ne“, – viešai gėlė O.Chomentauskienė. J.Lekštienė atsikirto – paprašė pasakyti, kur jos vadovaujama įstaiga švaistė lėšas.

Darželių darbuotojai klausė Savivaldybės atstovų, kokiomis priemonėmis, išskyrus nemokamas atostogas, jie dar gali taupyti. Administracijos direktorė Kristina Vareikienė postringavo apie darbo dienos sutrumpinimą.

O.Chomentauskienė pareiškė: jei darželiai atsisako taupyti, nematanti kitos išeities, kaip tik mažinti jų skaičių.

Miesto Tarybos Švietimo, mokslo ir jaunimo komiteto pirmininkas Dainius Ožalas pritarė, kad tiek darželių, kiek yra dabar, miestui nereikia, o ir ne pagal kišenę.

Nauja finansavimo tvarka

Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Grigaravičienė ramino, kad nuo kitų metų įvedamas ikimokyklinuko krepšelis, kaip tikimasi, pagerins vaikų lopšelių-darželių finansinę padėtį.

Pasak jos, tas krepšelis sudarytų maždaug 2555 litus ir finansuotų keturias ugdymo valandas per dieną, arba 20 valandų per savaitę. Kitą ugdymo dalį ir ūkio išlaidas turėtų skirti darželio steigėjas.

Iš savivaldybių biudžetų bus išimta apie 200 milijonų litų ir sugrąžinti joms atgal kaip dotacija. Tokį krepšelį gaus visos valstybinės, savivaldybių ir nevalstybinės ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Priešingai nei yra dabar, krepšelio dydis vienam vaikui nepriklausytų nuo grupės dydžio ir vietovės. Pasak I.Grigaravičienės, dabar išlaidos vienam vaikui išlaikyti savivaldybėse skiriasi kelis kartus – nuo 2 tūkstančių iki 16 tūkstančių litų.

Ministerijos atstovės teigimu, ikimokyklinuko krepšelio įvedimas leis lopšeliams-darželiams tiksliau apsiskaičiuoti savo biudžetą. Be to, nauja finansavimo tvarka skatins kurtis privačius darželius, tai padidins pasirinkimo galimybę tėvams.

I.Grigaravičienė tikino, kad savivaldybių merai, dar neseniai skeptiškai vertinę krepšelio įvedimą lopšeliuose-darželiuose, dabar nuomonę pakeitė.

Tačiau V.Satkevičius prisipažino, kad naujoji finansavimo tvarka kelia nerimą, nes, mero manymu, ji neigiamai atsilieps Savivaldybės biudžetui.

Miestas nori rajono vaikų ir pinigų

Miesto Savivaldybės vadovai ir darželių vedėjos ministerijos atstovės prašė padėti išspręsti rajono vaikų išlaikymo miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose klausimą. Miesto ir rajono savivaldybės dėl to pačios nesugeba susitarti.

Nemažai rajono gyventojų savo atžalas leidžia į miesto vaikų lopšelius-darželius, tačiau miesto Savivaldybė iš rajono pinigų negauna. I.Grigaravičienė pažadėjo pasiūlymus ir pastabas perduoti naująją finansavimo tvarką rengiančiai darbo grupei.

Pasak jos, siekiama, kad kuo daugiau vaikų, ypač iš kaimo, lankytų ikimokyklines ugdymo įstaigas.

Dabar esą jas lanko tik 56 procentai vaikų, iš jų apie 75 procentus mieste ir 20 procentų kaime. Šiuo atžvilgiu Lietuva smarkiai atsilieka nuo Europos Sąjungos šalių vidurkio.

ES ikimokyklines įstaigas lanko 80 procentų vaikų.


Šiame straipsnyje: darželis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių