Psichiatrė apie depresiją: vyresnioji karta dažnai griebiasi alkoholio, jaunesni – kanapių

Po karantino ir užsidarymo namuose vis daugiau kalbama apie žmonių psichologinę būseną, vienatvės padarinius ir ūmėjančią depresijos bangą. Pasak Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentės, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Psichiatrijos klinikos vadovės, gydytojos psichiatrės, psichoterapeutės Ramunės Mazaliauskienės, vyresnioji karta dažnai depresijai gydyti griebiasi alkoholio, o jaunoji karta – kanapių preparatų, kurie irgi gali sukelti skaudžių padarinių sveikatai. "Kauno dienos" studijoje – pokalbis apie depresiją, jos požymius, gydymą ir kitas šiuo metu gajas visuomenės emocines problemas.

– Žmonės dažnai patys sau diagnozuoja depresiją. Kur yra riba, kai žmogus šiaip blogos nuotaikos, ir kada reikėtų kreiptis į specialistus?

– Suprantu žmones, kurie naudoja šiuos terminus. Tam tikras sutrikimas kyla todėl, kad depresija gali būti kaip simptomas ir dažniausiai suprantama kaip liūdna, prasta nuotaika. Tai ne depresija, galbūt nusivylimas, prasta nuotaika, pyktis. Depresijai nustatyti reikalingi ne tik simptomai: liūdesys, pyktis, džiugesio, noro nebuvimas, – bet ir laiko trukmė. Mes nevertiname tik momentinio nuotaikos fono, o nagrinėjame tam tikrą laiko trukmę. Dažniausiai klausiame apie pastarąją savaitę, dvi savaites. Tai neturi būti akimirkos emocija.

– Kiek laiko tęsiasi gyvenimo džiaugsmo praradimas, kad žmogus pats galėtų suvokti, jog turi problemų? Jei pats neranda sprendimo, kreipiasi į psichiatrus?

– Žmonės kreipiasi įvairiai, kartais į šeimos gydytojus. Jei jaučia širdies, skrandžio skausmų, keliauja pas kitus medikus. Depresija vystosi lėtai. Žmogus beveik nefiksuoja lėtai vykstančių procesų. Susiduriu su žmonėmis, kurie ne savaitę, dvi, o kelerius metus būna lėtinės depresijos būsenos. Tik lyginant būklę pavyksta išsiaiškinti, kad žmogus pasikeitė. Klausi, kada paskutinį kartą džiaugėsi. Taip pavyksta išsiaiškinti, kada liga prasidėjo.

– Prarastas gyvenimo džiaugsmas yra rimtas simptomas, kad kažkas ne visai gerai?

– Taip. Prarastas gyvenimo džiaugsmas vadinasi anhedonija. Pats terminas apibūdina žmogaus savijautą. Depresija yra labai sudėtinga būsena, apimanti daug psichikos fenomenų.

– Kokie pavojai slypi?

– Pavojų yra įvairių ir kompleksinių. Negydoma depresija, jei sunkėja, gali vesti į savižudybę. Keičiasi požiūris į pasaulį, save, dingsta prasmė, nuolatinis pesimizmas, kančia. Žmogus kartais apsisprendžia nutraukti savo gyvenimą – tai skaudžiausias padarinys. Kalbant apie kitus dalykus, – fizinės sveikatos blogėjimas. Ilgalaikę depresiją patiriantis žmogus turi fizinių simptomų. Vadinamieji psichosomatiniai simptomai: širdies skausmas, kraujospūdis, virškinimo sistemos sutrikimai, galvos įvairūs skausmai. Aišku, jų gali būti daug ir įvairių. Tada žmogus eina į ligoninę, darosi visus tyrimus, dažniausiai sulaukia atsakymo, kad jis sveikas arba trūksta vitamino D. Jis ilgą laiką nesulaukia reikiamos pagalbos, dėl nerimo formuojasi blogas kraujospūdis, po penkerių metų tai pereina į ligą, sutrikimą. Negydoma depresija ilgalaikėje perspektyvoje gali sukelti ir rimtų fizinės sveikatos sutrikimų. Kitas šalutinis depresijos poveikis – šeimai. Depresija sergantis žmogus iš pradžių dar vykdo pareigas, vėliau darosi sunku. Jis mažiau nori bendrauti su artimais žmonėmis, turi mažiau jėgų, kantrybės, tampa irzlus, piktas, nelaimingas. Tai paveikia ir tuos, kurie yra šalia.

Žmogus turi labai daug veidų ir kuris tikrasis – sunku susigaudyti.

– Kai kurie dar užsiima savigyda. Žmonės juodojoje rinkoje įsigyja antidepresantų, raminamųjų, migdomųjų.

– Šiuo metu formuojasi problema: vyresnė karta savigydai vartoja alkoholį, jaunoji karta – kanapių preparatus. Anksčiau žmogaus paklausus, ar vartoja narkotinių medžiagų, šis klausimas apimdavo jas visas, o dabar jauno žmogaus po neigiamo atsakymo reikia atskirai perklausti dėl marihuanos – jie jos nepriskiria prie narkotinių medžiagų. Pastebiu, kad yra tam tikrų pasikeitimų, kaip interpretuojamas marihuanos vartojimas.

– Alkoholio pavartojęs žmogus tampa visai kitu žmogumi: iš ramaus – siautulingu, liūdno – piktu. Ar kažkas dar mumyse gyvena, kad įvairios medžiagos išlaisvina?

– Kartais yra patologinis apsvaigimas, kai sunku suprasti, kas išsilaisvina. Žmogus vėliau net neatsimena. Bet dažniausiai, jei žmogus sąmoningas ir alkoholis kažką išlaisvina, vadinasi, kažkas labai stipriai uždarytas, o kai užraktai nukrinta, išlenda, ką mes visi turime savyje.

– Ar galima sakyti, kad pavartojęs alkoholio žmogus parodo tikrąjį veidą?

– Žmogus turi labai daug veidų ir kuris tikrasis – sunku susigaudyti. Tai vienas iš veidų. Todėl svarbu, kaip jis elgiasi, ką jis pasako būdamas tos būsenos.

– Nepavojinga, kad mumyse daug veidų?

– Kol visus veidus pajėgi valdyti ir nesumaišai socialinių kaukių – viskas gerai.

– Priežastys, kurios sukelia depresiją, turbūt gali būti labai skirtingos: netektis, nesėkmė asmeniniame, profesiniame gyvenime. Kaip elgtis, kai jauti, kad jau blogai?

– Reikėtų paminti savo puikybę ir kreiptis pagalbos. Galima pradėti įvairiai. Jauni žmonės šiuo metu tikrai nebijo eiti pas psichiatrą. Pasiskaito apie simptomus ir jei mato, kad yra nerimas, depresija, jie gan lengvai eina pas gydytoją psichiatrą. Tačiau, jei žmogus iš tikrųjų dėl kažkokių priežasčių labai bijo kreiptis į psichiatrą, gali pradėti nuo šeimos gydytojo, jis kompetentingas gydyti daugybę psichikos sutrikimų, gali atskirti, ar širdį skaudą dėl sveikatos, ar dėl depresinių sutrikimų. Jei žmogus patyrė traumuojančių situacijų – netektį, ilgalaikį stresą, tada galima nueiti pas psichologą, psichoterapeutą, pasikalbėti apie patiriamas problemas. Pagalbos variantų labai daug.

– Kokie COVID-19 padariniai?

– Yra COVID-19 padarinių, kai simptomų atsirado persirgus: miego sutrikimų, lengva depresija su nerimu. Arba neteko artimų žmonių, gedėjo, kamavo sąžinės priekaištai. Dar kita grupė – organizacinių pokyčių įkaitai. Jaunimas eina iš proto tikrąja to žodžio prasme dėl mokymosi proceso neapibrėžtumo ir egzaminų.

Visą pokalbį rasite kauno.diena.lt portale čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriausias antidepresantas

geriausias antidepresantas portretas
tai imtis darbo už minimumą. Oooo, kaip veikia...

Pastebejau

Pastebejau portretas
Kai turiu pakankamai pinigų darausi patenkintas, linksmas, dingsta stresas ir pasimiršta lygos.

Manau

Manau portretas
Kad politikai jau nesusigaudo savo galvoje,jiems rūpi pinigai ir tik pinigai.Pirmiausia tai jie nori mus paversti,kaip tie lbgt iškrypėliai,dar daugiau jie jau prarado protą dėl narkotikų naudojimą.Čia jau tikrai jų rankos bus suteptos mūsų ir mūsų vaikų krauju.Jie visomis galiomis nori sunaikinti Lietuvą,mūsų dorovę,mūsų tradicines šeimas.Argi mes galime toliau pasitikėti tik vos keliems politikams valdyti šalį.Pritariu gerb.Signatarui Butkevičiui,kad Tauta kovojo prieš 30 metų ne tam,kad būtų naikinami,o tam kad visi laisvai gyventu ir būtų tikra demokratija.Jau niekas negali pasitykėti šią valdžia,ji mus niekina,smugdo,užgožia mūsų gerasias žmogiškasias sąvybes,grąsinimai nuolatiniai,verčia badauti,beprotiški mokesčiai.Tai turi liautis ir tai turės atsakyti šie valdantieji.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    5
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    1
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

Daugiau straipsnių