B. Johnsonas siekia išgelbėti savo „Brexit“ planą

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį bandė susigrąžinti savo politinę įtaką baigiantis sunkiai savaitei, sudaužiusiai jo žūtbūtinio „Brexit“ strategiją į šipulius.

B. Johnsonas nori pirmalaikių rinkimų, kurie galėtų suteikti jam mandatą spalio 31 dieną išvesti JK iš Europos Sąjungos su skyrybų sutartimi arba be jos.

Penktadienio rytą premjeras praleido Škotijoje, kur susitiko su tvirtai už „Brexit“ 2016 metų referendume pasisakiusiais žvejais.

Naujų jėgų jam suteikė Londono Aukštojo Teismo sprendimas atmesti teisinį skundą dėl jo sprendimo nuo kitos savaitės įšaldyti parlamento darbą.

Vis dėlto teismas leido šį ieškinį nusiųsti į Aukščiausiąjį Teismą, kur atitinkama apeliacija bus nagrinėjama rugsėjo 17 dieną.

„Mano teisinė komanda ir aš neatsisakysime kovos už demokratiją“, – sakė proeuropietiškų pažiūrų aktyvistė Gina Miller (Džina Miler) žurnalistams.

Lordų Rūmai penktadienį patvirtino įstatymą, įpareigosiantį B. Johnsoną prašyti, kad Briuselis atidėtų „Brexit“, nebent kitą mėnesį vyksiančiame ES viršūnių susitikime jam pavyktų sudaryti skyrybų sutartį su Bendrija.

B. Johnsonas šį įstatymo projektą pavadino „kapituliacija“, leisiančia kitų 27 ES valstybių lyderiams diktuoti sąlygas, kuriomis JK paliks savo artimiausias kaimynes po 46 metų narystės Bendrijoje.

Jis pašalino iš Konservatorių partijos 21 maištininką, balsavusį už šio įstatymo priėmimą Bendruomenių Rūmuose antradienį.

Dėl šio sprendimo jo vyriausybė neteko daugumos palaikymo parlamente.

Opozicijos partijos ir torių maištininkai dabar turėtų pritarti „Brexit“ atidėjimo įstatymui, kai pirmadienį jis bus sugrąžintas Bendruomenių Rūmams.

Taip pat manoma, kad pirmadienį jie antrą kartą blokuos B. Johnsono pasiūlymą spalio 15 dieną surengti pirmalaikius rinkimus.

„Per visą istoriją dar niekada nebuvo taip, kad opozicijoje esančiai partijai būtų pasiūlyti [pirmalaikiai] rinkimai, bet ji jų atsisakytų“, – kalbėjo B. Johnsonas Škotijoje.

„Aš manau, kad jie daro nepaprastą politinę klaidą“, – pridūrė jis.

Susitarimas „neįmanomas“

B. Johnsonas atkakliai tvirtina, kad nesieks „Brexit“ atidėjimo – jau trečio šiais metais.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija su mažesnėmis parlamento frakcijomis ruošia strategiją, pagal kurią vienintelė B. Johnsonui likusi galimybė būtų atsistatydinimas.

Pranešama, jog derybininkai siekia užtikrinti, kad rinkimai vyktų tik po to, kai B. Johsnonas bus priverstas atsiimti savo žodžius ir siekti „Brexit“ atidėjimo.

Tai įvyktų, jeigu B. Johnsonui spalio 17 ir 18 dienomis dalyvaujant ES viršūnių susitikime Briuselyje nebūtų pasiektas naujas susitarimas.

Tačiau naujo susitarimo kol kas niekas nesitiki, nes ES pareigūnai sako, kad Briuselis nesulaukė jokių pasiūlymų iš B. Johnsono komandos.

Suomijos premjeras Antti Rinne (Antis Rinė), kurio valstybė dabar pirmininkauja ES, sakė, kad išvengti „Brexit“ be sutarties scenarijaus šiuo metu atrodo neįmanoma, nes šalyje yra „betvarkė“.

„Tikiuosi, kad galime pasiekti tokią padėtį, kai [„Brexit“] galėtų būti sklandžiai išspręstas, bet šiuo metu tai atrodo neįmanoma“, – sakė A. Rinne po susitikimo su Europos Parlamento pirmininku Davidu-Maria Sassoli (Davidu Marija Sasoliu) Helsinkyje žurnalistams.

„Nežinome, kas ten vyksta. Atrodo labai akivaizdu, kad „Brexit“ su sutartimi nebus“, – pridūrė jis.

Tačiau B. Johnsonas su tuo nesutiko.

„Aš nemanau, kad gausime „Brexit“ be sutarties“, – sakė jis kalbėdamas Škotijoje.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad aš pasieksiu susitarimą viršūnių susitikime spalio 17 dieną“, – patikino premjeras.

„Suktas triukas“

Penktadienį leiboristai vedė derybas su proeuropietiška Škotijos nacionaline partija (SNP) ir mažesnėmis parlamento grupėmis dėl kitos rinkimų datos, arčiau „Brexit“ termino.

B. Johnsonas taip pat turėtų savaitgalį susitikti su savo komanda ir pasiruošti dar vienai, kaip manoma, įsimintinai „Brexit“ sagos savaitei.

Leiboristų šešėlinio kabineto užsienio reikalų sekretorė Emily Thornberry (Emilė Tornberi) pareiškė, kad parlamentarai nepasitiki „šiuo ministru pirmininku, kuris yra nepaprastai slidus“.

Ji apkaltino B. Johnsoną mėginant pasinaudoti rinkimais „dėmesiui nukreipti, kol jie kokiu nors suktu triuku išmes mus iš ES“.

SNP lyderis parlamente Ianas Blackfordas (Ijanas Blekfordas) taip pat leido suprasti, kad jo partija nepritaria spalio 15-osios rinkimams.

„Ta idėja, kad jis teikia pasiūlymą bandydamas prastumti rinkimus, šią savaitę jau pralaimėjęs vieną [balsavimą], yra beprotiška“, – sakė jis.

„Jis neprivers parlamentarų suteikti jam mandatą nustatyti laiką – mes juo nepasitikime“, – pridūrė parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai

gerai portretas
dar yra saziningu lordu matanciu monarchu izuluma ir nesiskaityma su tauta ir reikalingas pakartotinis referendumas ir baigsis visos peripetijos ir zmoniu mulkinimai o visus nenorincius dirbt valkatas iskeldint ten iskur atvyko......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių