„Copernicus“: praėjęs rugsėjis – antras šilčiausias per visą istoriją

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos klimato stebėsenos tarnyba antradienį pranešė, kad praeitas mėnuo buvo antras šilčiausias rugsėjis istorijoje, o 2024-ieji, pasak jos, beveik neabejotinai taps šilčiausiais per visą fiksuojamą istoriją metais.

„Copernicus“ duomenimis, praėjusio mėnesio vidutinė pasaulio temperatūra nusileido tik 2023 metų rugsėjo temperatūrai.

Praėjusį mėnesį daugelyje pasaulio vietų vyravo ekstremalios liūtys ir pražūtingos audros – reiškiniai, kurie dėl klimato kaitos kylant pasaulinei temperatūrai darosi vis stipresni ir dažnesni.

Šiltesniame ore gali susikaupti daugiau garų, o šiltėjantys vandenynai taip pat lemia didesnį garavimą. Tai sudaro sąlygas intensyvesniems krituliams.

Rugsėjį uraganas „Helene“ siaubė JAV pietryčius, taifūnas „Krathon“ smogė Taivanui, o audra „Boris“ atnešė stichinių nelaimių į Vidurio Europą.

„Šio mėnesio ekstremalias liūtis, kurias stebime vis dažniau ir dažniau, dar labiau sustiprino šiltėjanti atmosfera, todėl liūtys tapo intensyvesnės, o per kelias dienas iškrito mėnesio trukmės lietaus kiekis“, – sakė tarnybos vadovo pavaduotoja Samantha Burgess.

2023-ieji buvo šilčiausi kada nors užfiksuoti metai, tačiau 2024 metų sausio–rugsėjo mėnesiais buvo užfiksuoti nauji rekordai, teigė „Copernicus“.

Tarnyba pridūrė, kad „beveik neabejotina, jog 2024-ieji bus šilčiausi metai per visą istoriją“.

„Copernicus“ duomenys siekia 1940 metus, tačiau kiti klimato duomenų šaltiniai, pavyzdžiui, ledo kernai, medžių rievės ir koralų griaučiai, leidžia mokslininkams išplėsti savo išvadas remiantis daug senesniais duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių