Pereiti į pagrindinį turinį

D. Cameronas istoriniu vizitu į Džafną užtemdė Sandraugos viršūnių susitikimą

2013-11-15 17:57
BNS inf.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / Reuters nuotr.

Šri Lankos etninį konfliktą išgyvenę žmonės penktadienį išliejo širdį britų ministrui pirmininkui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui), kuris surengė vizitą į karo nualintą salos šiaurę, taip užtemdydamas Sandraugos viršūnių susitikimą Kolombe.

Šri Lankos prezidentui Mahindai Rajapaksai (Mahindai Radžapaksa) perspėjus kolegas nespręsti dėl jo šalies praeities, D.Cameronas išvyko į Džafnos pusiasalį, kur per tamilų sukilėlių ir sinhalų daugumos vyriausybės pajėgų kovas žuvo maždaug 100 tūkst. žmonių.

Dešimtys protestuotojų, kurių daugelis spaudė rankose dingusių artimųjų nuotraukas, D.Cameronui lankantis Džafnos mieste, išėjo į gatves.

Policininkai su skydais bandė laikyti juos per atstumą, bet kai kurioms moterims pavyko prasiveržti ir kelios jų bandė pulti prie D.Camerono kortežo.

Britų ministras pirmininkas taip pat susitiko su perkeltųjų stovyklos gyventojais, kurie troško išpasakoti jam savo skausmą, patirtą per 37 metus trukusį konfliktą, ir dabartinius vargus.

„Istorijos, kurias girdžiu iš žmonių, dažnai yra šiurpios“, - „Twitter“ parašė D.Cameronas.

Jis yra pirmasis užsienio lyderis, apsilankęs Džafnoje – pagrindiniame Šri Lankos šiaurės mieste – nuo 1948 metų, kai ši buvusi britų kolonija pasiekė nepriklausomybę.

„Patirtas įspūdis liks labai ilgai neblėstantis. Tokie dalykai nepamirštami“, - sakė D.Cameronas, apsilankęs dienraščio „Uthayan“ („Saulė“) redakcijoje, kur sienos yra nukabinėtos nužudytų darbuotojų portretais.

D.Cameronas taip pat pasikalbėjo su pagyvenusiomis moterimis ir jų šeimomis, kurios karo metu pabėgo iš savo kaimų ir po kovų pabaigos 2009-aisiais tebegyvena lūšnose Džafnoje.

„Iškelsiu šį klausimą pareigūnams jūsų vyriausybėje“, - sakė D.Cameronas maždaug tuzinui moterų vienoje gatvėje, kurios susibūrė aplink jį norėdamos papasakoti savo istorijas.

„Siejame su juo viltis“, - sakė T.Padmavathy (T.Padmavati) po to, kai D.Cameronas apžiūrėjo jos mažyčius namus be tualeto ir vandentiekio.

„Joks politikas anksčiau nebuvo atėjęs susitikti ir pasikalbėti su mumis“, - sakė ši 60 metų moteris.

Istorinis D.Camerono vizitas užtemdė trijų dienų viršūnių susitikimo Kolombe pradžią. Šis susitikimas turėjo būti proga sinhalų nacionalistui M.Rajapaksai, kuris 2009-aisiais prižiūrėjo tamilų „tigrų“ kovotojų sutriuškinimą, pademonstruoti Šri Lankos atsigavimą.

Tačiau po to, kai atsisakė leisti vykdyti nepriklausomą tyrimą dėl konflikto pabaigos, jis patyrė viešųjų ryšių nesėkmę, net virtinę boikotavimų.

D.Cameronas išskrido iš Kolombo netrukus M.Rajapaksos viršūnių susitikime sakytos įžanginės kalbos, kurioje šis perspėjo kitus Sandraugos šalių lyderius nebandyti primesti savo pačių „dvišalių darbotvarkių“.

„Jeigu Sandrauga nori likti svarbi savo narėms, ši asociacija turi reaguoti į savo žmonių poreikius ir nevirsti baudžiamąja ar kritikuojančia institucija“, - sakė jis prieš oficialų viršūnių susitikimo atidarymą, kuris buvo patikėtas britų princui Charlesui (Čarlzui).

Per praėjusį Sandraugos viršūnių susitikimą 2011 metais Perte lyderiai parengė bendrų vertybių chartiją, kuri įpareigoja nares gerbti žmogaus teises.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų