Pereiti į pagrindinį turinį

Nutekinta informacija: JAV turi naują kibernetinio karo priemonę – „MonsterMind“

2014-08-14 08:24
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

JAV nacionalinio saugumo agentūra (NSA) kuria priemonę, kuri galėtų aptikti priešiškas kibernetines atakas, analizuodama interneto duomenų srautą, ir automatiškai į jas reaguoti, rodo vienas nutekintas dokumentas.

Žurnalas „Wired“ paskelbė apie programos „MonsterMind' egzistavimą savo straipsnyje, kuris pasirodė po kelių interviu su Rusijoje besislapstančiu buvusiu NSA kontraktininku Edwardu Snowdenu (Edvardu Snoudenu).

Žurnalas susipažino su kai kuriais nutekintais dokumentais ir nurodė, kad „MonsterMind“, apie kurią skelbiama pirmąjį kartą, yra pritaikyta automatiškai aptikti kibernetinės atako iš užsienio ankstyvąsias stadijas.

E.Snowdenas sakė „Wired“, kad jam tos pastangos kelia nerimą, nes atakos dažnai nukreipiamos per kompiuterius, esančius trečiosiose šalyse, todėl tikrasis jų šaltinis gali būti „užmaskuotas“.

„Pavyzdžiui, kas nors Kinijoje gali padaryti taip, kad atrodytų, jog tos atakos rengiamos Rusijoje, – nurodė jis. – Gali nutikti taip, kad mes smogsime atgal kokiai nors Rusijos ligoninei. Kas nutiktų toliau?“

E.Snowdenas taip pat laiko tą programą grėsme privatumui, nes ji turėtų prieigą prie visų privačių ryšių tarp žmonių, esančių užsienyje ir Jungtinėse Valstijose.

„Argumentuojama, kad atpažinti kenkėjiškus duomenų srautus ir į juos reaguoti galėtume vieninteliu būdu – analizuojant visą duomenų srautą, – buvęs žvalgybininkas sakė „Wired“. – Jeigu analizuojame visus duomenų srautus, tai reiškia, kad turime perimti visus duomenų srautus.“

Tokia strategija atitinka „privačių ryšių perėmimą neturint (teismo) orderio, be įtikinamos priežasties ir netgi be įtarimų nusikalstama veikla. (Tai reiškia sekti) visus ir visuomet“, pabrėžė E.Snowdenas.

Paviešinti JAV paslaptis paskatino nesąžiningi pareiškimai

Buvęs JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) pareiškė, kad nutekinti daugybę įslaptintų dokumentų jį paskatino JAV žvalgybos vadovo nesąžiningi parodymai Kongresui.

Kelias dienas Maskvoje duodamas interviu žurnalui „Wired“, E.Snowdenas sakė, jog NSA veikla jam daugelį metų kėlė nerimą, tačiau nacionalinės žvalgybos vadovo Jameso Clapperio (Džeimso Klaperio) pareiškimai perpildė jo kantrybės taurę ir paskatino imtis veiksmų.

Žurnalas, paskelbęs kelias E.Snowdeno nuotraukas, įskaitant vieną, kurioje amerikietis matomas laikantis apkabinęs JAV vėliavą, citavo buvusį NSA kontraktininką, kuris sakė, kad savo lemtingą sprendimą priėmė 2013 metų kovą, kai perskaitė, jog J.Clapperis pareiškė Senato komitetui, kad NSA nevykdo „sąmoningo“ informacijos rinkimo apie milijonus amerikiečių.

„Man regis, perskaičiau apie tai laikraštyje kitą dieną ir kalbėjausi su bendradarbiais, sakydamas: „Ar galite tuo patikėti?“, – sakė jis.

E.Snowdenas sakė „Wired“ žurnalistui Jamesui Bamfordui (Džeimsui Bamfordui), kad jam nerimą kėlė ir kitokia informacija – pavyzdžiui, NSA renkama kompromituojanti medžiaga apie radikalių pažiūrų politikus, nevengiančius naršyti pornografinių tinklalapių.

„Tai labai panašu į FTB (Federalinio tyrimų biuro) mėginimus panaudoti Martino Lutherio Kingo (Martino Liuterio Kingo) neištikimybę, kad įkalbėtų jį nusižudyti, – aiškino žvalgybos ekspertas. – 7-ame dešimtmetyje sakėme, kad toks elgesys nepriimtinas. Kodėl darome tai dabar?“

E.Snowdenas taip pat seniai nerimavo dėl NSA pastangų didinti duomenų rinkimo mastą, naudojant slaptą duomenų saugyklą Blafdeilo mieste Jutos valstijoje, kur buvo siunčiama informacija iš viso pasaulio apie milijardus pokalbių telefonu, faksogramų ir elektroninių laiškų, dalijimąsi failais tarp kompiuterių, taip pat SMS žinutes.

Jis atidėjo planus nutekinti NSA paslaptis, kai buvo išrinktas JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), tikėdamasis, kad naujoji administracija bus atviresnė.

Tačiau E.Snowdenas nusivylė naujuoju prezidentu, o iki 2013 metų subrendo jo nusiteikimas paviešinti sukauptas paslaptis.

Pasak E.Snowdeno, po J.Clapperio liudijimo Kongrese jo bendradarbiai neatrodė sukrėsti, tačiau jis pats buvo susirūpinę, kad per giliai įsitraukė į „blogio“ sistemą.

„Tai tarsi varlės virimas“, – sakė jis, turėdamas omenyje varlę, kuri, įdėta į šaltą vandenį ant ugnies užkaistame puode, nesuvokia, kad vanduo pamažu kaista, kol tampa jau per vėlu.

„Susiduri su trupučiu blogio, trupučiu taisyklių nepaisymo, trupučiu nesąžiningumo, trupučiu apgaulės, trupučiu nusižengimų viešajam interesui – tačiau gali numoti į tai ranka, gali tai pateisinti“, – E.Snowdenas sakė žurnalui.

„Bet jeigu taip elgiesi, tai sukuria slidų šlaitą, kuris bėgant laikui tampa vis statesnis. Kai dirbi 15, 20 ar 25 metus, esi matęs visko, ir tai tavęs nesukrečia. Taigi laikai, jog tai normalu“, – sakė buvęs kontraktininkas.

„Ir tai yra problema – tai buvo nutikimo su Clapperiu esmė“, - pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų