ES deda pastangas, kad Rusijos nafta būtų uždrausta

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį siekė pralaužti Vengrijos pasipriešinimą Rusijos naftos embargui dėl Ukrainos karo, tačiau perspėjo, kad didelės pažangos nesitiki.

„Diskutuosime apie tai ir padarysime viską, kad padėtis būtų atblokuota“, – Briuselyje susitikimui prasidedant sakė ES užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis. „Negaliu užtikrinti, kad tai įvyks, nes pozicijos gana stiprios“.

Budapeštas neleidžia Briuseliui uždrausti Maskvai itin svarbų naftos eksportą, įtrauktą į šeštąjį sankcijų paketą, tvirtindamas, kad tai pakenks Vengrijos ekonomikai. Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock sakė: „Vis dar yra keletas dalykų, kuriuos reikia išsiaiškinti paskutiniuose etapuose. Šiandien čia to nebus". Tačiau ji pridūrė esanti įsitikinusi, kad „per kelias ateinančias dienas pasieksime bendrą rezultatą“.

Briuselis žūtbūt stengiasi išvengti susiskaldymo Kremliaus puolimo prieš Ukrainą akivaizdoje, o pareigūnai deda visas pastangas užkulisiuose, kad būtų pasiektas kompromisas.

„Manau, kad jei suprasime konkrečią kai kurių valstybių narių situaciją ir visi stengsimės sutelkti vieningą frontą prieš Rusiją, mums pasiseks“, – sakė J. Borrellis. „Objektyvi padėtis yra tokia, kad kai kurios valstybės narės susiduria su daugiau sunkumų, nes yra labiau priklausomos, neturi prieigos prie jūros, tad neturi galimybės tiesiogiai priimti tanklaivių, - pridūrė jis. - Jos gauna naftą tik naftotiekiais – iš Rusijos“.

Briuselis pasiūlė Vengrijai, Čekijai ir Slovakijai ilgus pereinamuosius laikotarpius palaipsniui nutraukti Rusijos naftos importą, tačiau tai dar neįtikino Budapešto nusileisti. Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, dažnai nesutinkantis su ES sprendimais, reikalauja, kad jo šalis būtų atleista nuo embargo bent ketverius metus ir nori 800 mln. eurų ES lėšų perdirbimo gamyklai pertvarkyti ir dujotiekio į Kroatiją pajėgumui padidinti.

Visa sąjunga yra įkaitė vienos valstybės narės, kuri nepadeda mums rasti sutarimo.

„Visa sąjunga yra įkaitė vienos valstybės narės, kuri nepadeda mums rasti sutarimo“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jis sakė, kad Europos Komisija siūlo prieigos prie jūros neturinčiai Vengrijai iki 2024 metų pabaigos atsisakyti Rusijos naftos. „Tai labai, labai plati apimtis, - sakė jis. – Taigi manau, kad visi tikėjosi, jog to pakaks. Ir aš negaliu jums paaiškinti, kodėl taip nėra“.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pripažino, kad draudimas yra sunki perspektyva šalims, priklausomoms nuo Rusijos naftos, tačiau tvirtino, jog „turime eiti į priekį ir tai padaryti“. „Politinė žinia aiški, - sakė jis. - ES nori tai padaryti, ir mes norime tai padaryti kuo greičiau“.

ES taip pat planuoja šiais metais dviem trečdaliais sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, tačiau nesiryžta uždrausti importo, nes tokiam žingsniui priešinasi Vokietija.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojenaftaembargassankcijos Rusijai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių