„Facebook“ vadovas susitiko su Prancūzijos prezidentu

  • Teksto dydis:

Socialinių tinklų milžinės „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas (Markas Zukerbergas), susitikęs su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) penktadienį pareiškė esantis „optimistiškai“ nusiteikęs dėl Paryžiaus siūlomos interneto platformų reguliavimo sistemos.

„Tikiuosi, kad tai taps modeliu“, kurį bus galima panaudoti „visoje Europos Sąjungoje“, teigė M. Zuckerbergas.

E. Macronas penktadienį priėmė M. Zuckerbergą Eliziejaus rūmuose. Kiek anksčiau pasirodė prancūzų ekspertų ir aukšto rango pareigūnų parengta ataskaita, kurioje siūloma, kad kiekviena ES narė turėtų savo prievaizdą, reguliuosiantį socialinių tinklų veiklą. Joje taip pat siūloma valdžios institucijoms suteikti teisę bausti socialinius tinklus, neprisiimančius atsakomybės už turinį, kuris atneša jiems pinigus.

Kai kurios ES šalys jau turi priėmusios panašių teisės aktų; kelios – net griežtesnių, nei siūlo Prancūzija.

M. Zuckerbergas Paryžiuje siekia pademonstruoti, kad jo vadovaujamas „Facebook“ sunkiai dirba, kad apribotų internete plintančią ekstremistinę informaciją ir neapykantos kalbą.

Tačiau grupė prancūzų pareigūnų ir ekspertų, stebėjusių darbą „Facebook“ biuruose Paryžiuje, Dubline ir Barselonoje, sakė, kad šių kompanijos pastangų nepakanka.

Socialinis tinklas sulaukė kritikos dėl anksčiau šiemet tiesiogiai feisbuke transliuotų masinių šaudynių Naujojoje Zelandijoje, be to, tinkle plinta neapykantą kurstantys pasisakymai ir smurtinis ekstremizmas.

„Facebook“ tvirtina ieškanti sprendimų šioms problemoms, o prancūzų ekspertai pagyrė kompaniją už tai, kad ji pasisamdė daugiau žmonių bei pasitelkė dirbtinio intelekto technologiją siekdama aptikti ir pašalinti pavojingą turinį.

Vis dėlto prancūzų pareigūnai atkreipė dėmesį, jog negavo iš „Facebook“ pakankamai informacijos apie jos algoritmus, kad suprastų, ar jie veikia, ir kad „skaidrumo stygius... pagrindžia (poreikį) valdžios institucijoms įsikišti“.

Vienas iš „Facebook“ įkūrėjų išvakarėse paragino suskaidyti socialinės žiniasklaidos milžinę ir perspėjo, kad bendrovės vadovas M. Zuckerbergas yra tapęs pernelyg galingas.

„Atėjo laikas suskaidyti „Facebook“, – dienraštyje „The New York Times“ paskelbtame straipsnyje parašė Chrisas Hughesas (Krisas Hjusas), kuris kartu su M. Zuckerbergu jųdviejų bendrabučio kambaryje 2004 metais, kai jiedu studijavo Harvardo universitete, sukūrė socialinį tinklą.

Pasak Ch. Hugheso, M. Zuckerbergas „yra sutelkęs dėmesį į augimą ir dėl to paaukojo saugumą ir tarpusavio pagarbą vardan paspaudimų“. Jis taip pat įspėjo, kad M. Zuckerbergo įtaka pasaulyje yra pasiekusi „neįtikėtiną lygį“.

M. Zuckerbergas kontroliuoja ne tik socialinį tinklą „Facebook“, bet ir plačiai naudojamas platformas „Instagram“ bei „WhatsApp“. Pasak Ch. Hugheso, „Facebook“ valdyba labiau primena patariamąjį komitetą, o ne organą, kuris prižiūri generalinio direktoriaus veiksmus.

M. Zuckerbergas „sukūrė milžiną, kuris slopina verslumą ir riboja vartotojams prieinamą pasirinkimą“, parašė daugiau kaip prieš dešimtmetį iš „Facebook“ pasitraukę Ch. Hughesas, šiuo metu dirbantis Ekonominio saugumo projekte, kuris ragina Jungtinėse Valstijose įvesti visuotines bazines pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių