Pereiti į pagrindinį turinį

Gruzinams Miša nebemielas

Gruzinams Miša nebemielas
Gruzinams Miša nebemielas / AFP nuotr. Protestas: dešimtys tūkstančių protestuotojų vakar žygiavo Tbilisio gatvėmis.

Nė vienam Gruzijos prezidentui, regis, nelemta sulaukti kadencijos pabaigos. Tbilisio centre vakar susivienijusi opozicija surengė didžiulį mitingą ir nežada nusiraminti, kol šalies vadovas Michailas Saakašvilis nepasitrauks iš posto.

Dėl visko kaltas M.Saakašvilis

Vakar Gruzijos sotinės centre susirinko per 50 tūkst. protestuotojų. Pagrindinis jų reikalavimas – nušalinti M.Saakašvilį ir surengti naujus tiek parlamento, tiek prezidento rinkimus.

Opozicija meta kaltinimus visomis blogybėmis M.Saakašviliui, kuris per Rožių revoliuciją 2003-iaisiais privertė iš prezidento posto pasitraukti Eduardą Ševardnadzę, anksčiau į valdžią atėjusį per Gruzijos pilietinį karą, kai buvo nuverstas prezidentas Zviadas Gamsahurdija.

Dabartinis Gruzijos prezidentas kaltinamas nesėkmingu karu dėl Pietų Osetijos, korupcija ir autoritarizmu. Opozicija teigia, kad M.Saakašvilis persekioja oficialios politikos kritikus, varžo žiniasklaidos laisvę ir savo rankose sutelkė pernelyg daug valdžios.

"Miša, pasitrauk!"

Kreipdamasis į susirinkusius aikštėje tūkstančius žmonių vienas opozicijos lyderių Levanas Gačečiladzė pareiškė, kad "mūsų labai daug ir mes pasieksime savo tikslą".

"Visa Gruzija šiandien stovi čia. Mums šiandien sunku, nes visi esame vieno žmogaus M.Saakašvilio rankose, ir jis nenori pasitraukti, – pareiškė jis ir pridūrė: – Saakašvilis kovoja su visais gruzinais, kovoja su Gruzija."

Minia, kuri dar prieš kelerius metus vilties kupinomis akimis skandavo: "Miša!", vakar šaukė: "Miša, pasitrauk!", "Tegyvuoja Gruzija be Saakašvilio!", "Pasitrauk!", "Saakašvili, atsistatydink!"

"Šiuose protesto mitinguose dalyvaus milžiniška gyventojų dalis, – sakė buvęs Gruzijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Iraklijus Alasanija, kuris po karo susipyko su M.Saakašviliu ir tapo vienu svarbiausių opozicijos lyderių. – Dabar turime pamatyti, ar prezidentas ketina išklausyti savo tautą, pasimokyti iš praeities klaidų ir adekvačiai bei pagarbiai vertinti tautos reikalavimus."

Siūlo tartis

Pats M.Saakašvilis nepabijojo vakar pasirodyti viešumoje. Ketvirtadienio rytą M.Saakašvilis ir opozicijos lyderiai kartu paminėjo kruviną 1989-ųjų kastuvėlių naktį Tbilisyje. Prezidentas padėjo gėlių prie 1989-ųjų balandžio 9 d. aukų memorialo, uždegė žvakes ir dalyvavo mišiose, kurias aukojo Gruzijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Elijas II.

"Aš pagerbiau žuvusių balandžio 9 d. atminimą. Jie žuvo už Gruzijos laisvę, už tai, kad būtų sukurta nepriklausoma Europos valstybė, – sakė jis ir pridūrė: – Gruzija – demokratiška šalis, ir jos gyventojai gali būti skirtingų pažiūrų."

Tačiau M.Saakšvilis atsisakė įgyvendinti opozicijos reikalavimą ir pasitraukti iš posto. Prezidentą palaiko ir jo šalininkų kontroliuojamas parlamentas, kuris, tiesa, pasiūlė derėtis.

"Jeigu opozicija suinteresuota vesti dialogą, mes siūlome jai gana rimtas temas, – pareiškė ketvirtadienį Gruzijos parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė. – Mes pasiūlėme jai gana rimtą paketą, dėl kurio gali vykti diskusija. Tai – konstitucijos, rinkimų ir savivaldos reforma. Dėl visų šių klausimų daug metų vyko vidaus politikos ginčai, ir dabar atsirado galimybė juos išspręsti."

Ant parako statinės

Vyriausybė ir opozicija pažadėjo, kad demonstracijos bus taikios, tačiau įtampa didėja. Baiminamasi, kad protestai gali įžiebti pilietinius neramumus. Pagrindinė opozicijos partija paskelbė, kad naktį į ketvirtadienį 60 jos aktyvistų buvo sulaikyti, tačiau policija šį pranešimą paneigė.

Būgštavimai dėl gresiančių neramumų sustiprėjo ir tada, kai keletas opozicijos šalininkų buvo suimti pateikus kaltinimus dėl ginklų laikymo ir kai vienas policijos automobilis buvo apmėtytas granatomis. Opozicija neigia planavusi naudoti smurtą ir kaltino valdžios institucijas, kurios esą siekia sukompromituoti protestus ir kursto neramumus.

2007 m. Gruzijos riaušių policija tūkstančius protestuotojų prieš vyriausybę vaikė naudodama gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Šie įvykiai smarkiai pakenkė M.Saakašvilio įvaizdžiui. Mėgindamas išsklaidyti nuogąstavimus dėl galinčių pasikartoti panašių smurto veiksmų, Gruzijos vidaus reikalų ministras trečiadienį sakė, kad policija elgsis pasyviai ir netrukdys protestuoti.


20 metų kastuvėlių nakčiai

"Kaip po viduramžių kautynių", – taip apibūdino vienas sovietų karys 1989 m. balandžio 9-osios vaizdą Tbilisyje.

Tos dienos rytą sovietų desantininkai, ginkluoti pėstininkų kastuvėliais ir panaudoję dujas, išvaikė protestuotojus Gruzijos sostinės centre. Mažiausiai 20 žmonių žuvo, dar tūkstančiams prireikė medikų pagalbos.

Apie 10 tūkst. žmonių išėjo į gatves reikalaudami Gruzijos nepriklausomybės ir protestuodami prieš Abchazijos sepratistinius ketinimus.

Įsakymą išvaikyti demonstrantus davė tuometis pirmasis Tarybų Gruzijos komunistų partijos sekretorius. Desantininkams vadovavao pulkininkas generolas Igoris Radionovas.

Sovietų kariai neapsiribojo vien minios išvaikymu. Jie persekiojo sužeistuosius ligoninėse, traukė iš greitųjų medicinos pagalbos automobilių. Mažiausiai viena paauglė mergaitė buvo mirtinai užkapota desantininkų.

Kai baigėsi neramumai, buvo suimta apie 4 tūkst. žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų