Idilišką britų kaimą apėmė įtūžis dėl skalūnų dujų

  • Teksto dydis:

Louisa Delpy (Luisa Delpi) anksčiau niekada neprotestavo, bet išgirdusi, kad jos žaliame Anglijos kaime gali prasidėti skalūnų dujų gavyba, taip pasipiktino, kad išėjo į gatves.

Ši 36 metų, vaikų turinti moteris su dviem draugais ir pačių pasidarytu transparantu nužygiavo į vietą, kur prasidėjo bandomieji naftos ir dujų gręžimo darbai.

Ta vieta yra netoli jos turtingo Bolkomo kaimo Vakarų Sasekse, 50 minučių kelio traukiniu nuo Londono centro.

Po trijų savaičių demonstrantų pulkelis išaugo į šimtų žmonių protestų stovyklą ir atsidūrė nacionalinės kampanijos prieš nevienareikšmiškai vertinamą gavybos technologiją - hidraulinį uolienų skaldymą (frekingą) - centre.

Protestuotojai iš visos Didžiosios Britanijos pasistatė dešimtis palapinių, įrengė garsiakalbius, iškėlė transparantus ir piktai šaudami bando sutrukdyti atvažiuoti į objektą kiekvienam sunkvežimiui.

"Niekada gyvenime prieš nieką neprotestavau, bet pažiūrėkit, kur esu dabar", - sakė L.Delpy.

Protestuotojai, mojuodami transparantais su tokiais užrašais kaip "Frack off!", sako, jog liks čia tiek, kiek reikės, kad minimos technologijos pionierė Britanijoje „Cuadrilla“ persvarstytų savo planus.

Bolkome, klestinčiame priemiestinė bendruomenė ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) Konservatorių partijos bastione, būtų mažai tikėtina triukšmingų protestų judėjimo užgimimo vieta.

Tačiau daugelis gyventojų sako, po nesėkmingų prieštaravimų oficialiais kanalais jaučiasi priversti imtis tiesioginių veiksmų.

"Visos normalios demokratijos formos, atrodo, buvo ignoruotos, - sakė 59 metų kino kūrėjas Stephenas White‘as (Stivenas Vaitas) iš netoliese esančio kaimo. – Tai kaip Laukiniai Vakarai“.

„Cuadrilla“, kurios valdybos pirmininkas yra buvęs BP vadovas Johnas Browne (Džonas Braunas), bandė raminti vietos gyventojus, rengė „atvirų durų dienas“ ir žadėjo „nesunaikinti kaimo".

Kompanija taip pat sako, kad vykdo tik bandomuosius gręžimo darbus, kurie gali privesti prie standartinės naftos gavybos, hidraulinio uolienų skaldymo arba išvis prie nieko. Planas yra išgręžti 915 m gylio vertikalų šulinį, o projekto trukmė – iki trijų mėnesių.

Tačiau kitur vykdomi „Cuadrilla“ hidraulinio uolienų skaldymo darbai, naudojant didžiulius kiekius suslėgto vandens ir chemikalų mišinio uolienai suskaldyti ir gamtinėms dujoms išgauti, kursto įtarimus.

Penktadienį protestuotojai tylos minute sutiko naujienas, kad gręžimo darbai jau prasidėjo.

"Tai liūdna diena Bolkomui, bet mes laimėsim!" – pareiškė 52 metų Glayzeris Frackmanas (Gleizeris Frakmanas) iš Lankašyro šalies šiaurėje, kuris aktyvistu tapo ir savo vardą pasikeitė po to, kai jo namą apgadino nestiprūs požeminiai smūgiai, siejami su bandomaisiais gręžiniais.

Kaip ir kiti protestuotojai, jis taip pat nerimauja dėl galimo cheminio oro ir vandens užteršimo, ir galbūt vandens trūkumo.

Šis pramogų verslo atstovas ir didžėjus yra vienas iš dešimčių žmonių, kurie atvyko iš Lankašyro – svarbaus bandymų rajono nuo to laiko, kai konservatorių vadovaujama vyriausybė užėmė tvirtą poziciją hidraulinio uolienų skaldymo naudai. Ši technologija atvėrė skalūnų dujų „aukso gyslą“ Jungtinėse Valstijose.

Britanija pasiūlė mokestines lengvatas hidraulinio uolienų skaldymo kompanijoms, vildamasi paskatinti darbo vietų kūrimą ir padidinti pajamas iš mokesčių, taip pat – padidinti energetinį saugumą. Tačiau ši technologija buvo uždrausta Prancūzijoje ir sustabdyta Vokietijoje.

Praėjusią savaitę Lordų Rūmų narys konservatorius Davidas Howellas (Deividas Hovelas) papiktino nemažą Britanijos dalį pasakęs, kad "negyvenami" šalies šiaurės rytai yra gera vieta hidrauliniam uolienų skaldymui.

Vėliau jis pasitaisė: sakė, kad turėjo omenyje "nemylimus" šiaurės vakarus.

Bolkomo protestų stovykla dabar turi virtuvę, kilnojamuosius tualetus ir vaikų žaidimų aikštelę.

Demonstrantai rengia meditacijos seansus ir koncertus, o pravažiuojantys automobilininkai juos paremdami spaudžia garso signalus.

Stovyklą apsupo dešimtys policijos mikroautobusų ir iki 70 pareigūnų.

Per susistumdymus su policija ir protesto akcijas jau areštuota daugiau kaip 30 žmonių. Viena protestuotojų grupė buvo prisirakinusi prie seno ugniagesių automobilio ir šešias valandas blokavo prieigą prie objekto.

Šioje kampanijoje dalyvauja ir tokios garsenybės kaip Bianca Jagger (Bjanka Džager), buvusi „The Rolling Stones“ lyderio Micko Jaggerio (Miko Džagerio) žmona, kuri buvo pasirodžiusi stovykloje.

Stovykloje yra ir rimtų profesionalų – kai kurie protestuotojai mojuoja mokslinėmis studijomis apie minimos technologijos pavojus.

Pačiame Bolkome, tvarkingų raudonų plytų namų kaime, baro darbuotojai sakė, kad "lieka neutralūs", be to, sklinda gandai apie paslaptingą vagį, kuris nuo vietos arbatinių nukabinėja plakatus prieš „frekingą“.

Tačiau kaime sunku rasti žmogų, kuris sakytų, kad nepritaria stovyklai.

"Tai truputį skaldo žmones, - sakė 47 metų dietologijos praktikantė Nancy Towers (Nensi Tauers). - Bet aš manau, kad tai nuostabu. Jie – labai taikūs žmonės“.

Viena 80-metė kaimo gyventoja, kuri prašė jos pavardės neskelbti, sakė, kad protestuos šeštadienį.

"Paprastai esu prieš protestavimą, - sakė ji. – Neičiau į demonstracijas, bet tai – svarbu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių