Pereiti į pagrindinį turinį

Interviu būsimiems kunigams: kada pastarąjį kartą mylėjotės?

2010-06-05 12:36
Nepageidaujami: po Bažnyčią sukrėtusių pedofilijos skandalų Vatikanas stengiasi dar prie seminarijų slenksčio užtrenkti duris ne tik iškrypėliams, bet ir gėjams.
Nepageidaujami: po Bažnyčią sukrėtusių pedofilijos skandalų Vatikanas stengiasi dar prie seminarijų slenksčio užtrenkti duris ne tik iškrypėliams, bet ir gėjams. / "Reuters" nuotr.

Kiekviename pokalbyje dėl darbo būna keblių akimirkų, o asmeniui, siekiančiam tapti katalikų kunigu, tokios akimirkos privalomos, rašo JAV dienraštis "The New York Times".

Labai labai keblūs

"Kada pastarąjį kartą mylėjotės?" – tokį klausimą išgirta visi, kurie nori įstoti į kunigų seminariją Jungtinėse Valstijose. Laukiamas atsakymas – prieš trejus ar daugiau metų.

"Kokia jūsų seksualinė patirtis?" – tai kitas klausimas. "Ar jums patinka pornografija?" – dar vienas.

Atsižvelgiant į atsakymus ir psichologinio testo rezultatus, klausimai gali būti dar keblesni: "Ar jums patinka vaikai? Ar jums vaikai patinka labiau nei jūsų bendraamžiai?"

Tai interviu, kurį turi pereiti visi būsimi seminaristai po Katalikų bažnyčią sukrėtusių pedofilijos skandalų. Dabar Vatikanas stengiasi dar prie seminarijų slenksčio atskirti iškrypėlius ir neleisti jiems patekti į dvasininkijos luomą.

Sunku apibrėžti

Kita vertus, ir dabar iškyla daug klausimų. Vienas jų – ar neleisti pradėti studijų ir gėjams, nors jie laikosi celibato.

Mokslininkai nenustatė seksualinės orientacijos ir prievartos ryšio. Tai patvirtino ir Bažnyčia. Tačiau nuo 2002 m., kai Jungtinėse Valstijose visa jėga nugriaudėjo katalikų dvasininkų pedofilijos skandalai, vienas pagrindinių Bažnyčios tikslų tapo užkirsti kelią gėjams tapti kunigais. Ši užduotis buvo pavesta seminarijų vadovams ir psichologams, kurie po testų ir pokalbių sprendimus priima remdamiesi socialiniais mokslais, Bažnyčios dogma ir vidine nuojauta.

"Tai vienas iš dalykų, kuriuos sunku apibrėžti, bet aš pastebiu tai", – teigė kunigas Davidas Toupsas.

Bruklino vyskupijos vadovybė taip pat įsitikinusi, kad ji klaidų nedaro.

"Mes neturime nė vieno gėjaus seminarijoje šiuo metu, – teigė psichologas Robertas Palumbo, kuris atrenka kandidatus į seminaristus jau 10 metų. – Esu tuo įsitikinęs."

Netolerantiškai tolerantiška

Katalikų bažnyčia teigia, kad gėjų seksas – nuodėmė, o homoseksualumas – psichologinis nukrypimas. Tačiau tai nedraudžia gėjams priimti sakramento.

"Nesvarbu, jis laikosi celibato ar ne. Asmuo, kuris save apibrėžia greičiau kaip homoseksualą, o ne kaip dvasinį tėvą, neturėtų tapti kunigu", – aiškino tėvas D.Toupsas.

Homoseksualų ir kunigystės santykis Bažnyčiai ramybės nedavė per amžius. Pastaraisiais metais kai kas net teigia, kad nuo 25 iki 50 proc. JAV kunigų yra gėjai. Katalikų bažnyčia niekada neatliko savo tyrimo, bet kiti ekspertai pateikia daug mažesnius homoseksualų skaičius.

Nugalėjo konservatoriai

Vis dėlto po pedofilijos skandalų kai kurie konservatyvūs dvasininkai dėl Bažnyčios krizės kaltę skubėjo versti "homoseksualizmo subkultūrai", įsivyravusiai tarp kunigų. Tiesa nė vienas nepasiūlė pašalinti gėjų kunigų iš tarnybos.

Tačiau tai supykdė tradicionalistus su katalikais, kurie dėl pedofilijos krizės kaltina tiek gėjus, tiek tradicinės orientacijos kunigus, turinčius polinkį į iškrypimą.

2005 m., pasirodžius naujoms Vatikano taisyklėms, parodė, kad konservatoriai nugalėjo. Nurodymuose teigiama, kad kunigu turi būti uždrausta tapti vyrams, kurie aktyviai praktikuoja homoseksualumą arba "turi gilų polinkį į homoseksualizmą ar remia gėjų kultūrą."

"Neužtenka būti tikram, kad asmuo gali atsisakyti sekso. Privaloma išsiaiškinti jo seksualinę orientaciją", – po trejų metų patikslino Vatikanas.

Nepadorių klausimų nėra

Katalikų universiteto psichologas monsinjoras Stephenas Rossetti, kuris vykdo seminaristų atranką, pripažino, kad šis procesas gali būti labai "landus", bet pridūrė: "Ieškome dviejų pagrindinių savybių – patologijų nebuvimo ir sveikumo buvimo."

Mat dauguma kandidatų į seminaristus klausinėjami ne tik apie buvusį seksualinį gyvenimą, bet ir apie fantazijas masturbuojantis, alkoholio vartojimą, santykius su tėvais ir iširusius romanus. Be to, visi privalo pasidaryti ŽIV testą, užpildyti 567 klausimų anketą, kuri atskleidžia, ar žmogaus turi polinkį į depresiją, paranoją ir t. t. Atlikdami kitą testą būsimieji seminaristai turi teisingai sudėlioti piešinėlius su nuogo žmogaus dalimis.

Per pokalbį su psichologu kandidatai dažnai prašomi papasakoti, kaip jie malšina seksualinę aistrą.

"Lendate po šaltu dušu? Bėgate ilgą distanciją?" – klausimų pavyzdžius pateikė vienas iš egzaminuotojų psichologas Thomas Plante'as.

Yra daug trūkumų

Tačiau kiti mokslininkai nėra tikri, ar ši metodika teisinga.

"Pagal tokius kriterijus negalima būti tikriems, kad pavyks atsirinkti geriausius kandidatus. Žmonės gali meluoti arba net nesuvokti, kas jie patys yra", – kalbėjo profesorius Markas Jordanas, kuris tyrė homoseksualumą katalikų dvasininkų gretose. – Ne paskutinėje vietoje ir ironija, kad taisykles įgyvendina seminarijų vadovai, kurie dažnai patys būna gėjai."

Tačiau tokios Katalikų bažnyčios tvarkos niekas neskuba kritikuoti. Kunigai, kurie mano kitaip, po pastarųjų metų pedofilijos skandalų stengiasi neprasižioti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų