Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio mokiniai neskaitys romano apie arabo ir žydės meilę

2015-12-31 14:00
BNS inf.

Izraelio švietimo ministerija neįtraukė į mokyklų programą romano, kuriame pasakojama izraelietės ir palestiniečio meilės istorija, tuo sukeldama kultūros veikėjų nepasitenkinimą.

Izraelio švietimo ministerija ketvirtadienį pranešė, kad Izraelio rašytojos Dorit Rabinyan (Dorit Rabinjan) romanas „Gader Haya“ (ang. „Borderlife“), nebus įtrauktas į mokyklų programą.

„Pareigūnai aptarė šios knygos įtraukimo į programą klausimą“, – nurodoma ministerijos pranešime.

„Atidžiai išnagrinėję visas aplinkybes, įvertinę privalumus ir trūkumus, jie nusprendė neįtraukti šios knygos į programą“, – sakoma jame.

Ministerija daugiau nepaaiškino, kodėl atsisakoma šios knygos, kurią, kaip pranešė Izraelio žiniasklaida, rekomendavo įtraukti ministerijos remiamas komitetas.

Tačiau ministerijos pareigūnė Dalia Penig, cituojama laikraščio „Haaretz“, sakė, jog viena iš knygos atmetimo priežasčių yra ta, kad ji gali pakenkti žydų ir arabų „skirtingoms tapatybėms“.

„Intymūs santykiai... tarp žydų ir nežydų visuomenėje yra daugelio laikomi grėsme skirtingoms tapatybėms“, – sakė ji.

Šis sprendimas sulaukė Izraelio kultūros veikėjų kritikos. Daugelis jų smarkiai nesutaria su premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahu), kuris po pergalės gegužės mėnesio rinkimuose suformavo naują dešiniųjų vyriausybę.

Laikraščiui „Haaretz“ rašantis apžvalgininkas Alonas Idanas pareiškė, kad šiuo sprendimu siekiama „apsaugoti žydiško kraujo grynumą“ ir jis atspindi institucijų įtvirtintą rasių teoriją“.

„„Intymūs santykiai“ = lytiniai santykiai. „Nežydai“= arabai, -rašė A.Idanas. – Dabar jos žodžius mes galime išaiškinti paprasčiau: žydams ir arabams draudžiama turėti lytinių santykių tarpusavyje“.

2014 metais išleistas romanas „Gader Haya“ pasakoja apie izraelietę vertėją ir palestinietį menininką, kurie įsimyli vienas kitą Niujorke. Vėliau jų keliai išsiskiria – ji sugrįžta į Tel Avivą, o jis į Ramalą okupuotame Vakarų Krante.

Knyga buvo apdovanota jauniems rašytojams skirta „Bernsteino“ premija, kuri Izraelyje kasmet suteikiama geriausiems literatūros kūriniams hebrajų kalba.

Kairioji partija „Meretz“ paragino surengti demonstraciją prie švietimo ministerijos dėl knygos diskvalifikavimo, kuris vėl sukėlė kultūros veikėjų nepasitenkinimą dabartine vyriausybe.

Garsiausias mūsų laikų Izraelio rašytojas Amosas Ozas lapkričio mėnesį pareiškė nedalyvausiantis Izraelio ambasadose užsienyje rengiamuose rengiuose, nes nepritaria „radikaliai“ vyriausybės politikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų