JAV užbaigia Honkongo privilegijuotą prekybos statusą ir patvirtino sankcijas bankams

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pranešė galutinai atšaukęs Honkongo turėtą privilegijuotą prekybos statusą ir pasirašęs teisės aktą dėl sankcijų bankams, turinčių tapti atoveiksmiu Kinijos vykdomam laisvių varžymui tarptautiniame finansų centre.

Per padriką spaudos konferenciją, kurios metu D. Trumpas taip pat užsipuolė savo varžovus namuose, prezidentas pareiškė besielgiąs su Kinija griežčiau negu visi kiti jo pirmtakai. Santykių su Kinija klausimas yra vienas svarbiausių, JAV ruošiantis lapkritį vyksiantiems prezidento rinkimams.

D. Trumpas paskelbė išleidęs įsaką dėl Honkongo ir prognozavo padėties pablogėjimą neramiame mieste, kuriam Pekinas neseniai primetė naują griežtą saugumo įstatymą.

„Su Honkongu dabar bus elgiamasi lygiai taip pat, kaip ir su žemynine Kinija – jokių ypatingų privilegijų, jokio ypatingo ekonominio statuso ir jokio jautrių technologijų eksporto“, – per spaudos konferenciją Baltųjų rūmų Rožyne sakė JAV lyderis.

„Jų laisvė buvo atimta; jų teisės buvo atimtos, – pridūrė D. Trumpas. – Ir tai galas Honkongui, mano nuomone, nes jis nebegalės varžytis laisvose rinkose. Daug žmonių paliks Honkongą.“

D. Trumpas taip pat sakė pasirašęs Honkongo autonomijos įstatymą, leidžiantį taikyti sankcijas Kinijos pareigūnams ir Honkongo policijai dėl veiksmų, laikomų varžančiais miesto autonomiją. Be to, itin svarbu, kad sankcijos taip pat galės būti taikomos bankams, palaikantiems su šiais subjektais reikšmingus sandorius.

Įstatymų leidėjai tikisi, kad naujas įstatymas privers beveik visus Kinijos provincijų bankus pasirinkti: palaikyti Pekino pastangas dėl Honkongo arba turėti galimybę vykdyti operacijas JAV doleriais ir palaikyti ryšius su didžiausia pasaulyje ekonomika.

„Šis įstatymas mano administracijai suteikia galingų naujų įrankių patraukti atsakomybėn asmenis ir subjektus, susijusius su Honkongo laisvės slopinimu“, – pabrėžė D. Trumpas.

Kinija trečiadienį pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių ir pareiškė, kad Honkongo autonomijos įstatymas „piktavališkai šmeižia“ jos įstatymus, skirtus šiam miestui.

„Kinija imsis būtino atsako, kad apsaugotų savo teisėtus interesus, ir taikys sankcijas atitinkamiems JAV asmenims bei subjektams“, – nurodė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

„Greitas papeikimas“

Baltieji rūmai pripažino susirūpinimą, kad Honkongo autonomijos įstatymas, griežtesnė praėjusių metų įstatymo tąsa, apriboja prezidento laisvę taikyti sankcijų išimtis.

Tačiau įstatymui tvirtai pritarė abi partijos ir tai reiškia, kad Kongresas turbūt galėtų panaikinti bet kokį prezidento veto.

„Šiandien Jungtinės Valstijos aiškiai pasakė Kinijai, kad ji negali be sunkių atgarsių tęsti savo puolimo prieš laisvę ir žmogaus teises Honkonge“, – sakė įstatymą stūmęs demokratų senatorius Chrisas Van Hollenas (Krisas Van Holenas).

„Kinijos vyriausybės agresija pelnė šį greitą papeikimą“, – pridūrė jis.

Pekinas nepaisė tarptautinių perspėjimų ir įvedė minimą saugumo įstatymą, kuriuo kriminalizuojami keturių rūšių nusikaltimai Honkonge, keliantys pavojų nacionaliniam saugumui: ardomoji veikla, raginimai atsiskirti, terorizmas ir susimokymas su užsienio jėgomis.

Prieš tai, kai Didžioji Britanija 1997 metais sugrąžino Honkongą Kinijai, Pekinas jam pažadėjo autonomiją, o naujasis saugumo įstatymas sukėlė šiurpulį miestui, kuriame pernai vyko didžiuliai ir kartais destruktyvūs demokratijos šalininkų protestai.

Kinija iškart ėmė naudotis įstatymu ir pirmadienį perspėjo, kad šeštadienį įvykę prodemokratinių partijų pirminiai rinkimai, kuriuose dalyvavo 600 tūkst. honkongiečių, buvo „rimta provokacija“.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sveikino Honkongo partijų pirminius rinkimus ir ragino užtikrinti, kad Honkongo parlamento rinkimai rugsėjį būtų „taip pat laisvi ir teisingi“.

D. Trumpas didino spaudimą Kinijai keliais frontais, ypač dėl koronaviruso pandemijos. Virusui praėjusių metų pabaigoje pradėjus plisti Uhano regione, Pekinas slopino informaciją apie naują ligą.

Kritikai JAV ir užsienyje kaltina D. Trumpą bandymu nukreipti dėmesį nuo kritiškų vertinimų dėl jo paties veiksmų sprendžiant COVID-19 krizę Amerikoje, kur kol kas užregistruota daugiausiai mirties atvejų pasaulyje.

Pirmadienį M. Pompeo taip pat sugriežtino toną dėl ginčijamos Pietų Kinijos jūros ir pareiškė, kad dauguma Pekino pretenzijų ten yra neteisėtos.

Praėjusią savaitę D. Trumpo administracija paskelbė sankcijas keliems Kinijos aukšto rango pareigūnams ir pareikalavo užbaigti „šiurpius“ žmogaus teisių pažeidimus, nukreiptus prieš uigūrus ir kitus tiurkus musulmonus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių