JT ragina Iraną išlaisvinti šių metų Nobelio taikos premijos laureatę ir kitus aktyvistus

Jungtinės Tautos (JT) penktadienį paragino Iraną išlaisvinti šių metų Nobelio taikos premijos laureatę Narges Mohammadi (Narges Mohamadi) ir visus Teherano įkalintus žmogaus teisių gynėjus.

51 metų žurnalistė ir aktyvistė N. Mohammadi didžiąją dalį pastarųjų dviejų dešimtmečių praleido kalėjime už kampaniją prieš privalomą hidžabo dėvėjimą moterims ir mirties bausmę.

„Irano moterys įkvėpė pasaulį“, – sakė JT žmogaus teisių biuras naujienų agentūrai AFP.

„Jų drąsa ir ryžtas susidūrus su represijomis, bauginimais, smurtu ir sulaikymu yra nepaprasta. Jos buvo persekiojamos dėl to, ką dėvi ir ko nedėvi, ir susiduria su vis griežtėjančiomis teisinėmis, socialinėmis ir ekonominėmis priemonėmis prieš jas“, – priduriama pranešime.

„Narges Mohammadi atvejis yra didžiulės rizikos, kurią moterys prisiima gindamos visų iraniečių teises, pavyzdys. Raginame paleisti ją ir visus Irane įkalintus žmogaus teisių gynėjus“, – pabrėžė agentūra.

Žmogaus teisių biuro atstovė spaudai Elizabeth Throssell (Elizabet Trosel) per spaudos konferenciją Ženevoje pridūrė, kad Nobelio premija N. Mohammadi „iš tikrųjų pabrėžia Irano moterų drąsą ir ryžtą bei tai, kad jos įkvepia pasaulį“.

JT atstovė spaudai Alessandra Vellucci (Alesandra Veluči) sakė, kad pagarba moterų teisėms visada buvo labai svarbus Jungtinių Tautų klausimas.

„Mes pasisakome už moterų teises visame pasaulyje, taip pat ir Irane“, – sakė ji.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) „labai aiškiai gynė moterų ir mergaičių žmogaus teises Irane“, pridūrė ji.

N. Mohammadi šeima: tai istorinis momentas Irano kovoje dėl laisvės

Sprendimas Nobelio taikos premiją skirti N. Mohammadi yra „istorinis ir gilus momentas Irano kovai už laisvę“, penktadienį teigė jos šeima.

N. Mohammadi šeima jos oficialiame „Instagram“ puslapyje, kurį jie prižiūri jai būnant už grotų, teigė, kad šis apdovanojimas priklauso visiems iraniečiams, „ypač drąsioms Irano moterims ir merginoms, kurios sužavėjo pasaulį savo drąsa kovodamos už laisvę ir lygybę“.

„Šis prestižinis pripažinimas pasitarnauja kaip N. Mohammadi nenuilstamo pilietinio ir taikaus darbo siekiant pokyčių ir laisvės Irane tvirtas liudijimas“, – sakė šeima.

„Deja, Narges nėra su mumis ir ji negali kartu pasidžiaugti šia nepaprasta akimirka, – sakė šeima. Dėl jos neteisingo kalinimo negalime matyti jos džiaugsmingos reakcijos į šias nepaprastas ir puikias naujienas.“

Tačiau šeima pariškime pridūrė: „Kaip visuomet sako Narges, pergalė nėra lengva, bet ji neabejotina.“

Berlynas: Nobelio taikos premija N. Mohammadi rodo moterų galią Irane

Nobelio taikos premija, paskirta N. Mohammadi, rodo, kad moterų vaidmuo kovoje už laisvę yra labai svarbus, sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

A. Baerbock socialiniame tinkle „X“ teigė, kad N. Mohammadi įvertinimas „rodo moterų galią siekiant laisvės“, ir pridūrė, kad jos „bebaimis balsas negali būti užrakintas, Irano ateitis yra jo moterys“.

E. Macronas giria sprendimą Nobelio taikos premiją paskirti N. Mohammadi

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį gyrė N. Mohammadi drąsą po to, kai buvo paskelbta, kad jai skiriama šių metų Nobelio taikos premija.

E. Macronas gyrė „tvirtą pasirinkimą kovotojos už laisvę, kuri kaskart susidūrė su realybe, tikrove, šio režimo žiaurumu, įskaitant kelerius metus kalėjime ir baisias bausmes“.

E. Macronas taip pat pasveikino N. Mohammadi šeimą, kurios dalis, pasak jo, gyvena Prancūzijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Tos Machomadi Cicinakos tai provokatorės lenda kur joms nepriklaus o dabar sėdi kovotoja nes mažai palaikytoju buvo Jei būtu minios išėja o dabar surenka 100 ir trukšmauja O kaip musu teatre šūdus mėtė i jezaus portreta kai sukurstytas idijotas musu vėliava snuki purvina nusivalė Labai patiko lietuvaičiaiIr tie scwabinei tokiem nobelio premijas dalina nes jie juos panaudoja sukelti karam neapykanta tarp žmoniu tautu Jut tykėjimas žmogaus yra neliečiamas dalykas Tikėjo ir taip gyveno ju tėvai seneliai ir koks jis nebutu tauta pati tik gali kažka tai keisti

Virginija

Virginija portretas
Kodėl kišamasi i žmoniu tykėjima Ir tai jankiu žydu darbas Kiek kraujo jie paliejo afgane sukurstė žmones kad padarytu jankiu tvarka ir tykėjima ir patys movė lauk o tuos kas susidėjo su jeis liko net pabegti negalėjo Buvo paskelbti talibano savo šalies išdavikaisir nuteisti gal ir sušaudyti Taip kad Makronai nekišk i kitu tautu papročius tykėjima sėdėk varliau ant savo šiknos ir daryk tvarka pas save Juk baisu kaip tokie idijotai atėje nuo scwabo sunaikina senovini groži kuom vito Paryžius
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių