Kinijoje gyventojai protestuoja prieš nulinio kovido politiką: mums jau gana!

Pekine ir Šanchajuje sekmadienį šimtai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš Kinijos nulinio kovido politiką – tai retas visuomenės nepasitenkinimo prieš valstybę proveržis.

Griežta Kinijos kovos su virusu strategija kelia visuomenės nusivylimą, daugeliui vis labiau pavargstant nuo skubių izoliacijų, ilgų karantinų ir masinių testavimo kampanijų.

Ketvirtadienį Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regiono sostinėje Urumči kilęs mirtinas gaisras sukėlė didžiulį pyktį, daugeliui socialinių tinklų vartotojų apkaltinus ilgai trunkančią COVID-19 izoliaciją, kuri kliudė gelbėjimo darbams. Valdžia šiuos teiginius neigia.

Kinija yra paskutinė iš didžiųjų ekonomikų, kuri laikosi nulinio kovido strategijos, valdžiai imantis skubių izoliacijų, ilgų karantinų ir masinių testavimų, kad užkirstų kelią naujiems protrūkiams, kai tik jie atsiranda.

Šimtai žmonių sekmadienį susirinko į elitinį Pekino Cinghua universitetą protestuoti prieš izoliaciją, naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, pageidavęs likti anonimu.

„11.30 val. prie įėjimo į valgyklą studentai pradėjo laikyti plakatus, vėliau prisijungė vis daugiau žmonių. Dabar yra 200–300 žmonių“, – sakė jis.

Dalyviai giedojo nacionalinį himną ir „Internacionalą“ – tarptautinio komunistų judėjimo simbolį – ir skandavo: „Laisvė nugalės“, „Ne nukleino rūgšties tyrimams, mes norime maisto“ ir „Ne uždarymams, mes norime laisvės“.

Jie aprašė mokinius, laikančius tuščius popieriaus lapus ir taip simboliškai protestuojančius prieš cenzūrą.

Ne uždarymams, mes norime laisvės.

Atitinkamuose vaizdo įrašuose, kuriais buvo dalijamasi internete, matyti toje pačioje vietoje susirinkusi minia, susibūrusi aplink pranešėją, ir šaukė: „Tai nėra normalus gyvenimas, mums jau gana. Mūsų gyvenimas anksčiau nebuvo toks!“

Ankstyvą sekmadienio rytą Šanchajaus centre esančioje Urumči gatvėje vaizdo įraše matyti protestuotojai, skanduojantys „Xi Jinpingai (Si Dzinpingai), atsistatydink! KKP (Kinijos komunistų partija), atsistatydink!“ – tai retas visuomenės pasipriešinimo Kinijos komunistų partijos aukščiausiajam vadovui pasireiškimas. Vaizdo įrašu plačiai dalytasi socialiniuose tinkluose, o AFP nustatė jo geografinę padėtį.

Šanchajuje vykusiuose protestuose dalyvavęs asmuo, kuris prašė neviešinti jo tapatybės, AFP sakė, kad į mitingą atvyko 2 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku ir pamatė, kaip viena grupė žmonių dėjo gėles ant šaligatvio, kad pagerbtų per gaisrą Urumči žuvusius 10 žmonių, o kita grupė skandavo šūkius.

Vieno liudininko nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip didelė minia, susidūrusi su keliomis policijos eilėmis, šaukia ir laiko tuščius popieriaus lapus.

Dalyvis sakė, kad įvyko nedidelių susirėmimų, bet apskritai policija elgėsi „civilizuotai“.

„Šokiruoja tai, kad šiandieninėmis aplinkybėmis vis dar yra daug drąsių žmonių“, – sakė jis.

Keli liudininkai pasakojo, kad policija išsivedė kelis žmones.

Valdžia skubiai apribojo diskusijas apie protestą internete – beveik iš karto po to, kai pasirodė filmuota medžiaga apie mitingus, iš „Weibo“ platformos, panašios į „Twitter“, buvo ištrintos susijusios frazės.

Budėjimai universitetuose

Naktį kiti budėjimai vyko universitetuose visoje Kinijoje, tarp jų ir kaimyniniame Cinghua Pekino universitete, AFP pasakojo vienas bakalaurą studijuojantis jaunuolis.

Kalbėdamas anonimiškai, baimindamasis pasekmių, jis teigė, kad ant sienos universitete buvo užrašyti prieš COVID-19 nukreipti šūkiai.

Kai kurie žodžiai atkartojo plakatą, kuris buvo pakabintas ant Pekino tilto prieš pat spalio mėnesį vykusį Komunistų partijos suvažiavimą.

Žmonės pradėjo rinktis maždaug nuo vidurnakčio vietos laiku, bet jis iš pradžių nedrįso prisijungti.

„Kai atvykau... Manau, kad ten buvo mažiausiai 100 žmonių, gal 200“, – sakė studentas.

„Girdėjau žmones šaukiant: „Ne COVID-19 testams, taip laisvei!“, – teigė jis.

Nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuos jis parodė AFP, patvirtino jo pasakojimą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose taip pat matyti masinis budėjimas Nankino komunikacijų institute, kur žmonės laikė žibintus ir baltus popieriaus lapus.

Tinkle „Weibo“ buvo cenzūruojamos su protestu susijusios grotažymės, o vaizdo įrašų platformose „Duoyin“ ir „Kuaishou“ buvo pašalinta užfiksuota medžiaga.

Socialiniuose tinkluose taip pat išplito vaizdo įrašai iš Sianio, Guangdžou ir Uhano, kuriuose matyti panašūs nedideli protestai. AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti filmuotos medžiagos.

„Panaikinkite izoliaciją“

Sekmadienį Kinija pranešė apie 39 506 užsikrėtimo COVID-19 atvejus šalies viduje – tai rekordinis skaičius, tačiau nedidelis, palyginti su pandemijos įkarštyje Vakaruose fiksuotais rodikliais.

Protestai vyksta didėjant visuomenės nepasitenkinimui dėl Kinijos viruso netoleravimo politikos ir vykstant pavieniams mitingams kituose miestuose.

Visuomenės pasipriešinimą dar labiau paskatino keli garsiai nuskambėję atvejai, kai, kaip įtariama, dėl COVID-19 izoliacijos sulėtėjo greitosios pagalbos tarnybų darbas ir dėl to žuvo žmonės.

Po mirtino gaisro prie Urumči vyriausybės įstaigų susirinko šimtai žmonių, kurie, kaip rodo AFP iš dalies patikrinta medžiaga, skandavo: „Panaikinkite izoliaciją!“

AFP patikrino vaizdo įrašą pagal geolokacinius vietos orientyrus, tačiau negalėjo tiksliai nurodyti, kada vyko protestai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių