Kinijos vadovas sveikina Honkonge būsimą „naują atmosferą“ ir naują lyderį

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), susitikęs Pekine su būsimu Honkongo lyderiu Johnu Lee (Džonu Li), patikino, kad buvęs saugumo vadovas yra užsitikrinęs visišką centrinės vyriausybės pasitikėjimą, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

J. Lee šeštadienį nuvyko į Pekiną gauti centrinės vyriausybės palaiminimą prieš vėliau šį mėnesį įvyksiantį valdžios perėmimą Honkonge.

Buvęs saugumo vadovas 64 metų J. Lee, prižiūrėjęs Kinijos valia vykdomą šio pusiau autonominio miesto demokratijos judėjimo slopinimą, naujuoju Honkongo administracijos vadovu buvo paskirtas gegužės pradžioje. Jo kandidatūrą per balsavimą palaikė beveik visi propekiniško komiteto nariai.

„Manau, kad naujosios vyriausybės administracija neabejotinai įneš naujos atmosferos ir pradės naują Honkongo raidos skyrių“, – sakė Xi Jinpingas. Kinijos vadovą cituoja valstybinė naujienų agentūrai „Xinhua“.

J. Lee miesto vadovo pareigas perims perims birželio 1-ąją, praėjus 25 metams nuo buvusios Jungtinės Karalystės kolonijos perdavimo Kinijos valdymui. Šis perdavimas įvyko Pekinui pažadėjus 50 metų salą valdyti pagal politinį modelį „viena šalis, dvi sistemos“.

Kinijos lyderis, pranešė „Xinhua“, kalbėdamas apie J. Lee sakė, jog jis „yra drąsus prisiimti šią atsakomybę“ ir yra „prisidėjęs prie nacionalinio saugumo išsaugojimo bei Honkongo klestėjimo ir stabilumo.

„Centrinė vyriausybė jus tvirtai patvirtina ir jumis visiškai pasitiki“, – pridūrė Xi Jinpingas.

J. Lee buvo vienintelis pretendentas pakeisti kadenciją baigiančią dabartinę Honkongo lyderę Carrie Lam (Keri Lam), Honkongui perimant autoritarinį Kinijos valdymo modelį.

Honkongo vyriausybės pranešime sakoma, kad J. Lee per susitikimą su prezidentu sakė, jog jaučiasi „smarkiai pagerbtas šiuo paskyrimu ir visiškai suvokia jam tenkančią didelę atsakomybę“.

Jis pažadėjo „suvienyti visus sektorius“, sutelkti vyriausybę ir gyventojus „siekti Honkongo ir jo žmonių gerovės“.

Kartu paversime Honkongą ilgalaikio klestėjimo miestu su rūpestinga ir įtraukia visuomene.

„Kartu paversime Honkongą ilgalaikio klestėjimo miestu su rūpestinga ir įtraukia visuomene“, – pridūrė J. Lee.

Pekinas po 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusių prodemokratinių protestų primetė miestui drakonišką įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla.

J. Lee, kuriam yra taikomos JAV sankcijos, paskyrimas žymi pirmąjį kartą, kai aukščiausias postas Honkonge buvo skirtas saugumo pareigūnui. Kelis ankstesnius metus miestą krėtė neramumai ir griežtos COVID-19 pandemijos kontrolės priemonės, skaudžiai smogę Honkongo ekonomikai.

Anksčiau šį mėnesį virtinė šalių, įskaitant Kanadą, Prancūziją, Vokietiją, Italiją, Japoniją Jungtinę Karalystę ir Jungtines Valstijas, prisidėjo prie Europos Sąjungos pareikšto susirūpinimo dėl naujo Honkongo lyderio parinkimo proceso. Jos tai vadino „tęsiamu puolimu prieš politinį pliuralizmą ir pagrindines laisves“.

Tačiau Pekinas šį procesą gyrė kaip „tikrą demokratijos dvasios demonstraciją“ ir sakė, kad tai yra strategijos, turinčios užtikrinti, jog Honkongą valdytų tik „patriotai“, kulminacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių