Klimato aktyvistai JK sutrikdė eismą, užsiropštę ant Karalienės Elžbietos II tilto

Du protestuotojai Jungtinėje Karalystėje pirmadienį smarkiai sutrikdė eismą užsiropštę ant svarbaus tilto per Temzę netoli Londono.

Šis įvykis nutiko praėjus kelioms dienoms po to, kai klimato aktyvistai pomidorų sriuba apipylė olandų dailininko Vincento van Gogho (Vinsento van Gogo) paveikslą „Saulėgrąžos“ (Sunflowers) vienoje Londono galerijų.

Grupės „Just Stop Oil“ protestuotojai, įsilipę į vieną iš Karalienės Elžbietos II tilto bokštų, pakilo į daugiau nei 80 metrų aukštį.

Šiuo tiltu kasdien pravažiuoja apie 160 000 transporto priemonių, jis taip pat jungiasi prie vieno iš judriausių Europos greitkelio.

Vienas iš aktyvistų teigė, kad protestuoja dėl vyriausybės vykdomos politikos, esą ši greitina klimato ekstremalią situaciją.

Dėl tilto, kuris yra geriau žinomas kaip Datfordo perėja, uždarymo susidarė spūstys.

Datfordo perėja yra vienintelis kelias kirsti Temzės upę į rytus nuo Londono.

„Du žmonės anksti šį rytą užlipo ant aukštų kabelių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė Esekso policija.

„Karalienės Elžbietos II tiltas yra uždarytas, kad galėtume kuo saugiau išspręsti problemą“, – sakė policija.

Vienas iš protestuotojų Morganas Trowlandas (Morganas Troulandas) nufilmavo save ant tilto kabelių ir vaizdo įrašą įkėlė į socialinį tinklą „Twitter“.

„Aš pasiruošęs tai padaryti, nes nenoriu sėdėti ir žiūrėti, kaip viskas dega“, – prie vaizdo įrašo parašė jis.

39 metų vyras, kuris teigė esąs tiltų inžinierius, pridūrė, kad jaučiasi priverstas imtis veiksmų dėl vyriausybės vykdomos politikos.

„Mūsų vyriausybė priėmė savižudiškus įstatymus siekdama paspartinti naftos gavybą – pražudo žmonių gyvybes ir naikina aplinką“, – teigia klimato aktyvistas M. Trowlandas.

„Negaliu mesti iššūkio šiai beprotybei dirbdamas prie stalo, projektuodamas tiltus, todėl imuosi tiesioginių veiksmų ir užimu Karalienės Elžbietos II tiltą iki tol, kol vyriausybė nesustabdys naujos naftos [gavybos]“, – pridūrė jis.

Kitas protestuotojas, pasivadinęs Marcusu (Markusu), yra 33 metų mokytojas.

„Tik tiesioginiai veiksmai dabar padės pasiekti socialinio lūžio tašką, kurio mums taip reikia“, – teigė jis.

Policija pranešė, kad tiltas, naudojamas eismui pietų kryptimi, buvo uždarytas prieš aušrą. Eismas buvo nukreiptas tuneliu po upe, ši kelio atkarpa paprastai naudojama eismui į šiaurę.

„Gali užtrukti, kol šis incidentas bus išspręstas, nes yra sunku nuleisti žmones iš aukščio“, – teigė Esekso policijos atstovas.

Tiltas, esantis 30 km į rytus nuo Londono centro, iš abiejų galų tiesiogiai jungiasi su pagrindiniu Londono M25 aplinkkeliu.

Šeštadienį du protestuotojai stojo prieš teismą, kai išvakarėse Londono nacionalinėje galerijoje pomidorų sriuba apipylė V. van Gogho paveikslą.

Trafalgaro aikštės prieigose įsikūrusi galerija pranešė, kad paveikslas buvo po apsauginiu stiklu, tačiau jo rėmas buvo pažeistas.

Taip pat šeštadienį, blokuodami svarbų kelią rytų Londone, beveik 30 demonstrantų iš grupės „Just Stop Oil“ prisilipdė prie asfalto.

Vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman (Sjuela Breiverman) sakė, kad artimiausiu metu priims griežtesnius teisės aktus, siekiant atremti tokius protestus.

Pagal planą vyriausybė galėtų anksčiau laiko kreiptis dėl teisinių draudimų stabdant tokius protestus ir palengvinti policijos darbą saugant „būtiniausias“ prekes, paslaugas ir infrastruktūrą.

„Nesilankstysiu protestuotojams, bandantiems paversti britų visuomenę atpirkimo ožiais, – sakoma griežtame S. Braverman pareiškime. – Šis rimtas ir pavojingas trikdymas, jau nekalbant apie vandalizmą, nėra nei žodžio laisvė, nei žmogaus teisė. Tai turi baigtis.“

„Just Stop Oil“ suaktyvino kampaniją po to, kai naujosios JK premjerės Liz Truss (Liz Tras) vyriausybė pažadėjo leisti naujus iškastinio kuro gręžinius jūroje, siekiant atremti energijos kainų šuolį, kurį sukėlė Rusijos karas Ukrainoje.

„Just Stop Oil“ teigia, kad klimato kaita žmonijai kelia egzistencinę krizę, todėl jos protestų taktika yra pateisinama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kazkokio pasaulinio demesio siekia. Kaip ir zudikas putinas.

Klausimelis

Klausimelis portretas
Kada tuos debilus ims sodinti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių