Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė Baltarusijoje: pliusai ir minusai

Kontrastai: Baltarusijoje galima aptikti ir "kapitalizmo grimasų".
Kontrastai: Baltarusijoje galima aptikti ir "kapitalizmo grimasų". / Andrejaus Žukovskio nuotr.

Paskolos nebegelbėja Baltarusijos. Aleksandro Lukašenkos vyriausybė ieško naujų galimybių papildyti šalies biudžetą, prasiskolinę bankams ieško naujų pragyvenimo šaltinių, neturintys skolų – džiaugiasi atsiradusiais laisvadieniais.

Smulkusis verslas klesti

Pavelas – verslininkas iš Žlobino, nedidelio pietvakarių Baltarusijos miesto. Jam pasisekė dėl kelių priežasčių: pirmiausia jis nėra vienas iš daugelio miestelio gyventojų, kurie dirba vieninteliame metalurgijos kombinate, antra – Pavelas yra Didžiosios Britanijos futbolo komandos "Arsenal" sirgalius.

"Kai britai sužinojo, kad mažame Baltarusijos miestelyje, kuriame gyvena kelios dešimtys tūkstančių gyventojų, yra jų aistruolis, surinkęs visų komandos narių parašus, "Arsenalo" vadovybė nusprendė man padovanoti kelialapį, kompensuojantį 50 proc. visų rungtynių, kuriose dalyvauja komanda, bilieto kainos. Taip ir važinėjuosi. Jau esu buvęs Brazilijoje, dabar ruošiuosi čia pat, į Minską", – pasakojo Pavelas.

Laisvalaikiu – taip verslininkas vadina viską, kas nesusiję su futbolu – jis vadovauja įmonei, teikiančiai buitinės technikos remonto paslaugas. Dirbti kasdien darosi vis sunkiau, guodėsi vyras. Įmonė plečiasi ir jai reikia per 15 darbuotojų, tačiau Baltarusijoje galiojantys įstatymai leidžia smulkiesiems ir vidutiniams verslininkams samdyti tik artimus giminaičius.

"O kur aš jų tiek prisirinksiu. Trys keturi žmonės, ir viskas. Kažkodėl net žmona nėra artimas giminaitis, tik vaikai, pusbroliai, dėdės, tetos. Žodžiu, pastaruosius porą mėnesių dirbu į minusą, bet tikiuosi, padėtis pasitaisys, nes žmonės ieško kur pigiau remontuotis techniką ir konkurencinėje kovoje su valstybinėmis įmonėmis aš laimiu. Tad per artimiausius porą mėnesių, nors ir moku žvėriškas paskolos palūkanas, balansas turėtų tapti teigiamas", – dėstė baltarusis verslininkas.

Metalurgams – vien nuostoliai

Kiti Žlobino gyventojai gali tik graužti nagus, pavydėdami Pavelui jo sėkmės. Tiesa, padėtis dramatiškai pasikeitė visiškai neseniai. Dar prieš gerą pusmetį Baltarusijos metalurgijos kombinato darbuotojo atlyginimas siekė 5–6 mln. rublių (pagal tuometį rublio kursą net 7 tūkst. litų). Daugelis gyventojų pasiėmė paskolas, pradėjo statybas, įsigijo brangius automobilius.

Žlobinas bene vienintelis Baltarusijos provincijos miestelis, kuriame brangių automobilių gausa krinta į akis kiekvienam atvykėliui. Priemiesčiuose – nebaigtų kotedžų kvartalai. Dabar daugeliui tai nepakeliama našta. Vidutiniškai kotedžo savininkas paskolai grąžinti kas mėnesį turi atiduoti per 2 mln. rublių (apie 2 tūkst. litų). O iš kur tiek paimti, kai prasidėjus krizei atlyginimas sumažėjo iki minimumo – 600 tūkst. rublių (apie 550 litų).

Krizė negailestingai smogė metalurgijos kombinatui, kuris vienas iš nedaugelio Baltarusijos įmonių prekiavo savo akcijomis tarptautinėje biržoje. Tai suteikdavo įmonei papildomų lėšų, bet prieinamumas ir atvirumas finansų rinkai buvo pražūtingas. Smukus metalo paklausai, finansiškai nukentėjo visi be išimties darbininkai, bet nė vienas jų nebuvo atleistas. Tiesa, kai kurie pasitraukė patys. Sumokėti skolą bankui ir išgyventi iš sumažėjusio atlyginimo neturint santaupų beveik neįmanoma. Geresnių algų žmonės ima ieškoti sostinėje.

Vaizdą gadina tik lietūs

Visai kita padėtis Minske. Įvažiuojant į Baltarusijos sostinę atrodo, kad krizė aplenkė šį miestą, tik dažni lietūs gal šiek tiek gadina šį įvaizdį.

Jau už dešimties kilometrų nuo Minsko galima pamatyti tolumoje boluojančius statybininkų kranus. Daugiaaukščiai namai sostinės priemiesčiuose auga lyg grybai po lietaus. Čia pat netoliese vyksta ir metro statybos. Pradėjusi statybas šiemet, valdžia po kelerių metų žada atidaryti 5,4 km ilgio naują metro ruožą, jungsiantį nutolusius sostinės rajonus su centru.

Tiesa, "kapitalizmo grimasų" pradėjo rastis ir čia – Baltarusija trečia iš buvusių SSRS respublikų pagal kainų augimą pirmą šių metų pusmetį po Rusijos ir Ukrainos. Lietuvoje kainos vidutiniškai ūgtelėjo 2,4 proc., o Baltarusijoje beveik 8 proc.

Ryškėja kainų skirtumai ir parduotuvėse, o to ankščiau nebūdavo. Vienoje parduotuvėje tas pats limonadas "Darida" gali būti net 500 rublių (apie 40 centų) brangesnis nei kitoje. Panašiai ir su kitais produktais. Vienintelis nekintamas dalykas – tai benzino ir dyzelino kainos.

Degalai, nepaisant brangstančios žaliavos, išlieka stabiliai pigūs. Dyzelinas, perskaičiavus litais, nekainuoja nė dviejų, o 95 markės benzinas truputį brangesnis nei du litai. Didžiausio Baltarusijos nepriklausomo dienraščio "Narodnaja volia" redaktorė Svetlana Kalinkina tvirtino, kad tai laikina, kol Baltarusija ieško naujų rinkų degalams parduoti.

"Baltarusijos naftos perdirbimo įmonės gamina tikrai kokybiškus degalus. Dalis jų eksportuojama į Nyderlandus, tačiau šalyje jų vis dar labai daug. Minskas ieško rinkų, kur galėtų parduoti degalus. Kad ir neseniai įvykęs konfliktas su Rusija, kai buvo sustabdytas rusiško dyzelino tiekimas Latvijai per Baltarusijos teritoriją, tai aiškiai parodo. Tai juk tėra vienas valdžios būdų rasti naujų rinkų savo produkcijai", – "Vilniaus dienai" sakė S.Kalinkina.

Ligoniams – daugiau pieno

Nestojančios statybos vis dėlto negarantuoja darbo visiems norintiems. Atleisti darbininkų nedrįsta nė viena įmonė, bet ir naujų nepriima. Traktorių gamykla, nepaisant to, kad pardavimas smuko daugiau nei tris kartus, išlaiko per 30 tūkst. žmonių. Tiesa, darbuotojų darbo laikas smarkiai sutrumpėjo, o kai kuriose įmonėse įvesta trijų darbo dienų savaitė, kai kur žmonės išleidžiami nemokamų atostogų. Taip pat nebemokamos premijos, priedai prie atlyginimų.

Vyriausybė pasirūpino ir žmonių laisvalaikiu. Kad sumažėjęs atlyginimas nepastūmėtų į alkoholizmo liūną, provincijos parduotuvėse penktadieniais uždrausta prekyba alkoholiu. Pats alkoholis nepabrango, degtinės kaina dar neperkopė 10 litų slenksčio, o įvairių likerių mėgėjai gali įsitekti ir į kelis litus. Tačiau žmonės vasarą turi ir kitos veiklos – papildomi laisvadieniai puiki proga pasikapstyti nuosavame darže, išsiruošti miško gėrybių ar pažvejoti.

Pagalvota ir apie kitų problemų racionalų sprendimą. Pavyzdžiui, pieno produktų perteklius, susidaręs, kai Rusija atsisakė importuoti Baltarusijos produkciją, buvo išdalytas šalies ligoniams. Vienos Minsko ligoninių vedėjos teigimu, ligonių racionas pieno produktais buvo papildytas specialiu ministro įsakymu.

"Ligonius pradėjo maitinti grietine, šokoladiniais sūreliais, bent po porą per dieną. Anksčiau to nebūdavo. Nors šalyje ir krizė, bet savo pranašumų ji turi", – dėstė gydytoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų