Pereiti į pagrindinį turinį

Norvegija išsaugos Rusijos „auksines schemas“

2022-03-20 10:00

Žiauri, akiplėšiška, sveiku protu nesuvokiama Rusijos invazija į Ukrainą įvairioms šalims iškėlė dilemą dėl tolesnių santykių su agresoriumi.

Sąryšis: Norvegijos šiaurėje bet kokiomis sąlygomis stengiamasi išsaugoti ryšius su Rusijos žvejais.
Sąryšis: Norvegijos šiaurėje bet kokiomis sąlygomis stengiamasi išsaugoti ryšius su Rusijos žvejais. / Asociatyvi nuotr.

Menkių gaudytojai

Viena iš šalių, kuri ėmėsi ryžtingų veiksmų, yra Didžioji Britanija. Ji uždarė savo uostus laivams su Rusijos vėliava. Tą patį rengiasi daryti ir Europos Sąjunga.

Apsisprendimas iškilo ir Norvegijai. Ji nesirengia agresyvios šalies laivams uždaryti savo uostų, nes Norvegijos žvejyba itin smarkiai susijusi su Rusija. Norvegijos žuvininkystės ir jūrų ministras Bjornas Skjerenas aiškino, kad uostų uždarymas Rusijos laivams atneštų milijardus nuostolių Norvegijai.

Jos vandenyse apie 50 proc. žvejybos kvotų priklauso Rusijos laivams. Apie 95 proc. sugautų žuvų jie parduoda Norvegijoje. Norvegai gauna Rusijos žvejybos kvotas Barenco jūroje ties Murmansku.

Rusijos ir Norvegijos žvejai yra pagrindiniai šiaurinių menkių gaudytojai Norvegijos ir Barenco jūroje.

"Jei Norvegija uždarytų uostus Rusijos laivams, kiltų didžiulis pavojus Barenco ir Norvegijos jūros žvejybos ištekliams", – aiškino vienas iš Rusijos žvejybos įmonių grupės "Norebo" atstovų Sergejus Senikovas.

"Nei Norvegijos, nei tarptautinėse žvejybos taisyklėse nėra teisinio pagrindo žvejybos laivams uždrausti iškrauti laivus su žuvimis", – tikino Norvegijos žuvininkystės ir jūrų ministras B.Skjerenas. Jo teigimu, Norvegija išlaikys žvejybos ryšius su Rusija net ir tuo atveju, jei ES įvestų Rusijai kokias nors su žvejyba susijusias sankcijas.

Po tokio jo pasisakymo žvejyba Norvegijoje yra įvardijama neliečiamųjų sritimi. Tai esą nereiškia, kad Norvegija nuolaidžiauja Rusijai. Ji, kaip ir kitos šalys, kurios laikosi ES politikos linijos, numato savo sankcijų paketą prieš Rusiją.

Žvejyba: keisdamiesi kvotomis Norvegijos žvejai iki šiol gaudė žuvis Rusijos vandenyse. "Barents Observer" nuotr.

Rusų laimikiai Norvegijoje

Norvegijos apžvalgininkai Rusijos laivų žvejybą ir žuvų pardavimą Norvegijoje įvardija kaip "auksinės veiklos schemą".

Rusijos laivų žvejyba Norvegijos vandenyse išlaisvina šią šalį nuo sunkaus žvejybos darbo. Tuo pat metu Norvegija iš žvejybos, kad ir per rusų laivus, gauna dideles pajamas. Norvegai krauna turtus ir Rusijos žvejams.

2019 m. Rusijos žvejai Norvegijoje pardavė žuvų už 1,8 mlrd. Norvegijos kronų (apie 183 mln. eurų). 2020 m. Rusijos žvejai Norvegijoje pardavė žuvų maždaug už 1,6 mlrd. Norvegijos kronų (apie 163 mln. eurų). 2021 m. duomenys dar neskelbiami, nes žvejybos laimikiai vienerius metus yra laikomi slaptais.

Situacija Norvegijos šiaurėje primena padėtį Klaipėdoje, kur dėl geopolitinių reikalų nutrūkus krovos ryšiams su Baltarusija darbo neteks keli šimtai Klaipėdos uosto bendrovių darbuotojų.

Rusijos žvejai Norvegijos vandenyse gaudo menkes, juodadėmes menkes, stintenes, jūros ešerius ir otus. Pagrindiniai Rusijos laivų žuvų iškrovimo uostai Norvegijoje yra Trumsėje ir Kirkenese.

Dauguma rusų žvejų Norvegijoje sugautų žuvų parduodama ES šalims. Tai daryti ypač naudinga, nes šaldytų menkių muitų tarifas iš Norvegijos į ES yra vos 0,9 proc. Gali būti, kad ir tos menkės, kurios parduodamos Lietuvoje, yra rusų žvejų sugautos Norvegijoje. Kaip žinoma, Lietuvos žvejai jau kelerius metus Baltijos jūroje menkių iš viso beveik negaudo, nes jų žvejyba uždrausta.

Kirkeneso panašumas su Klaipėda

Dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos ir Rusijos invazijos į Ukrainą Norvegijos ir Rusijos santykiuose žvejybos srityje ne viskas yra sklandu.

Kirkenese, kuris yra šiaurėje netoli Rusijos sienos, iškilo grėsmė, kad darbo gali netekti apie 600 laivų statyklos darbuotojų. Jau kurį laiką Kirkeneso uoste ryškiai sumažėjo rusiškų laivų.

Rusijos žvejai buvo vieni pagrindinių Kirkeneso laivų statyklos užsakovų. Rusijos žvejų laivai iš Murmansko ir kitų šiaurės regionų būdavo remontuojami ne pačioje Rusijoje, o Norvegijoje. Dažniausiai rusų laivai ir stovėdavo, ir prieš žvejybą reikiamomis priemonėmis apsirūpindavo Norvegijos uostuose.

Norvegijos vyriausybė svarsto, kaip padėti darbo netenkantiems Šiaurės Norvegijos regionams, kurių veikla buvo, o ir tebėra smarkiai susijusi su Rusija.

Situacija Norvegijos šiaurėje primena padėtį Klaipėdoje, kur dėl geopolitinių reikalų nutrūkus krovos ryšiams su Baltarusija darbo neteks keli šimtai Klaipėdos uosto bendrovių darbuotojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų