Pereiti į pagrindinį turinį

Paranoja: net 8-mečiai paverčiami teroristais

2010-01-23 16:59
Saugumas: Hicksų šeima į oro uostą visada išvyksta gerokai anksčiau, nes žino, jog jiems reikės ilgai įrodinėti, kad 8-metis Mikey ne teroristas.
Saugumas: Hicksų šeima į oro uostą visada išvyksta gerokai anksčiau, nes žino, jog jiems reikės ilgai įrodinėti, kad 8-metis Mikey ne teroristas. / "The New York Times" ir "Reuters" nuotr.

JAV transporto saugumo administracija sulaukė daug kritikos po to, kai nesugebėjo užkirsti kelio bandymui susprogdinti lėktuvą, skrendantį į Detroitą.

Tuo pat metu ši institucija yra didelis galvos skausmas kai kuriems keliautojams, tarp jų – vienam 8-mečiam amerikiečiui, rašo "The New York Times".

Įtariamasis nuo gimimo

"Susipažinkite, tai Mikey Hicksas", – Najlah Feanny Hicks pristatė savo 8-metį sūnų, Naujojo Džersio skautą ir dažną keliautoją lėktuvu, kuriam tik reta kelionė apsieina be nemalonumų, nes jo vardas ir pavardė yra įtartinų asmenų sąraše.

Michaelo Winstono Hickso (toks visas berniuko vardas) mama pirmą kartą su problemomis oro uoste susidūrė, kai vaikas dar buvo kūdikis – jam nebuvo leista nupirkti vietos lėktuve, kuris turėjo skristi į Floridą. Oro linijų darbuotojai tik gūžčiojo pečiais ir teisinosi, kad "jis yra sąraše."

Pirmą kartą berniukas buvo išsodintas iš lėktuvo, kai jam buvo dveji. Vaikas tuomet gailiai verkė.

Pats Mikey labiau mėgsta kalbėti apie "BMX" dviračius ir savo laimėjimus taikvondo sporte, nei apie oro uostų apsaugą.

"Kodėl jie mano, kad vaikas yra teroristas?" – paklausė sūnus mamos, išgirdęs jos pokalbį su žurnalistu.

Tradiciškas atvejis toks: pamatęs Mikey pase įrašytus duomenis, bilietų pardavėjas nusuka akis ir iškviečia savo vadybininką, šis skuba skambinti ir tik paskutinėmis įsodinimo į lėktuvą minutėmis Hicksų šeimyna praleidžiama pro apsaugą.

Šeima jau įprato prie amžinų sulaikymų, ginčų su pareigūnais oro uoste, bet pastaroji kelionė atostogų į Bahamas šokiravo net juos. Pakeliui namo Mikey teko pasijusti tikro nusikaltėlio kailyje.

"Iškelk rankas, nuleisk rankas, išskėsk kojas – su mūsų 8-mečiu berniuku elgėsi tarsi su nusikaltėliu, – prisiminė vaiko mama. – Teroristas vos nesusprogdino bombos apatiniuose ir šie jo nepagavo, o mūsų 8-metis negali pereiti patikros neapčiupinėtas."

Du pavojingi sąrašai

Mikey iš tiesų nėra federaliniame vyriausybės "neskraidymo" sąraše, kuriame yra 2,5 tūkst. žmonių pavardžių – mažiau nei 10 proc. jų yra iš Jungtinių Valstijų. Tačiau berniuko vardas yra 13,5 tūkst. "pažymėtų" žmonių sąraše, kuris įspėja apie esą didelį šių asmenų keliamą pavojų.

Kitaip tariant, kažkas vardu Michaelas Hicksas tapo įtartinas JAV teritorinio saugumo departamentui, o mažasis Mikey turi už tai mokėti. Keisčiausia, kad berniuko tėvas, taip pat Michaelas Hicksas, tik per tas nelemtas atostogas Bahamose pirmą kartą turėjo nemalonumų oro uoste.

Abu sąrašai pildomi ir prižiūrimi Teroristų stebėjimo centro, kurio veikloje dalyvauja ir Federalinis tyrimų biuras. Sąrašai perduodami Transporto saugumo administracijai, o ši juos pateikia oro linijų bendrovėms. Administracija neigia, kad nors viename sąraše yra vaikų, bet konkrečiai Mikey atvejį aptarti atsisakė.

Teko "persikrikštyti"

8-metis Mikey – ne vienintelis, kuris turi bėdų skraidydamas. Šimtai žmonių tikriausiai susiduria su nemalonumais oro uostuose, nes turi jų vardas ir pavardė tokie patys, kokie įrašyti viename ar kitame sąraše. Vien peržiūrėjus JAV gyventojų telefonų knygą galima rasti 1,6 tūkst. Michaelų Hicksų.

Per pastaruosius trejus metus 81 793 suerzinti keliautojai kreipėsi į Teritorinio saugumo departamentą su reikalavimu, kad jų pavardės būtų pašalintos iš sąrašų. Daugiau nei 25 tūkst. bylų dar tiriama.

Todėl kai kurie imasi drastiškesnių priemonių. Pavyzdžiui, Mario Labbé – dažnai skraidantis vienos Kanados bendrovės vadovas, susidūrė su problemomis iškart po 2001 m. rugsėjo 11-osios. Jis nuolat buvo sustabdomas prie oro uostų patikros postų, klausinėjamas apie kažkokias keliones į Japoniją. Iki 2005 m. verslininkas net nustojo skraidyti į JAV – su amerikiečiais klientais jis susitikdavo Prancūzijoje. Bet 2008 m. vyras buvo išsodintas Majamyje ir šešias valandas klausinėjamas.

"Koks mano mamos vardas? Tėvo? Kada pastarąjį kartą buvai Japonijoje?" – tokius klausimus išgirdo M.Labbé: "Visada tie patys klausimai, tik skirtinga pateikimo tvarka. Ir kartais tai visai nelinksma."

Todėl 2008-ųjų vasarą vyras pasikeitė pasą ir tapo François Mario Labbé. Nuo to laiko apie Japoniją jo niekas daugiau neklausinėjo.

Įkliuvo net senatorius

Keliose interneto svetainėse, tarp jų ir Teritorinio saugumo departamento virtualiame puslapyje, gausu panašių istorijų ir net patarimų, kaip išvengti nemalonumų. Kai kurie keliautojai specialiai klaidingai ištaria savo vardą, kai perka bilietus, – to užtenka, kad apkvailintų sistemą. Net neseniai amžinatilsį garsus JAV senatorius Edwardas Kennedy kartą save aptiko viename iš sąrašų.

"Mes negalime paprasčiausiai sudaryti vardų sąrašų ir pavadinti tai saugumu, – piktinosi ir Atstovų rūmų narys Williamas Pascrellas. – Jei negalime 8-mečio pašalinti iš sąrašo, visas sąrašas yra nepatikimas."

Tiesa, Transporto saugumo administracija žada per kelis mėnesius sistemą patobulinti – sąrašuose bus ne tik vardai ir pavardės, bet ir lytis bei gimimo metai. Todėl mažasis Mikey galbūt daugiau nesusidurs su bėdomis oro uoste.

Bet iki tol trečiokas turi gerokai anksčiau išvykti į oro uostą, jei nori nepavėluoti į lėktuvą.

"Suprantu, kad reikia užtikrinti saugumą, – teigė Mikey mama. – Bet tai absurdiška. Juk aišku, kad jam aštuoneri."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų