Pereiti į pagrindinį turinį

Pchenjanas erzina pasaulį

2009-05-28 09:00
Politika: Šiaurės Korėjos armija toliau demonstruoja savo galią.
Politika: Šiaurės Korėjos armija toliau demonstruoja savo galią. / "Reuters" nuotr.

Stalinistinė Šiaurės Korėja toliau įžūliai rodo savo karinę galią. Vakar, praėjus dienai, kai buvo atliktas branduolinis bandymas, Pchenjanas paleido dvi artimojo nuotolio raketas.

Paleido dar dvi raketas

Šiaurės Korėja paleido vieną priešlėktuvinę ir vieną priešlaivinę raketą į jūrą iš rytinės pakrantės netoli Hamhungo miesto.

"Žvalgybos tarnybos tiria šio paleidimo motyvus", – sakė šaltinis Pietų Korėjos vyriausybėje.

Jis pridūrė, jog abi išbandytos raketos gali nuskrieti apie 130 km.

Pirmadienį ši izoliuota komunistinė šalis išbandė antrą branduolinį užtaisą ir paleido tris artimojo nuotolio "žemė–oras" tipo raketas iš rytinėje pakrantėje esančio raketų bandymų poligono. Pietų Korėja savo kariuomenėje paskelbė kovinės parengties padėtį, o įtakingiausios pasaulio valstybės, nusivylusios nesėkmingomis diplomatinėmis pastangomis pažaboti Pchenjano branduolines ambicijas, pareikalavo imtis griežtų atsakomųjų veiksmų.

JT pasmerkė

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį vienbalsiai pasmerkė Šiaurės Korėją, kuri atlikdama branduolinį bandymą pažeidė šios tarptautinės organizacijos rezoliucijas.

"Saugumo Tarybos nariai išsakė griežtą nepritarimą ir pasmerkė branduolinį bandymą, kurį Šiaurės Korėja atliko 2009 metų gegužės 25 d. ir kuris aiškiai pažeidžia JT 1718-ąją rezoliuciją", – sakė Saugumo Tarybos pirmininkas iš Rusijos Vitalijus Čiurkinas.

Saugumo Tarybos narės taip pat nusprendė nedelsdamos pradėti derinti rezoliuciją, kuri bus atsakas į šį Šiaurės Korėjos branduolinio užtaiso bandymą. Diplomatai įspėja, kad šis dokumentas bus ypač griežtas.

"Tikriausiai griežta Saugumo Tarybos rezoliucija neišvengiama. Reaguoti reikia gana rimtai, nes ant kortos pastatytas Saugumo Tarybos autoritetas", – sakė šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

Vidaus kovų išdava?

Tarptautinių santykių ekspertai tvirtina, kad Pchenjano veiksmai gal ne tik jėgos demonstravimas, siekiant priversti tarptautinę bendriją veikti pagal Šiaurės Korėjos sąlygas. Negalima atmesti ir versijos, kad branduolinis bandymas – vidaus politinės kovos šioje šalyje išdava.

"Susidaro pojūtis, kad šalyje prasideda kova dėl sosto, ir atitinkamai kai kurie mėgina pasirodyti esą kieti vaikinai", – vakar sakė ekspertas Korėjų klausimais, artimas diplomatiniams sluoksniams.

Pasak pašnekovo, visiškai aišku, kad Šiaurės Korėjoje iš liberalių, reformų nuotaikų, pozicijų ir požiūrių politinio kapitalo nesusikrausi.

"Todėl susidaro būtent toks įspūdis. Juk protingų argumentų branduoliniam bandymui atlikti sunku rasti", – pabrėžė ekspertas.


Sustabdė Taikos laikrodį

Japonijos Hirosimos miesto valdžia vakar sustabdė Taikos laikrodį dėl pirmadienį atliktų Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų. Taikos laikrodis skaičiuoja laiką, per kurį pasaulyje nevykdomi branduoliniai bandymai.

Chronometras buvo sustabdytas dvyliktą kartą nuo tada, kai jis buvo įrengtas Hirosimoje 2001 m.

Pastarąjį kartą laikrodis buvo sustabdytas prieš 960 dienų, kai Šiaurės Korėja atliko savo pirmą branduolinį bandymą.

Grupė pacifistų, raginančių nevykdyti branduolinių bandymų pasaulyje, padovanojo laikrodį Hirosimos memorialiniam taikos muziejui 2001 m. per 56-ąsias, kai ant Hirosimos buvo numesta atominė bomba, metines.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų