Pekinui didinant spaudimą, Honkonge dėl koronaviruso metams atidėti rinkimai

Honkongo demokratijos aktyvistams penktadienį buvo suduotas rimtas smūgis, valdžiai paskelbus, kad dėl koronaviruso pandemijos metams atidedami vietos rinkimai.

Šis sprendimas vainikavo dramatišką mėnesį, per kurį virtinei demokratijos aktyvistų buvo uždrausta kandidatuoti rinkimuose, grupė jų bendražygių buvo sulaikyti už žinutes socialiniuose tinkluose, o keli pabėgo į užsienį.

Honkongo demokratinio judėjimo stovykla patiria nuolatinį spaudimą nuo tada, kai praėjusį mėnesį Kinija primetė šiam pusiau autonominiam miestui naują kontroversišką nacionalinio saugumo įstatymą. Kinijos vadovybė šį žingsnį pavadino „kardu“ virš kritikų galvų.

Pastarųjų savaičių įvykiai drastiškai pakeitė šį tarptautinį finansų centrą, kuriame anksčiau nebuvo varžomas laisvas mąstymas ir laisvas žodis. Miestui pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ valdymo modelį, dėl kurio buvo sutarta, kai Kinija 1997 metais perėmė Honkongą iš buvusios kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos, iki 2047-ųjų turi būti garantuojamos tam tikros laisvės, kurių neturi žemyninės Kinijos gyventojai.  

Šis sprendimas neabejotinai papiktins demokratijos šalininkus, nekart įspėjusius valdžią neatidėti balsavimo ir kaltinančius ją, kad ši naudojasi pandemija, siekdama išvengti sutriuškinimo per rinkimus.

Penktadienį nepopuliari Honkongo lyderė Carrie Lam (Keri Lam), kurią vadovauti šiam miestui paskyrė Pekinui lojalus komitetas, paskelbė, kad rugsėjį numatyti Honkongo įstatymų leidžiamosios institucijos rinkimai turi būti atidėti.

Anot C. Lam, tai „sunkiausias sprendimas“, kurį jai teko priimti nuo pandemijos pradžios. Ji pridūrė, kad Pekinas palaiko šį žingsnį.

Honkongo ir Makau reikalų biuro pranešime sakoma, kad sprendimas atidėti rinkimus „yra labai reikalingas, pagrįstas ir teisėtas“.

„Centrinė vyriausybė visiškai jį supranta ir palaiko“, – priduriama jame.

Šis sprendimas neabejotinai papiktins demokratijos šalininkus, nekart įspėjusius valdžią neatidėti balsavimo ir kaltinančius ją, kad ši naudojasi pandemija, siekdama išvengti sutriuškinimo per rinkimus.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad daugiau nei dešimčiai Honkongo demokratijos aktyvistų buvo uždrausta kandidatuoti rinkimuose dėl jų „nepriimtinų“ politinių pažiūrų.

„Mūsų pasipriešinimas tęsis. Mes viliamės, kad pasaulis mus palaikys būsimoje sunkioje kovoje“, – penktadienį žurnalistams sakė vienas garsiausių prodemokratinio judėjimo veikėjų Joshua Wongas (Džošua Vongas), kai dar nebuvo paskelbta apie rinkimų nukėlimą.  

J. Wongas yra vienas iš 12 kandidatų, kuriems ketvirtadienį buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose. Kartu su juo buvo diskvalifikuota virtinė kitų jaunų aktyvistų, tarp jų Gwyneth Ho (Gvinet Ho), Lesteris Shumas (Lesteris Šumas), Tiffany Yuen (Tifani Juen) ir Fergusas Leungas, aršiai kritikuojantys Pekino politiką, taip pat keli vyresnio amžiaus, nuosaikesnių pažiūrų prodemokratinės stovyklos veikėjai.

„Nėra jokių abejonių, kad tai skandalingiausias rinkimų klastojimo laikotarpis Honkongo istorijoje“, – sakė 23 metų aktyvistas, vilkėjęs marškinėlius su užrašu: „Jie negali mūsų visų išžudyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių