NATO pasmerkė Rusijos ir Sirijos vyriausybinių pajėgų karinius veiksmus Idlibe

NATO penktadienį išreiškė solidarumą ir paramą Ankarai, Sirijoje žuvus mažiausiai 33 Turkijos kariškiams. Tačiau naujų priemonių ir Turkijos gynybos įsipareigojimų imtis nežadama.

Ankarai po antskrydžių Idlibo provincijoje paprašius, Šiaurės Atlanto taryba surengė skubų pasitarimą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas tvirtino, jog Aljanso narės valstybės susitarė ir toliau taikyti jau priimtas priemones Turkijos oro gynybai stiprinti.

„NATO sąjungininkės ir šiandien remia Turkiją. Mes plečiame jų oro gynybą, turime AWACS lėktuvą, kuris padeda patruliuoti oro erdvėje, mes taip pat lankomės uostuose, paramą teikiame ir kitais būdais, – sakė J. Stoltenbergas. – Tačiau sąjungininkės šalys nuolatos svarsto, kokiais dar būdais galima remti Turkiją“.

Turkija penktadienį pareikalavo steigti neskraidymo zoną virš Sirijos šiaurės vakaruose esančios Idlibo provincijos ir taip apsaugoti regione gyvenančius civilius. Idlibo provincijoje Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgos jau beveik tris mėnesius vykdo intensyvius karinius veiksmus. Tokiu būdu jos siekia perimti paskutinę didesnę Turkijos remiamų Sirijos sukilėlių kontroliuojamą teritoriją. Rusijos remiamoms vyriausybinėms pajėgoms nuo gruodžio mėnesio pavyko perimti nemažai Idlibo provincijos teritorijų, o jų vykdomas puolimas bėgti privertė beveik milijoną žmonių.

J. Stoltenbergas pasmerkė Damasko ir Maskvos karinius veiksmus ir paragino juos visiškai nutraukti smurtą Idlibe.

„Raginame Rusiją ir B. al-Assado režimą nutraukti išpuolius, stabdyti aklai vykdomus antskrydžius, taip pat remti Jungtinių Tautų (JT) pastangas pasiekti ilgalaikį, politinį ir taikų krizės Sirijoje sprendimą“, – sakė J. Stoltenbergas.

Penktadienį NATO tarybos susitikimas sušauktas remiantis 4-tuoju straipsniu, pagal kurį bet kuri NATO narė gali paprašyti surengti derybas, jei mano, kad „valstybės teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“ yra iškilęs pavojus. 4-tasis straipsnis skiriasi nuo 5-ojo bendrosios savigynos pakto, kuriame kalbama apie išpuolį kurios nors valstybės narės teritorijoje.

Įtampa tarp Ankaros ir Damasko sąjungininkės Maskvos augo jau kelias savaites. Šį mėnesį, Turkijos duomenimis, provincijoje žuvo 53 turkų saugumo darbuotojai.

Per pastaruosius keletą metų Ankara jau ne kartą prašė surengti NATO posėdį pagal 4-ąjį straipsnį: du kartus 2012 m., po to, kai Sirijos vyriausybinės pajėgos numušė vieną jos lėktuvą, ir vieną kartą 2015 m. po teroristinių išpuolių Turkijoje.

2012 m. NATO sutiko Turkijoje dislokuoti „Patriot“ raketų baterijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bruts

Bruts portretas
NATO PASMERKĖ RUSIJOS IR SIRIJOS VYRIAUSYBINIŲ PAJĖGŲ KARINIUS VEIKSMUS (IDLIBE) SIRIJOJE Tai man vienam keistai skamba?

Anonimas

Anonimas portretas
Juk turkai rusų draugai patys lenda patys gauna iš vis tuosbabajus mesti iš nato

Keturi Šančiokai

Keturi Šančiokai portretas
Mums labai patiko Putino ir puspročio Roberto Mugabės pavardžių derinukas . Pagarba nepažįstamam komentininkui :)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių