Pereiti į pagrindinį turinį

Popiežius: "As salamu aleikum"

2009-05-15 09:00
Minia: Nazarete į popiežiaus aukotas mišias susirinko 40 tūkst. žmonių.
Minia: Nazarete į popiežiaus aukotas mišias susirinko 40 tūkst. žmonių. / AFP nuotr.

Popiežius Benediktas XVI toliau bando sutaikyti islamą su krikščionybe ir konfliktiškus Artimuosius Rytus. Vakar aukodamas mišias Nazarete jis paragino krikščionis ir musulmonus pamiršti nesutarimus ir statyti tiltus į taikų sambūvį.

Simbolinė vieta

Benediktas XVI ketvirtadienį atvyko į Jėzaus Kristaus vaikystės miestą Nazaretą, kuris yra svarbiausias Izraelio gyventojų mažumą sudarančių arabų miestas. Ant ten esančio Šuolio kalno, kur, kaip rašoma Biblijoje, užsirūstinusi minia norėjo nustumti Jėzų Kristų nuo pakriūtės dėl jo mokymo, bet jis "praėjo tarp jų ir pasišalino", pontifikas aukojo mišias.

"As salamu aleikum (ramybė jums – arab.)", – atvykęs į didžiulį amfiteatrą po atviru dangumi arabiškai pasakė 82 metų popiežius maždaug 40-iai tūkst. jį sveikinančių ir vėliavomis mojuojančių maldininkų.

"Viva al Baba!" – šaukė pranešėjas, sukeldamas minios šūksnių bangą ir priversdamas popiežių plačiai nusišypsoti.

Reikia rasti kelią

"Deja, kaip žino pasaulis, Nazaretas pastaraisiais metais išgyveno įtampą, kuri pakenkė krikščionių ir musulmonų bendruomenių santykiams, – sakė Benediktas XVI. – Raginu abiejų bendruomenių geros valios žmones atitaisyti padarytą žalą ir būnant ištikimiems mūsų bendram tikėjimui vienu Dievu, žmonių šeimos Tėvu, statyti tiltus ir rasti kelią į taikų sambūvį."

Planai žemiau Nazareto katalikų Apreiškimo bazilikos statyti mečetę 1999 m. papiktino vietos krikščionių bendruomenę, kuri sudaro 30 proc. iš 66 tūkst. gyventojų, ir padidino įtampą šiame mieste, kur daugiausia gyvena Izraelio arabai. Tai mečetei jau buvo pakloti pamatai, bet 2003 m. Izraelio teismo įsakymu jie buvo išardyti.

Maža Nazareto radikalių musulmonų grupuotė protestavo prieš popiežiaus vizitą ir primena Benedikto XVI 2006-ųjų kalbą, kurioje jis pacitavo viduramžiais gyvenusio krikščionių imperatoriaus žodžius, kad dalis pranašo Mahometo mokymo yra "bloga ir nežmoniška".

Tačiau popiežius vakar pabrėžė, kad pati vieta, kurioje vyksta mišios, primena, jog Jėzaus Kristaus žinia kartais būdavo "prieštaravimų ir konfliktų šaltinis jo klausytojams."

"Tegu kiekvienas atmeta destruktyvią neapykantos ir prietarų galią, kuri pirma nužudo žmonių sielas, o paskui – kūnus", – kalbėjo pontifikas.

Šeima – svarbiausia

Didelė jo homilijos dalis buvo skirta ir šeimai. Pasak Benedikto XVI, ji Dievo plane yra pagrįsta visą gyvenimą trunkančia ištikimybe vyro ir moters, pašventintų santuokos sandora ir priimančių Dievo naujo gyvenimo dovaną.

"Kaip mūsų laikų vyrams ir moterims reikia iš naujo suvokti šią pamatinę tiesą, kuri yra visuomenės pamatas, ir koks svarbus susituokusių porų liudijimas formuojant sveiką sąžinę ir kuriant meilės civilizaciją!" – teigė jis.

"Taip pat imame platesnėje bendruomenėje vertinti valstybės pareigą remti šeimas joms vykdant ugdymo misiją, ginti šeimos institutą ir jos prigimtines teises, užtikrinti, kad visos šeimos galėtų gyventi ir klestėti orumo sąlygomis", – sakė popiežius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų