Prancūzija žada mažinti mokesčius nežlugdydama biudžeto

  • Teksto dydis:

Prancūzijos finansų ministras penktadienį pažadėjo, kad naujas prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) paskelbto mokesčių mažinimo ratas bus naudingas mažas pajamas gaunantiems žmonėms ir nesužlugdys valstybės biudžeto, nes bus rasta, kaip sumažinti išlaidas.

Ketvirtadienį vakare sakydamas kalbą E. Macronas pažadėjo toliau mažinti pajamų mokestį, atsieisiantį iždui 5 mlrd. eurų. Taip prezidentas reagavo į penkis mėnesius trunkančius antivyriausybinius „geltonųjų liemenių“ protestus dėl pragyvenimo standartų.

„Neleisime deficitui didėti, – penktadienį televizijai LCI sakė finansų ir ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as  (Briuno Le Meras). – Neleisime valstybės skolai didėti.“

Pasak B. Le Maire'o, jis tikisi, kad 15 mln. namų ūkių turės naudos iš naujų priemonių, papildomai paskelbtų po 10 mlrd. eurų vertės mokesčių apkarpymo ir pajamų padidinimo paketo, pristatyto gruodžio mėnesį.

Ministras užsiminė, kad tai bus pasiekta nuleidžiant žemiausio pajamų mokesčio tarifo, kuris dabar yra 14 proc., kartelę. Jis pridūrė, kad dabartinis lygis yra „pernelyg brutalus“ ir „atgrasantis“.

Antrą iš penkių Prancūzijos pajamų mokesčio kategorijų – 30 proc. – taip pat reiktų pakoreguoti, sako ministras.

Valstybės išlaidų mažinimas mokesčių apkarpymui kompensuoti bus didelis iššūkis E. Macrono centristų vyriausybei, turint omenyje, kaip jautriai Prancūzijoje reaguojama į bet kokius viešųjų paslaugų pasikeitimus.

„Kalbant apie valstybės išlaidas, mes nieko nepaliksime savieigai“, – pažadėjo B. Le Maire'as, bet konkrečiau nepakomentavo.

E. Macronas sakė, kad galėtų būti sumažintos kai kurios vyriausybės agentūros, ir pasiūlė daugiau biurokratų bei valstybės tarnautojų perkelti iš Paryžiaus į provinciją.

Mokesčių sumažinimą taip pat turi atsverti mokestinių spragų, kuriomis naudojasi kompanijos, eliminavimas, skatinant žmones daugiau dirbti ir mažinant nedarbą. Pastarasis valdant E. Macronui nuo 9,4 proc. sumažėjo iki 8,8 procento.

Prancūzijos biudžeto deficitas, kaip prognozuojama, šiemet bus 3,1 proc. bendrojo vidaus produkto.

Reakcija į E. Macrono kalbą, vadinamą jo prezidentavimo persilaužimu, penktadienį buvo nevienareikšmė.

„Macronas nieko neatsisakė ir ketina didinti greitį, – verslo laikraštyje " Les Echos“ rašė komentatorius Jeanas-Francis Pecresse'as (Žanas Fransis Pekresas). – Emmanuelis Macronas įliejo šiek tiek žmogiškumo į savo liberalizmą, bet savo strategijos nepakeitė.“

Laikraščio „Le Figaro“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 63 proc. prancūzų E. Macronas neįtikino, o 80 proc. mano, kad „geltonųjų liemenių“ protestai tęsis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių