Pereiti į pagrindinį turinį

Baltųjų rūmų siekiantys respublikonai stengėsi stabilizuoti savo padėtį

2015-11-11 09:00
BNS inf.
Scanpix nuotr.

JAV respublikonai Jebas Bushas (Džebas Bušas) ir Benas Carsonas (Benas Karsonas) antradienio vakarą vykusiuose prezidento rinkimų kampanijos debatuose stengėsi stabilizuoti savo padėtį – J.Bushas pasinaudojo į politiką orientuota diskusijų tema, kad išdėstytų savo požiūrį į ekonomiką ir imigraciją, o B.Carsonas atsikirtinėjo į besikaupiančius klausimus dėl didelio susidomėjimo sukėlusios jo biografijos tikrumo.

Šie debatai, kurie respublikonams bus paskutiniai iki gruodžio vidurio, gali lemti tolesnę kampanijos eigą žiemą, kai rinkėjai atkreips didesnį dėmesį varžyboms dėl Baltųjų rūmų, likus mažiau negu trims mėnesiams iki pirmųjų pirminių rinkimų Ajovoje.

J.Bushas, kurio padėtis vis dar yra itin netvirta, žengė į šiuos debatus siekdamas nuraminti finansinius donorus ir kitus savo šalininkus, kai jo populiarumas, kaip rodo apklausos, nusmuko į vienaženklių skaičių sritį. Kol kas neaišku, ar jo tvirtas pasirodymas antradienio vakarą suteiks naujo įkvėpimo kampanijai, tačiau J.Bushas pademonstravo gerai išmanantis vidaus politikos klausimus ir sakė esantis geriausiai pasiruošęs susigrumti su potencialia demokratų kandidate Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Milijardierius Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir B.Carsonas, abu – politikos autsaideriai, šiuo metu yra populiariausi gausiame respublikonų kandidatų būryje. Tokia padėtis kertasi su įprasta politine logika, o patyrusiems politikams, tokiems kaip J.Bushas, iki šiol nesisekė pasiekti proveržio.

Kilus pasipiktinimui dėl ankstesnių debatų vedėjų agresyvaus tono, televizijos „Fox Business News“ darbuotojai antradienį leido aštuoniems kandidatams netrikdomai pateikti ilgus atsakymus ir vengė juos priešinti tarpusavyje.

Vienu iš įsimintinų pasisakymų tą vakarą buvo J.Busho raginimas kai kuriems žmonėms, neteisėtai gyvenantiems Jungtinėse Valstijose, suteikti galimybę pasilikti ir siekti legalaus statuso. Jis kritikavo D.Trumpo pasiūlymą rengti masines repatriacijas kaip nepraktišką planą, kuris tik suteiktų demokratams pranašumo pastangose palenkti į savo pusę ispanakalbių rinkėjų.

„Klintono kampanijoje plojama rankomis, kai jie tai girdi“, – pažymėjo J.Bushas, buvęs Floridos gubernatorius.

J.Bushą palaikė Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Kasičas), kuris per debatus stengėsi parodyti esantis nuosaikus ir patyręs. Kalbėdamas apie D.Trumpo planus dėl imigrantų, J.Kasichas pareiškė: „Visi žinom, kad jų negalima surinkti iš išsiųsti atgal per sieną. Tai kvailas argumentas.“

J.Bushas taip pat vengė priešpriešos su Floridos respublikonu Marco Rubio (Marku Rubijumi), pakeitęs strategiją, kuri prastai pasitarnavo per ankstesnius debatus. J.Bushas viliasi užsitikrinti M.Rubio palaikymą, siekdamas partijos branduolio paramos lenktynėse, kuriose iki šiol dominavo autsaideriai, tokie kaip D.Trumpas ir B.Carsonas – į pensiją išėjęs neurochirurgas, palaikomas konservatyvių pažiūrų krikščionių.

M.Rubio, kilęs iš kubiečių imigrantų šeimos, per šiuos debatus neblogai pasirodė, likdamas ištikimas savo strategijai akcentuoti savo įkvepiančią asmeninę istoriją diskutuojant apie politiką ir laikytis agresyvios pozicijos kalbant apie užsienio politikos klausimus.

Tačiau M.Rubio sulaukė kritikos iš kai kurių savo varžovų, ypač Kentukio senatoriaus Rando Paulo (Rendo Polo), kuris kėlė abejones, ar šis politikas gali laikyti save tikru konservatoriumi, jeigu palaiko mokesčių kompensacijas tėvams, kuri vaikai lanko dienos priežiūros centrus, taip pat pasisako už karinių išlaidų didinimą.

„Mes netgi negalime turėti ekonomikos, jeigu nebūsime saugūs“, – perspėjo M.Rubio, dirbantis pirmąją kadenciją senatoriaus poste. Šio politiko kampanija užimti Baltuosius rūmus pastaruoju metu įgijo teigiamą postūmį.

M.Rubio raginimus didinti kariuomenės finansavimą palaikė D.Trumpas – nekilnojamojo turto magnatas, kuris pastaruosius penkis mėnesius buvo populiariausias iš respublikonų kandidatų. Nors D.Trumpas ypač daug dėmesio sulaukė dėl savo kontroversiškų pareiškimų kampanijos renginiuose, per debatus antradienį jis įsitraukė politines diskusijas, pabrėždamas savo nepritarimą naujai Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarčiai, kurią palaiko daugelis respublikonų.

„Man patinka prekyba, – sakė D.Trumpas. – Aš esu 100 proc. už laisvąją prekybą. Bet mums reikia, kad sutartis rengtų protingi žmonės.“

D.Trumpo dominavimui respublikonų stovykloje pastarosiomis savaitėmis iššūkį metė B.Carsonas – dar vienas autsaideris, išnaudojantis rinkėjų nepasitenkinimą Vašingtono politika. Apklausos rodė, kad B.Carsono populiarumas padidėjo, bet jis taip pat sulaukė klausimų audros dėl savo biografijos, kuri yra labai svarbus akcentas jo ryšiuose su rinkėjais.

Tų klausimų dar padaugėjo praeitą savaitę, kai televizija CNN nurodė nesugebėjusi rasti B.Carsono draugų arba informuotų asmenų, kurie patvirtintų faktus, išdėstytus jo populiarioje autobiografijoje – pavyzdžiui, kad būdamas paauglys jis mėgino nudurti savo vieną artimą draugą.

„Man nekyla problemos, kad esu tikrinamas, – sakė maloniai kalbantis B.Carsonas. – Man kyla problemų dėl to, kad apie mane meluojama.“

B.Carsonas, vienintelis 2016 prezidento rinkimų kampanijoje dalyvaujantis afroamerikietis, sulaukė pritariančių klausytojų šūksnių debatų salėje, kai pareiškė, jog jo biografija yra taršoma labiau negu H.Clinton. Tačiau jo pasisakymai dėl kai kurių politikos klausimų buvo silpnoki, įskaitant nelabai rišlius pamąstymus, kai kandidatas buvo paklaustas, ar jis suskaldytų didžiuosius bankus.

Teksaso senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas) liko ištikimas populisto reputacijai, burnodamas prieš „Vašingtono kartelį“, „didelę vyriausybę“ ir netgi didžiuosius bankus.

Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Keisikas) ir verslininkė Carly Fiorina (Karli Fiorina) – du mažai populiarūs kandidatai, mėginantys užsitikrinti proveržį – ne kartą mėgino įsiterpti, kalbant kitiems pretendentams. D.Trumpas vienu metu netgi pasistengė nutildyti C.Fioriną ir sulaukė klausytojų pritarimo, kai pasakė: „Kodėl ji nuolat visus pertraukinėja?“

Per šiuos debatus bene daugiausiai kalbėjo J.Bushas. Vieno ankstesnio prezidento brolis ir kito – sūnus kampanijos pradžioje daugelio buvo laikomas favoritu ir sugebėjo surinkti didžiules pinigų sumas savo politinių veiksmų komitetui. Tačiau vėliau J.Bushas pasirodė esantis nelabai vykęs kampanijos renginių organizatorius ir kai kada atrodydavo atitolęs nuo respublikonų elektorato, trokštančio išsakyti savo nusivylimą politikų klase.

Nors J.Bushas per antradienį vykusias diskusijas kartais atrodydavo nervingas, per šį pasirodymą jis labiau pasitikėjo savimi negu per ankstesnius debatus. Kai D.Trumpas vienu metu pasiūlė moderatoriams leisti J.Bushui atsakyti į klausimą, jis sarkastiškai atsakė: „Ačiū, Donaldai, kad leidi man pasisakyti per debatus. Esi labai malonus. Tikrai esu dėkingas.“

Šiuose debatuose nedalyvavo Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie (Krisas Kristis) ir buvęs Arkanzaso gubernatorius Mike'as Huckabee (Maikas Hakabis). Abu šie pretendentai iškrito iš aukščiausio lygio debatų dėl menko populiarumo per nacionalines apklausas, nors tokia politika provokuoja kritiką, kad televizijos diskusijas organizuoja turėdamos išankstinį nusistatymą.

Ch.Christie ir M.Huckabee dalyvavo anksčiau vykusiuose mažiau žinomų pretendentų debatuose kartu su Luizianos gubernatoriumi Bobby Jindalu (Bobiu Džindolu) ir buvusiu Pensilvanijos senatoriumi Ricku Santorumu (Riku Santoromu).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų