Pereiti į pagrindinį turinį

Tanzanijoje – plataus masto kampanija prieš raganius

2015-03-12 15:18
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Tanzanijoje pareigūnams pradėjus plataus masto kampaniją prieš raganius dėl kilusios albinosų žudynių ir žalojimo bangos, buvo suimta daugiau nei 200 žmonių, ketvirtadienį pranešė policijos pareigūnai.

Pasak jų, per specialią operaciją, kuri vyko keliose šios rytų Afrikos šalies dalyse ir vėliau apims visus 30 šalies regionų, suimti 225 kerais gydantys gydytojai ir žyniai

„Pas kai kuriuos iš suimtųjų buvo rasta tokių daiktų kaip driežų išnaros, Afrikos tapyrų dantys, stručių kiaušiniai, beždžionių uodegos, paukščių nagai, asilėnų uodegos ir liūtų kailiai“, – sakoma policijos atstovo Adveros Bulimbos pranešime.

Pasak A.Bulimbos, policijos kampanija nukreipta prieš organizuotų nusikaltėlių, prekeivių žmonių dalimis ir žynių tinklą. 97 iš suimtų asmenų jau stojo prieš teismą, pridūrė jis.

Pranešime taip pat kreipiamasi į religinius lyderius, genčių vyresniuosius, politikus ir žurnalistus – jie raginami „tęsti sąmoningumo kampaniją prieš mūsų šalies augimą stabdančius prietarus“.

Prieš kelias dienas šalies prezidentas Jakaya Kikwete (Džakaja Kikvetė) pareiškė, kad vykdomi išpuoliai prieš albinosus, kurių kūnų dalis raganiai naudoja kerams, yra „pasibjaurėtini ir šaliai kelia daug sunkumų“.

Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, nuo 2000 metų Tanzanijoje buvo nužudyti mažiausiai 76 albinosai, jų atskiros kūnų dalys parduotos po maždaug 600 JAV dolerių, o visas kūnas – vidutiniškai po 75 tūkst. JAV dolerių.

Dar 34 albinosams pavyko išgyventi, nors jie gyvi neteko kai kurių savo kūno dalių. Kapų plėšikai iškasė dar mažiausiai 15 albinosų kūnų.

Albinizmas – tai genetiškai paveldima liga, kuriai būdingas pigmento melanino sintezės sutrikimas, dėl kurio odoje, akyse ir plaukuose nėra šio pigmento arba jo kiekis labai mažas. Tanzanijoje albinizmas pasireiškia vienam iš 1,4 tūkst. gyventojų. Pasak ekspertų, dažnai tai yra inbrydingo pasekmė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų