Už respublikonus klimato kaita pasirūpins jų rėmėjai

Daugelis valdžioje esančių respublikonų priešinosi iniciatyvoms mažinti aplinkos taršą ir varžyti tas kompanijas, kurios nesilaiko taršos standartų, LRT RADIJUI Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė. Anot jos, būtent iš dujų, naftos, kalnakasybos kompanijų skiriamų pinigų politinėms kampanijos 70 proc. atitenka respublikonams.

Per penkerius metus ištirpo trijų aukštų namo storio ledas

Kino aktorius Leonardo DiCaprio su filmo komanda liepos 4 d. vaikščiojo po Bafino salą, kuri yra Arkties vandenyno viduryje. Nors prie šiaurinio ašigalio turėtų būti labai šalta, saloje telkšojo balos.

„2040 m. galėsite skersai perplaukti visą Šiaurės ašigalį. Vasarą ten nebeliks jokio ledo. Mes deginame tiek daug iškastinio kuro, kad ledas tirpsta. Arktis Šiaurės pusrutulyje palaiko pastovią oro temperatūrą. Jei tai išnyks, pasikeis povandeninės srovės, orų struktūros. Dėl to sulauksime dar pražūtingesnių potvynių ir katastrofų. Tai pats dramatiškiausias visų laikų pasaulinės gamtos pokytis“, – pasakoja žurnalui „National Geographic“ atstovaujantis tyrinėtojas Enrikas Sala.

Grenlandijoje klimatologas Jasonas Boxas L. DiCaprio parodė dešimties metrų ilgio orų matavimo stoties kabelį, kuris dar prieš penkerius metus buvo po ledu. Per pastaruosius penkerius metus visame Grenlandijos paviršiuje ištirpo trijų aukštų namo dydžio ledo sluoksnis. Tokio reiškinio anksčiau nebuvo.

Apie pavojus, kurie laukia, jei žmogus nestabdys visuotinio atšilimo, ir yra didelio populiarumo sulaukęs režisieriaus Fisherio Stevenso dokumentinis filmas „Before the Flood“ – „Prieš tvaną“. Įvairūs netikėti potvyniai – filme kone dažniausiai įvardijama problema.

Sala turi pirkti kitos salos žemes

Šiltėjant klimatui ir tirpstant ledynams, vanduo užkariauja naujas teritorijas, o tokioms saloms, kaip Ramiajame vandenyne esantis Kiribatis, gresia visiškas užliejimas. Apie tai filme pasakoja Kiribačio prezidentas Anote`as Tongas.

„Šiuo metu susiduriame su dideliu potvyniu. Jis užliejo gėlo vandens telkinius, kurie buvo geriamojo vandens šaltinis. Mokslininkai prognozuoja, kad mūsų salos atsidurs po vandeniu. Kyla klausimas – ką galime padaryti. Šiuo metu bendruomenes perkeliame iš vienų vietų į kitas, kurių vanduo dar nepasiekė, bet dėl mūsų ilgalaikės strategijos diskutuojame tarptautiniu lygiu, nes turime susitaikyti su tikrove – negalėsime apgyvendinti visų žmonių. Priėmėme orios migracijos politiką – nusipirkome dalį Fidžio salų, taigi, jei žmonės nuspręs emigruoti šiandien, jie gali tai padaryti. Jie privalo tai padaryti“, – tvirtina A. Tongas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių