Y. Lapidas: Izraelis ir Turkija visiškai atkurs diplomatinius santykius

Izraelis atkurs visapusiškus diplomatinius ryšius su Turkija po daugelį metų besitęsusių įtampų šių Viduržemio jūros regiono valstybių santykiuose, trečiadienį pranešė ministro pirmininko Yairo Lapido (Jairo Lapido) biuras.

„Buvo nuspręsta dar kartą pakelti abiejų šalių santykių lygį iki visaverčių diplomatinių santykių ir grąžinti abiejų šalių ambasadorius ir generalinius konsulus“, – sakoma Y. Lapido biuro pareiškime.

Ministras pirmininkas pasveikino šį diplomatinį proveržį kaip „svarbią naudą regiono stabilumui ir labai svarbią ekonominę naujieną Izraelio piliečiams“.

Pranešimas paskelbtas po kelis mėnesius trukusių dvišalių pastangų pataisyti ryšius, kurie pradėjo trūkinėti 2008 metais po Izraelio karinės operacijos Gazos Ruože.

Dvišaliai santykiai buvo įšaldyti po 2010 metų gegužę įvykusio incidento, kai Izraelio komandosai surengė nesėkmingai susiklosčiusį reidą prieš šešių laivų flotilę, mėginusią pralaužti Gazos Ruožo jūrinę blokadą.

Per tą incidentą Turkijai priklausančiame laive „Mavi Marmara“ žuvo devyni turkų aktyvistai, o dar vienas vėliau mirė nuo sužalojimų.

2016 metais šalys pasirašė susitarimą dėl santykių normalizavimo ir vėl apsikeitė ambasadoriais, tačiau 2018-aisiais susitarimas žlugo po susirėmimų Gazos Ruožo pasienyje, per kuriuos žuvo dešimtys palestiniečių.

Turkija atšaukė savo diplomatus ir išsiuntė iš šalies Izraelio ambasadorių.

Turkija savo ruožtu trečiadienį sakė, jog jos sprendimas dėl visapusiškų diplomatinių santykių atkūrimo nereiškia, kad ji atsisakys paramos palestiniečiams.

„Mes neatsisakome palestiniečių reikalo“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlus).

M. Cavusoglu teigė, kad šis sprendimas leis daugiausia musulmoniškai, bet oficialiai sekuliariai Turkijai ginti palestiniečių interesus Gazos Ruože, Vakarų Krante ir Jeruzalėje.

Ambasadorių sugrįžimas „yra svarbus gerinant dvišalius ryšius“, sakė ministras.

Kaip visada sakėme, mes ir toliau ginsime palestiniečių teises.

„Kaip visada sakėme, mes ir toliau ginsime palestiniečių teises“, – pridūrė jis.

„Svarbu, kad mūsų pranešimai (palestiniečių klausimu) būtų perduodami tiesiogiai per ambasadorių“, – sakė M. Cavusoglu.

Turkija nepripažįsta Jeruzalės Izraelio sostine, o jos ambasada yra Tel Avive.

M. Cavusoglu sakė, kad Turkijos ambasadorius bus paskirtas po to, kai prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) bus pateiktas sąrašas.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) šių metų kovą surengė istorinį vizitą į Ankarą. Turkijos lyderis R. T. Erdoganas gyrė tą susitikimą kaip „posūkio tašką mūsų santykiuose“.

Izraelis kol kas nepateikė informacijos, kada jo ambasadorius bus išsiųstas į Ankarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jie turi bendrų interesų

Jie turi bendrų interesų portretas
Jų moterys daugiausia viso labo apžėlę gyvuliai. Ir jie taip nori nors akies krašteliu pamatyti gyvą švedę, kuriai jie pagal ūgi tesiekia bambą. Ir jiems atrodo, kad realiame gyvenime išvydo gyvą deivę. Pasižiūrėję gali ramūs grįžti pas savo gyvulio pavidalo dvokiančias antrąsias puses ir apsiverkti dienos šviesoje apžiūrėję nenubaustas savo dukras apaugusias šašais ir gyvulio kailiu, smirdinčias.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių