Pereiti į pagrindinį turinį

Antarktidos leduose įstrigusių laivų gelbėjimo operacija sustabdyta: blogas matomumas

2013-12-30 09:44
Reuters nuotr.

Matomumą smarkiai sumažinusi pūga pirmadienį privertė pasukti atgal Australijos ledlaužį, mėginusį pasiekti rusų mokslinės ekspedicijos laivą, įstrigusį leduose prie Antarktidos krantų, taip pat neleido pasiųsti gelbėjimo sraigtasparnio, nurodė pareigūnai.

Ledlaužis „Aurora Australis“ buvo atsidūręs už 10 jūrmylių (beveik 19 kilometrų) nuo laivo „Akademik Šokalskij“, įstrigusiame ledo lauke, tačiau turėjo atsitraukti dėl smarkaus šalto vėjo ir snygio.

„Teritorijoje, kurioje „Akademik Šokalskij“ yra įstrigęs leduose, vėjo greitis šiuo metu siekia 30 mazgų (15,4 metrų per sekundę) ir smarkiai sninga, – nurodė Australijos jūrų saugumo valdyba. – Tokie orai lemia blogą matomumą, todėl tapo sudėtinga ir nesaugu „Aurora Australis“ tęsti šiandienos mėginimą padėti „Akademik Šokalskij“.

Valdyba informavo, kad gelbėjimo operacija bus atnaujinta iškart, kai pagerės orai, ir kad Australijos ledlaužis šiuo metu yra atviruose vandenyse už maždaug 33 kilometrų į rytus nuo įstrigusio Rusijos laivo.

Australijos gelbėtojų koordinavimo centras nuolat palaiko ryšį su laivu, kuriame yra 74 žmonės, įskaitant mokslininkus, turistus ir įgulos narius. Nuo gruodžio 24 dienos jis yra įstrigęs už 100 jūrmylių (185 kilometrų) į rytus nuo Prancūzijai priklausančios Dumont'o D'Urville'o (Diumono Diurvilio) bazės.

Jo keleiviai, siekiantys atkartoti Antarktidos tyrėjo australo keliautojo sero Douglaso Mawsono (Duglaso Mosono) 1911–1914 metų ekspedicijos žygį, yra sveiki ir saugūs gerai maisto produktais apsirūpinusiame laive, praneša Australijos jūrų saugumo valdyba.

Į pagalbą Rusijos laivui buvo pasiųsti trys ledlaužiai, tarp jų „Aurora Australis“. Tačiau pirmasis laivas – plaukiojantis su Kinijos vėliava – nesugebėjo pralaužti ledų, o trečiasis buvo atšauktas iš gelbėjimo operacijos, todėl visos viltys dedamos į australų ledlaužį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų