Dėl rasinės diskriminacijos JAV policija kaltina istorines aplinkybes

  • Teksto dydis:

Vienos iš didžiausių Jungtinių Valstijų policijos organizacijų vadovas pirmadienį atsiprašė dėl istoriškai susiklosčiusio netinkamo elgesio su mažumomis ir pavadino tai „tamsiąja mūsų bendros istorijos puse“, kuri turi būti pripažinta ir įveikta.

Juodaodžių teisių judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“) lyderių reakcija buvo skirtinga: vieni sakė, kad žodžius reikia pagrįsti veiksmais, o Minesotos pareigūnų sąjungos vadovas pareiškė, kad jokio poreikio atsiprašinėti nėra.

Tarptautinės policijos vadų asociacijos pirmininkas Terrence'as Cunninghamas (Terensas Kaningamas) per metinę konferenciją sakė, kad policija istoriškai visuomet buvo priespaudos veidas ir jėga, kuri užtikrindavo įstatymais įtvirtintą diskriminaciją ir neigė pagrindines žmogaus teises. Tačiau į detales jis nesileido.

T. Cunninghamas pabrėžė, kad šiandien pareigūnai neturi būti kaltinami dėl praeities neteisybės. Jis išsamiai nekalbėjo apie šiuolaikinę policiją, tačiau sakė, kad per pastaruosius keletą metų ji prarado visuomenės pasitikėjimą.

Šie jo komentarai buvo paskelbti po kelių incidentų, kai policija šaudė į juodaodžius. Šie incidentai sukrėtė bendruomenes Fergusone Misūrio valstijoje, Baton Ruže Luizianos valstijoje ir Sent Pole Minesotoje. Tuo tarpu juodaodžiai šauliai taikėsi į policijos pareigūnus Dalase, Sent Luiso priemiestyje Bolvine ir Baton Ruže.

„Akivaizdu, kad praeities pakeisti negalime, bet aišku, kad turime pakeisti ateitį, – sakė T. Cunninghamas. – Privalome nutiesti kelią, kuris išves mus iš mūsų istorijos ir nurodys bendrus sprendimus geresnei mūsų bendruomenių apsaugai.“

„Šiame procese pirmasis žingsnis iš mūsų pusės – teisėsauga ir (Tarptautinė policijos vadų asociacija) turi pripažinti, atsiprašyti dėl praeities veiksmų ir vaidmens, kurį mūsų profesijos atstovai, istoriškai susiklosčius, atliko neteisingai elgdamiesi su visuomene, su spalvotųjų bendruomenėmis“, – sakė jis.

T. Cunninghamo kalbą aplodismentais pasveikino atsistoję klausytojai. Vėliau jis pakvietė pasisakyti JAV generalinę prokurorę Lorettą Lynch (Loretą Linč), kuri šios temos savo kalboje beveik neminėjo.

Policijos vadu T. Cunninghamas tapo 1999 metais savo gimtajame Velslyje Masačusetso valstijoje. Šiame netoli Bostono įsikūrusiame mieste daugiausiai gyvena nusikalsti nelinkę baltaodžiai. Trejus metus jis buvo policijos vadų asociacijos pirmininko pavaduotojas, o vienerių metų pirmininko kadenciją pradėjo 2015 metais.

Pensakolos miesto, esančios Floridos valstijoje, policijos vadas Davidas Alexanderis III (Deividas Aleksanderis III) pareiškė, kad istoriškai susiklosčiusios neteisybės pripažinimas yra itin svarbus žingsnis sprendžiant rasinių santykių problemas – lygiai toks pat žingsnis kaip ir šeiminio smurto pripažinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių