Pereiti į pagrindinį turinį

Irakas: „Islamo valstybė“ nužudė 500 jezidų, kai kurias aukas palaidojo gyvas

2014-08-10 09:51
AFP nuotr.

Irakas: „Islamo valstybė“ nužudė 500 jezidų

„Islamo valstybės“ (IS) kovotojai per puolimą Šiaurės Irake nužudė mažiausiai 500 jezidų etninės mažumos narių, sekmadienį sakė Irako žmogaus teisių ministras.

Pasak Mohammedo Shios al Sudani (Mohamedo Šijos Sudanio), IS kovotojai sunitai kai kurias savo aukas, tarp jų – moteris ir vaikus, palaidojo gyvas, o maždaug 300 moterų pagrobė kaip verges.

„Turime stulbinančių įrodymų, gautų iš jezidų, kurie bėga iš Sindžaro, ir kai kurių (žmonių), išvengusių mirties, taip pat – nusikaltimo vietos vaizdų, kurie neginčijamai rodo, kad „Islamo valstybės“ gaujos užėmusios Sindžarą įvykdė egzekucijas mažiausiai 500-ams jezidų“, – žurnalistams sakė M.Sh.al Sudani.

„Kai kurios aukos, tarp jų – moterys ir vaikai, buvo palaidoti gyvi bendruose kapuose ... Sindžare ir aplink jį“, – sakė M.Sh.al Sudani.

Sindžaras, kuriame jezidai gyveno nuo senų senovės, yra vienas iš miestų, kuriuos užėmė sunitų kovotojai.

Kurdiškai kalbanti jezidų religinė bendruomenė išpažįsta zoroastrizmui giminingą senovinį tikėjimą.

Jezidai, kuriuos IS kovotojai ir daugelis musulmonų dėl neįprasto tikėjimo ir apeigų laiko „velnio garbintojais“, yra maža ir itin uždara bendruomenė – viena iš labiausiai pažeidžiamų Irako mažumų.

Mažiausiai 20 tūkst. irakiečių saugiai pabėgo nuo Sindžaro kalno

Mažiausiai 20 tūkst. civilių irakiečių, kuriuos džihadistai buvo apsiautę ant kalno Irako šiaurėje, saugiai pabėgo į Siriją ir buvo kurdų pajėgų parlydėti atgal į Iraką, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Pareigūnas iš Irako autonominės kurdų vyriausybės Fišchaburo sienos perėjoje sakė, kad 30 tūkst. žmonių, kurie pabėgo nuo Sindžaro kalno, atvyko per Siriją ir vėl kirto sieną į Iraką.

Parlamentarė Vian Dakhil (Vian Dachil), kuri, kaip ir dauguma ant Sindžaro kalno apsiaustų žmonių priklauso jezidų mažumai, sakė, kad 20-30 tūkst. žmonių sugebėjo pabėgti nuo to kalno ir dabar yra Irako Kurdistane.

Prancūzų užsienio reikalų ministras ragina Iraką suformuoti „plačią“ vienybės vyriausybę

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas (Loranas Fabiusas) sekmadienį Bagdade sakė, kad „plačios vienybės vyriausybės“ Irake suformavimas yra lemiamas kovojant su džihadistų ekspansija.

„Šiuo metu Irakui ypač reikia plačios vienybės vyriausybės, nes visiems irakiečiams reikia jaustis atstovaujamiems, kad (būtų galima) drauge kovoti su terorizmu“, – sakė jis.

L.Fabiusas kalbėjo po susitikimo su Irako premjero pavaduotoju ir užsienio reikalų ministro pareigas einančiu Husseinu al Shahristani (Huseinu Šahristaniu).

Vėliau prancūzų ministras turi vykti į šiaurę, į Arbilį, prižiūrėti Prancūzijos pagalbos pristatymo civiliams gyventojams, turėjusiems palikti savo namus.

Britai iš lėktuvų mėto humanitarinės pagalbos paketus 

Didžioji Britanija pradėjo mėtyti iš lėktuvų maisto ir vandens paketus tūkstančiams civilių gyventojų, kurie prieš savaitę pabėgo nuo džihadistų ir yra įstrigę ant kalno Irako šiaurėje, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Pirmieji pagalbos kroviniai Irako jezidų mažumos nariams buvo pristatyti praėjusią naktį. Kroviniuose taip pat buvo palapinių, vandens filtrų ir žibintų su Saulės baterijomis, kurie taip pat gali tarnauti kaip telefonų įkrovikliai.

„Pasaulį šokiravo jezidų bendruomenės padėtis. Jie susiduria su pasibaisėtinomis sąlygomis, atkirsti ant Sindžaro kalno, pabėgę nuo persekiojimo“, – sakė tarptautinės plėtros ministrė Justine Greening (Džastin Grining).

„JK (Jungtinė Karalystė) greitai ėmėsi veikti, kad pristatytų gyvybes gelbstinčią pagalbą nukentėjusiesiems. Praėjusią naktį RAF (Karališkosios oro pajėgos) ant to kalno sėkmingai numetė gyvybes gelbstinčius JK pagalbos krovinius, tarp jų – švaraus vandens ir filtravimo prietaisų“, – sakė ji.

Du RAF transportiniai lėktuvai C-130 į Sindžaro regioną buvo išsiųsti šeštadienį, po to, kai prieš savaitę ekstremistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) ten surengė ataką.

Jungtinės Valstijos taip pat pradėjo mėtyti ant Sindžaro kalno maisto ir vandens paketus, be to, vykdo smūgius iš oro IS kovotojų atžvilgiu.
Britanija yra sakiusi, jog kol kas neplanuoja jokios karinės intervencijos.

Obamai žadant gelbėti irakiečius, JAV rengia naujus antskrydžius

Jungtinės Valstijos šeštadienį Irake sudavė naujus smūgius iš oro ir mėtė pagalbos paketus – prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) pažadėjus padėti gelbėti tūkstančius civilių irakiečių, kuriuos džihadistai yra apsupę ant vieno kalno.

B.Obama nepateikė grafiko pirmajai JAV operacijai Irake nuo to laiko, kai prieš trejus metus buvo išvesti paskutiniai amerikiečių kariai, ir skyrė Irako politikams atsakomybę suformuoti visiems atstovaujančią vyriausybę ir pakeisti įvykių kryptį dėl džihadistų ekspansijos.

JAV pajėgos antrą kampanijos dieną stengėsi apsaugoti jezidų mažumos narius, kurių daug įstrigo ant Sindžaro kalno – prieš savaitę pabėgę nuo „Islamo valstybės“ (IS) atakų prieš jų namus.

JAV pajėgos „sėkmingai (įvykdė) keturis smūgius iš oro, kad apgintų civilius jezidus, kurie yra nesirenkant atakuojami“ netoli Sindžaro, sakoma JAV kariškių centrinės vadovybės, kuri yra atsakinga už Artimuosius Rytus, pareiškime.

JAV ir irakiečių lėktuvai taip pat gabeno maistą ir vandenį tūkstančiams ant kalno įstrigusių žmonių, kurių daugelis yra civiliai jezidai.

„Jungtinės Valstijos negali tiesiog nusigręžti. Mes ne tokie. Mes – amerikiečiai. Mes veikiame. Mes vadovaujame. Ir būtent tai darysime ant to kalno“, – šeštadienį sakė B.Obama.

Pasirodžius pranešimams, kad tarp tų žmonių esantys vaikai ir pagyvenę žmonės jau ima mirti, B.Obama ketvirtadienio sprendimą įsikišti pagrindė jezidų genocido rizika.

Prancūzų užsienio reikalų ministras atvyko į Iraką derėtis dėl sukilimo

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas (Loranas Fabiusas) sekmadienį atvyko į Bagdadą derėtis su pareigūnais dėl pastangų prieš „Islamo valstybės“ kovotojus, užėmusius dideles Šiaurės Irako teritorijos dalis, pranešė valstybinė televizija.

Kurdų pareigūnai sakė, kad L.Fabiusas vėliau atvyks į jų regiono sostinę Arbilį tolesnėms deryboms.

„Islamo valstybė“ nuo birželio užėmė dideles Šiaurės Irako teritorijos dalis, kur vykdė egzekucijas sunitų bendruomenei nepriklausantiems belaisviams musulmonams, dešimtis tūkstančių gyventojų privertė palikti savo namus ir išprovokavo pirmuosius JAV antskrydžius regione nuo 2011 metų, kai Vašingtonas išvedė savo pajėgas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų