Holokaustą išgyvenęs 96-erių senolis žuvo nuo Rusijos karių sviedinio: daugiabutį sulygino su žeme

  • Teksto dydis:

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Charkivas tapo raketų ir sviedinių taikiniu. Nuo bombos žuvo ir 96-erių Holokaustą pergyvenęs Borisas Romanchenko. Rusijos kariuomenės sviedinys sulygino jo daugiabutį su žeme, praneša LNK.

Paskutinės akimirkos ir dukros ašaros atsisveikinant su tėčiu. „Jis ne kartą sugrįždavo į Vokietiją. Joje susitikdavo su studentais, Čia, Ukrainoje, jį dažnai kviesdavo papasakoti apie jo siaubingus Holokausto išgyvenimus Vokietijoje. Niekas nepamiršta, nuotraukos ir kiti prisiminimai liko net ir po to, kai viskas sudegė“, – pasakojo velionio sūnus Igor Romanchenko.

Pasak Ukrainos, ši netektis yra būtent tai, ką Rusija vadina denacifikacijos operacija. „Borisas Romanchenko buvo nužudytas Charkive. Jis – buvęs nacių stovyklų kalinys. Jam buvo 96 metai. Jūs pagalvokite, kiek daug jam teko išgyventi. Jis išgyveno A. Hitlerio sukurtus mirties konvejerius, bet jį nužudė Rusijos karių sviedinys, pataikęs į įprastą daugiaaukštį pastatą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

B. Romanchenko pagerbė ir Vokietija. „Jo mirtis mums visiems primena, kad Vokietija turi ypatingą istorinę atsakomybę Ukrainai. B. Romanchenko yra vienas iš tūkstančių žuvusiųjų Ukrainoje. Kiekviena atimta gyvybė primena mums padaryti viską, ką galime, kad sustabdytume šį tarptautinę teisę pažeidžiantį žiaurų karą, ir padėti Ukrainos žmonėms“, – sakė Vokietijos parlamento atstovė Katrin Georing-Eckardt.

B. Romanchenko Antrojo Pasaulinio karo metu buvo kalinamas net keturiose naciu koncentarcijos stovyklose. Pasibaigus karui jis tapo Buchenwaldo, Doros komiteto viceprezidentu.

Sūnaus teigimu, tėvas savo gyvenimą paskyrė tikslui – neleisti pasauliui pamiršti nacių padarytų nusikaltimų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBorisas RomanchenkožuvoholokaustasLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių