Irano valdžia žada be jokio atlaidumo malšinti moterų vadovaujamus protestus

  • Teksto dydis:

Irano teismų sistemos vadovas sekmadienį perspėjo, kad gyventojai, dalyvaujantys protestuose, kurie apėmė šalį po moralės policijos arešto mirus jaunai kurdei Mahsai Amini, nesulauks jokio atlaidumo.

Tokį pareiškimą Gholamas Hosseinas Mohseni Ejei (Golamas Hoseinas Mohsenis Edžejis) padarė po devynias naktis trukusių demonstracijų ir susirėmimų gatvėse. Pareigūnas antrino ultrakonservatoriui prezidentui Ebrahimui Raisi (Ebrahimui Raisiui), išvakarėse paraginusiam imtis ryžtingų veiksmų neramumams numalšinti.

Oficialiais duomenimis, smurtinės demonstracijos pareikalavo jau mažiausiai 41 gyvybės šalyje. Nurodoma, kad dauguma aukų yra protestuotojai, tačiau tarp žuvusiųjų yra ir saugumo pajėgų narių. Vis tik žmogaus teisių organizacijos sako, kad tikrasis skaičius yra kur kas didesnis.

Gh. H. M. Ejei „pabrėžė, kad būtina imtis ryžtingų veiksmų nerodant jokio atlaidumo“ pagrindiniams „riaušių“ kurstytojams, paskelbė Irano teisminės valdžios tinklapis „Mizan Online“.

Lig šiol sulaikyti šimtai demonstrantų, už reformas pasisakančių aktyvistų ir žurnalistų, po M. Amini mirties rugsėjo 16-ąją prasidėjus daugiausia naktinėms demonstracijoms, išplitusioms į dešimtis Irano miestų.

Teisų gynėjų teigimu, saugumo pajėgos naudoja kovines kulkas, išvaikydamos protestuotojus, kurie neretai svaido akmenis, degina policijos automobilius, padeginėja valstybinius pastatus ir skanduoja „mirtis diktatoriui“.

Didžiausiems per beveik trejus metus protestams Irane vadovauja moterys. Šįkart neramumus pakurstė ne įprastos politinės ar ekonominės problemos, o pyktis dėl teokratinėje valstybėje galiojančio griežto aprangos kodo.

Šios taisyklės įpareigoja moteris dėvėti gerai priglundantį hidžabą ir draudžia vilkėti tokius rūbus kaip plėšyti džinsai ir ryškiaspalvė apranga.

M. Amini, kurios kurdiškas vardas buvo Jhina (Džhina), buvo sulaikyta rugsėjo 13-ąją dėl įtariamų aprangos kodo pažeidimų.

Mirus merginai, kai kurios į gatves išėjusios iranietės pradėjo nusimesti ir deginti savo hidžabus, taip pat nusikirpo plaukus. Dalis demonstrančių šoko prie didelių laužų, o minios joms plojo, skanduodamos „zan, zendegi, azadi“ (pers. moteris, gyvenimas, laisvė).

ES smerkia tokį protestų malšinimą

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sekmadienį pareiškė, kad Irane vykdomas antivyriausybinių protestų malšinimas yra nepateisinamas ir nepriimtinas.

Bendrijos vardu paskelbtame pareiškime J. Borrellis pabrėžė: „Europos Sąjungai ir jos valstybėms narėms plačiai paplitęs ir neproporcingas jėgos naudojimas prieš nesmurtinių protestų dalyvius yra nepateisinamas ir nepriimtinas.“

Oficialiais duomenimis, per praėjusią savaitę prasidėjusias demonstracijas Irane žuvo jau mažiausiai 41 žmogus.

Didžiausiems per beveik trejus metus protestams šalyje vadovauja moterys. 


Šiame straipsnyje: Mahsai AminiIranasprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Gaus gerai į kailį ir aprims. Kaip Baltarusijoj.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių