Kokių dar nepanaudotų kozirių kare su Ukraina turi Rusija?

  • Teksto dydis:

Kokių dar nepanaudotų resursų invazijoje į Ukrainą turi Rusija? – LNK žurnalistai teiravosi atsargos pulkininko Vaidoto Malinionio.

Pasak jo, svarbu priimti ne tik ukrainiečius, atvykstančius į Lietuvą, bet ir rusus. „Sudarydami trauką rusų įvažiavimui, mes padėsime ir pačiai Ukrainai. Tie rusai, kurie bėga, galbūt nenori papulti į mūšio zoną ir kariauti su ukrainiečiais. Mes turime rodyti trauką ir toleranciją. Yra tokių naratyvų viešojoje erdvėje, kad čia rusai kalti dėl visko, bet aš manau, kad toks mąstymas yra pavojingas ir mums reikia pafėti tiems rusams, kurie bėga nuo režimo. Reikia suprasti, kad viskas ne jų rankose ir jų kaltinti dėl visko, ką daro Vladimiras Putinas, tikrai negalima. Be to, iš Rusijos pradėjo bėgti intelektualai – iš Rusijos bėga „smegenys“ ir bėga, žmonės, kurie, matyt, nepritaria režimui. Aišku, gali visokių infiltruotis, bet čia, aš manau, galėtų būti toks požiūris valstybės ir tam tikras orientavimas visuomenės, kad reikia padėti ir tai tautai, kuri yra jau paveržta V. Putino“, – aiškino pašnekovas.

V. Malinionio teigimu, Rusijos pajėgos didesnio progeso nepadarė, nors ir kalbama, kad kariai ketina šturmuoti Kyjivą. Prasidėjus karui okupantų pajėgos bandė užimti viską vienu metu, o dabar perorientuoti savo strategiją ganėtinai sudėtinga, nes pajėgos išsklaidytos visoje teritorijoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Yra vertinimų, kad per dešimt parų Rusijos karių puolimas gali išvis kulminuoti bei gali prasidėti regresas. Tai reiškia, kad ukrainiečiai gali kontratakuoti ir sėkmingai juos išvyti iš tam tikrų zonų. Aišku, reikia palaukti informacijos patvirtinimo, bet tai rodo, kad ekspertų vertinimai yra teisingi“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Kokių nepanaudotų rezervų dar turi Rusijos kariuomenė? Pasak V. Malinionio, Rusijos karių pagrindinis pranašumas prieš ukrainiečius yra netiesioginė ugnis, t. y. sparnuotosios raketos, balistinės raketos, aviacija. Ukrainiečiai neturėdami priešlėktuvinės, priešraketinės gynybos sistemos yra labai suvaržyti veikti savo teritorijoje. 

„Bet, atrodo, kad net ir ten gali įvykti didelis trūkumas – niekas nežino. Aišku, kad jie turi kažkokių resursų, nes, supraskime, kad kare yra masės principas, kad reikiamas kiekis pajėgų, reikiamu laiku, reikiamoje vietoje, tam, kad įvykdytų užduotį. Kuomet yra tokia situacija, net ir turint gilumoje kažkokius rezervus, tą organizuoti yra labai sudėtinga, nes laikas irgi yra labai svarbus rezervas“, – pasakojo pašnekovas.

Gali būti, kad šiuo metu tokia situacija bus vertinama kaip tam tikras langas ir ukrainiečiai padidins kontratakas. Yra vertinimų, kad ukrainiečiai gali net atsikovoti Luhanską ir Donecką bei eiti prie taikos su Rusija, kuri jiems būtų palankiausia.

„Kai prarandama teritorija, atkovoti ją yra sudėtingiau negu išlaikyti. Jei, sakykime, miestuose tai yra skaičiuojama pagal penkių pirštų taisyklę – vienam miesto gynėjui reikia penkių puolėjų, kad galėtų sėkmingai įvykdyti miesto puolimą. O Ukrainos atveju, galbūt ir didesnė proporcija, kadangi jie ten yra neblogai įsitvirtinę, jų motyvacija žymiai aukštesnė, tai gali būti ir dešimt, ir septyni“, – aiškino atsargos pulkininkas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojerusijos kariuomenėresursaiLNK turinyspajėgos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių