Šri Lankoje protestuotojai įsiveržė į televiziją, premjeras policijai liepia atkurti tvarką

Šri Lankoje antivyriausybiniai protestuotojai trečiadienį įsiveržė į pagrindinę valstybinę televiziją ir trumpam užvaldė studiją, rodo filmuota medžiaga.

Vienas vyras, kurio tapatybė nenustatyta, tiesioginės transliacijos metu įsiveržė į televizijos „Rupavahini“ studiją ir pareikalavo transliuoti tik su protestais susijusias naujienas. Transliacija buvo nutraukta, vietoje jos pradėta rodyti iš anksto įrašyta laida.

Premjeras nurodė kariuomenei ir policijai atkurti tvarką

Šri Lankos premjeras Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė) trečiadienį pareiškė liepęs kariuomenei ir policijai „padaryti viską, kas būtina tvarkai atkurti“.

Šis jo pareiškimas per televiziją parodytas antivyriausybiniams protestuotojams įsiveržus į premjero biurą.

„Įsakiau kariuomenės vadams ir policijos viršininkui padaryti viską, kas būtina tvarkai atkurti“, – sakė R. Wickremesinghe.

„Įsiveržusieji į mano biurą nori neleisti man vykdyti laikinojo prezidento pareigų“, – pridūrė jis.

Po to, kai šeštadienį protestuotojai užėmė prezidento biurą ir namus, buvo padegti ir R. Wickremesinghe privatūs namai.

„Negalime sugriauti savo konstitucijos. Negalime leisti fašistams paimti viršų. Turime nutraukti šią fašistinę grėsmę demokratijai“, – sakė R. Wickremesinghe ir pridūrė, kad protestuotojų užimti valstybiniai pastatai turi būti grąžinti valstybės žinion.

Anksčiau trečiadienį R. Wickremesinghe buvo paskirtas laikinuoju šalies prezidentu, dabartiniam lyderiui Gotabayai Rajapaksai (Gotabajai Radžapakšai) kariniu lėktuvu išskridus į Maldyvus, šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį užėmė oficialią G. Rajapaksos rezidenciją ir privertė jį pabėgti į karinę bazę, o vėliau palikti šalį.

G. Rajapaksa pažadėjo trečiadienį atsistatydinti ir sudaryti sąlygas „taikiai pereigai“ po didelio masto protestų prieš jį dėl šalies išgyvenamos didžiausios ekonominės krizės.

Šri Lanka yra priklausoma nuo pagalbos iš Indijos ir kitų valstybių, lyderiams bandant derėtis su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos.

Ištisus mėnesius trunkančios demonstracijos kone išardė Rajapaksų politinę dinastiją, valdžiusią šalį beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, bet kaltinamą nekompetencija ir korupcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių