Atmesta iniciatyva mažinti Seimo narių skaičių

Seimas nemenka balsų dauguma atmetė pasiūlymą tautos referendumui pateikti klausimą dėl parlamentarų skaičiaus sumažinimo perpus.

Už balsavo tik pavieniai opozicijos atstovai

Antradienį Seimas svarstė kai kurių opozicijai priklausančių parlamentarų iniciatyvą kitų metų vasario 27 dieną kartu su savivaldos rinkimais surengti referendumą. Jam būtų pasiūlyta pakeisti Konstitucijos straipsnį, nustatant, jog Seimą sudaro ne 141, bet tik 71 narys ir visi jie būtų renkami tik vienmandatėse apygardose.

Po audringų diskusijų už nutarimo pateikimą balsavo tik 21 parlamentaras, prieš buvo 40, susilaikė 17.

Kitu balsavimu 57 balsais prieš 25 nuspręsta galutinai atmesti šią iniciatyvą, o ne grąžinti ją tobulinti teikėjams.

Už tai, kad siūlymas kirpti Lietuvos parlamentarų skaičių perpus būtų svarstomas balsavo tik opozicinių Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijos frakcijų nariai, taip pat pavieniai kitų frakcijų atstovai. Prieš ir susilaikė dauguma valdančiųjų bei didžiausios opozicinės Socialdemokratų partijos atstovų.

Ragino atsiklausti tautos nuomonės

Nutarimą surengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo 39 parlamentarų vardu pateikė Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valetinas Mazuronis. „Siūlome tokią Konstitucijos pataisą referendumui – Seimą sudaro 71 Tautos atstovas, renkamas tik vienmandatėse apygardose. Mes siūlome mažinti Seimo narių skaičių, nustatant, kad būtų renkami ne už partinių sąrašų stovintys kandidatai, o asmenybės kiekvienoje apygardoje“, - sakė jis iš Seimo tribūnos.

Pasak V.Mazuronio, pirminis iniciatorių pasiūlymas buvo pateikti atitinkamą Konstitucijos pataisą Seimui svarstyti. „Bet dabar jau keliame šį klausimą referendumui, nes kažin, ar Seimo nariai gali objektyviai nuspręsti dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo. Mat dauguma mūsų planuojame dalyvauti būsimuose Seimo rinkimuose ir tikimės patekti į Seimą. Jeigu patys sumažintume Seimo narių skaičių, tie šansai akivaizdžiai sumažėtų“, - kalbėjo politikas.

„Be to, mūsų šalyje suverenas yra visa tauta. Ji ir turi pati nuspręsti, kiek ji nori samdyti savo atstovų, kurie dirbtų valstybei. Nes mes esame tik tautos samdiniai“, - pridūrė jis.

V.Mazuronis sakė, kad „Lietuvos piliečiai turės du mėnesius iki balsavimo, per kuriuos galės būti diskutuojama, aiškinama, įrodinėjama teikiamo pasiūlymo būtinumas“. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad sumažinus Seimo narių skaičių būtų gerokai sutaupyta valstybės biudžeto lėšų.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūno pasiūlymą savo kalbomis gynė tik vienas kitas prieštaringai vertinamas Seimo narys, tarp jų ir Petras Gražulis, pateikęs atitinkamą Konstitucijos pataisą ir surinkęs parlamentarų parašus, kad ji būtų teikiama Seimui.

Be kelnių ant galvos galėtumėt atsistoti“

Tačiau iniciatyvos oponentai beveik atvirai tyčiojosi iš teikiamo pasiūlymo. „Kalbate labai ugningai. Tai pakelkite akis į viršų, į spaudos ložę, kurioje čia taip gausiai susirinkę žurnalistai ir fiksuoja čia visus triukšmingus pareiškimus. Juk jiems kalbate. Taip būtų bent jau sąžiningiau“, - kreipdamasi į V.Mazuronį sakė konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis ta proga prisiminė anekdotą. „Po trisdešimties bendro gyvenimo metų žmona klausia savo vyro – klausyk, tu tikrai mane myli, ar tai tik viešieji ryšiai? Man atrodo, kad jūsų pasiūlymas yra šimtaprocentiniai viešieji ryšiai. Bet kodėl jūs toks nedrąsus, kodėl nepasiūlote išvis paleisti Seimo, pakabinti ant jo spyną ir visą valdžią perduoti Prezidentui? Juk taip tikrai „tvarka bus!“, - ironizavo V.Andriukaitis, primindamas pagarsėjusį Tvarkos ir teisingumo partijos lyderio Rolando Pakso prezidentinių rinkimų šūkį.

V.Mazuronis atrėžė socialdemokratui: „Nežinau, manęs žmona tokių klausimų neklausia“.

Konservatorius Kęstutis Masiulis irgi neslėpė ironijos, kalbėdamas apie siūlymą rengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. „Jūs vardan populizmo galėtumėt be kelnių ant galvos atsistoti. Klounada visa tai, ką čia siūlote“, - sakė K.Masiulis.

„Nežinau, mano aplinkoje niekas be kelnių ant galvos nestovi, Apsižiūrėkite pats, ar jūsų aplinkoje nėra tokių“, - atšovė V.Mazuronis.

„Man gaila K.Masiulio ir kitų konservatorių rinkėjų, nes konservatoriai elementariausiai jų negerbia“, - pridūrė Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas.

Priminė, kad rinkėjai jau pasisakė

„Tai labai svarbus klausimas. Nebijokime savo tautos. Tik ji gali nuspręsti, kiek jai reikia savo samdomų Seimo narių“, - pakeltu tonu kalbėjo P.Gražulis. Posėdžiui pirmininkavusi Irena Degutienė buvo priversta kelis kartus jį nutraukti, nes parlamentaras viršijo kalbėjimui skirtą laiko limitą.

„Iškart matome intencijas ir tikslus tokių pasiūlymų iniciatorių. Priminsiu, kad jau keliskart bandyta referendumui teikti ak, kokį populistinį klausimą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. Bet nė karto rinkėjai tam nepritarė“, - diskusijoje pabrėžė V.Andriukaitis.

Atmetus nutarimo dėl referendumo paskelbimo projektą, nebus svarstomas ir Seimo nario Manto Varaškos pasiūlymas keisti Konstituciją taip, kad Seime liktų 141 parlamentaras, tačiau visi jie būtų renkami tik vienmandatėse apygardose.

Šiuo metu 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose, likusieji 70 į Seimą patenka pagal partijų kandidatų sąrašus.


Šiame straipsnyje: SeimasKonstitucijareferendumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių