Japonijoje stiprėja abejonės dėl Tokijo olimpinių žaidynių

Japonijoje vis garsiau kalbama apie būtinybę atšaukti Tokijo olimpines žaidynes, augant visuomenės nepritarimui šių žaidynių organizavimui numatytu laiku.

Valdžia raginama nerizikuoti žmonių gyvybėmis ir nerengti olimpiados, pasauliui susidūrus su koronaviruso pandemija. 

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) ir Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) nekart pareiškė, kad turi būti toliau ruošiamasi liepos 24-ąją Tokijuje įžiebti olimpinę ugnį.  

Tačiau koronaviruso krizei visiškai suparalyžiavus sporto pasaulį, pradedant Anglijos „Premier“ lyga ir baigiant JAV krepšinio lyga NBA, atšaukusiomis visas rungtynes, netgi Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasiūlė atidėti 2020 metų olimpiadą.

Japonijoje nustatyta palyginti nedaug koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų – 814, 24 asmenys nuo šios ligos mirė. Tačiau žmonės Tokijo gatvėse neslėpė bijantys sporto entuziastų, atvykstančių stebėti žaidynių iš užsienio.  

Interneto bendrovėje dirbantis 27 metų Koki Miura (Kokis Miura) naujienų agentūrai AFP sakė: „Kalbant atvirai, netgi jei Japonija įveiks šią krizę, mes neturėtume priimti svečių iš užsienio. Manau, būtų geriau jos [olimpiados] nerengti.“

„Negalime dėl to aukoti žmonių gyvybių“, – sakė jis, ragindamas atšaukti ar bent jau atidėti žaidynes. 

Tyrimai rodo, kad Japonijos visuomenėje auga nusistatymas prieš žaidynes. Visuomeninio transliuotojo NHK užsakymu surengta  apklausa, vykusi kovo 6–9 dienomis, parodė, kad 45 proc. japonų nepritaria tam, kad olimpiada vyktų numatytu laiku. Už tai, kad žaidynių planai nebūtų keičiami, pasisakė 40 proc. apklausos dalyvių.   

Pirmadienį paskelbti naujienų agentūros „Kyodo“ surengto naujo sociologinio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip tūkstantis žmonių, rezultatai rodo, kad 69,9 proc. respondentų mano, jog Tokijas negalės numatytu laiku surengti žaidynių. 

Tokijo gubernatorė Yuriko Koike (Juriko Koikė) sakė, jog „nesivaizduojama“, kad žaidynės galėtų būti atšauktos. Tačiau sprendimo priėmimo prerogatyva priklauso TOK, kuris, kaip praneša šaltiniai, antradienį planuoja surengt skubias derybas su tarptautinėmis sporto federacijomis.   

Th. Bachas pabrėžė, kad TOK, spręsdamas dėl galimo olimpiados atidėjimo, vadovausis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis. Tačiau jis taip pat pripažino, kad olimpinių žaidynių atrankos varžybų atšaukimas kelia „rimtų problemų“. 

Kovo pradžioje Th. Bachas sakė, kad TOK laikysis „lankstumo“ dėl atrankos į olimpiadą, ir paragino „visus atletus toliau ruoštis“ žaidynėms. 

„Pasižiūrėkite į paniką“

90-metis pensininkas Masao Sugawara (Masao Sugavara) naujienų agentūrai AFP sakė: „Aš asmeniškai manau, jog būtų saugiau atidėti olimpiadą vieneriems metams, kaip ir siūlė prezidentas D. Trumpas. Pasižiūrėkite į paniką.“

„Žinoma, dėl to būtų liūdna“, – pridūrė jis. 

Japonų ir vokiečių kilmės 45 metų teisininkas Manfredas Otto (Manfredas Otas) sakė, kad jam neramu dėl olimpinių žaidynių, ir pabrėžė: „Iš tiesų turime būti atsargūs.“ 

„Jeigu protrūkis iki birželio ar liepos nebus suvaldytas, manau, turėtume jas [žaidynes] atidėti“, – pridūrė jis. 

Anot lažybų organizatorių, daugėja statymų, kad liepos 24 dieną numatyta olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija neįvyks.

Koronavirusas, visame pasaulyje jau pareikalavęs per 6 400 gyvybių, visiškai sujaukė tarptautinio sporto kalendorių. Praėjusį savaitgalį nevyko praktiškai jokių svarbių sporto renginių.  

Ši krizė smarkiai paveikė ir pasirengimą olimpiadai: atšauktos kvalifikacinės varžybos, smarkiai apkarpytas bandomųjų renginių skaičius, pakeista olimpinės ugnies deglo nešimo estafetės trasa.    

Buvo atsisakyta planų į deglo sutikimo ceremoniją įtraukti šimtus vaikų. Taip pat buvo atšaukta paroda ir trys renginiai, kuriuose ketinta pristatyti olimpinę ugnį. 

Olimpiados atšaukimas būtų skaudus sprendimas Tokijo gyventojams, skubėjusiems įsigyti bilietų į žaidynes, taip pat miesto valdžiai, sulaukusiai tarptautinių pagyrimų už parengiamuosius darbus. Dauguma olimpiados objektų buvo paruošti žaidynėms gerokai anksčiau nei planuota.  

47 metų Hisaya Suzuki (Hisaja Sudzukis) sakė įsigijęs bilietus į beisbolo – populiariausios sporto šakos Japonijoje – rungtynes. 

„Tai kartą gyvenime pasitaikanti proga, todėl labai norėjau nusivesti sūnų“, – sakė jis, tačiau pridūrė: „Jeigu gali būti neigiamų pasekmių, tikriausiai būtų protinga jas [žaidynes] atidėti.   

Masao Sugawara sakė, kad koronaviruso grėsmė nustelbia sporto sumetimus. 

„Man 90 metų. Tik karo metu man buvo taip neramu“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Apsieis ir be olimpiados vieną kartą, velnias neims tų sportininkų. Užpūs tą olimpinę ugnį ..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių