Pereiti į pagrindinį turinį

Mirtis olimpiečius sujaudino ir supriešino

2010-02-21 10:02
Lemtis: paskutinis N.Kumaritašvilio posūkis.
Lemtis: paskutinis N.Kumaritašvilio posūkis. / AFP nuotr.

Gruzija jau palaidojo savo olimpietį Nodarą Kumaritašvilį, tačiau jo žūtis kaip juodoji neganda tebesklando Vankuverio žiemos žaidynėse.

Tragedija – atidarymo dieną

"Žmogaus mirtis olimpiados atidarymo dieną – tai tiesiog netelpa galvoje. Negeras ženklas", – kalbėjo Rusijos ledo ritulio rinktinės žaidėjas Viktoras Kozlovas.

Kaip jau rašyta, N.Kumaritašvilis vasario 12-ąją per treniruotę Vistleryje, lėkdamas 143,3 km/val. greičiu, nesuvaldė rogučių ir rėžėsi į ledo trasos apsaugos konstrukcijas. Sunkiai sužeistas gruzinas dėl traumų mirė ligoninėje.

Gruzijos sportininkas – pirmasis, žuvęs per žiemos olimpiadą. 1964-aisiais prieš Insbruko žaidynes savo rinktinių treniruočių stovyklose žuvo Australijos kalnų slidininkas Rossas Milne'as ir Lenkijos rogučių sporto meistras Kazimierzas Kay'us-Skrzypeckis.

"Tragedija aptemdė žaidynes", – sukrėstas N.Kumaritašvilio netekties pripažino Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Jacquesas Rogge'as.

Išvyko laimėti arba žūti

Rusas Albertas Demčenka, vienviečių rogučių lenktynėse užėmęs ketvirtąją vietą, vienas pirmųjų atsidūrė gruzino žūties vietoje.

"Nodaras ir aš treniravomės toje pačioje grupėje. Jis važiavo iškart po manęs. Lūkuriavau prie finišo. Kažkas prabilo, kad iš trasos išlėkė ir susižeidė sportininkas. Nubėgome su mūsų komandos gydytoju. Jis mane griebė už rankos, sako: tu nežiūrėk, tau negalima į tai žiūrėti...

Aš ir nespoksojau. Man užteko pamatyti, kad nuo Nodaro kojos nusimovęs batas. Iškart šovė mintis: viskas, baigta... Juk žinome: kai per avariją žūsta žmonės, nuo kojų nulekia batai. O mes, rogutininkai, sportinius batus užsirišame taip, kad jie būna lyg priaugę prie pėdų", – papasakojo A.Demčenka.

"Išvykdamas į Vankuverį sūnus man pasakė: arba laimėsiu, arba žūsiu. Jis atvirai kalbėjo, kad bijo Vistlerio trasos", – sakė N.Kumaritašvilio tėvas Davidas Kumaritašvilis.

Ketino atšaukti varžybas

Incidentą tyrusi Tarptautinė rogučių sporto federacija (FIL) pareiškė, kad nelaimė įvyko ne dėl Vistlerio trasos savitumo ar galimų defektų, bet dėl paties Gruzijos olimpiečio neatsargumo.

"Apmaudus aplinkybių sutapimas. Tai galėjo atsitikti ir bet kuriam kitam sportininkui", – teigė FIL generalinis sekretorius Sveinas Romstadas, pranešęs, kad svarstytas netgi kraštutinis pasiūlymas – olimpiadoje atšaukti rogučių varžybas.

Ne visi sportininkai buvo tokios pat nuomonės kaip funkcionieriai.

"Manau, kad konstruktoriai persistengė. Trasa akivaizdžiai pavojinga. Jaučiamės lyg manekenai, kuriuos traiško per atsparumo testus", – teigė Australijos rogučių rinktinės narė Hannah Campbell-Peg.

Kai per treniruotes ten pat susižeidė Italijos ir Rumunijos rogutininkės, FIL bei žaidynių šeimininkai ėmėsi papildomų saugumo priemonių, tačiau jos sulaukė prieštaringos reakcijos.

Apribojimai nepatiko

Labiausiai nepatenkintos buvo aukso ir bronzos medalius iškovojusios Vokietijos olimpietės – čempione tapusi Tatjana Huefner ir trečiąją vietą užėmusi Natalie Geisenberger.

"Kai pakeitė starto vietą ir net ledo dangos profilį, Vistlerio trasa tapo ne profesionalų arena, bet vaikiška čiuožykla. Prieš olimpiadą mes treniravomės taip, kad pasiektume didelį greitį, o čia tai trukdoma. Mums visai nelinksma. Manau, kad ką nors keisti reikia ne tada, kai kas nors žūva, bet gerokai anksčiau", – karščiavosi N.Geisenberger.

"Akivaizdu, kad mes tapome įkaitėmis", – sakė T.Huefner, nors ir nepaiškino, ką konkrečiai turėjo galvoje.

Vokietijos rogutininkėms pritarė Kanados komandos treneris Wolfgangas Staudingeris. "Atsargumui pritariu, tačiau nereikėjo perlenkti lazdos", – replikavo W.Staudingeris.

Į posūkius – prietemoje

"Jie tegul džiaugiasi, kad kanadiečiai nuo rogučių trasą supančių konstrukcijų nuėmė specialias apsaugos užuolaidas, kurios buvo užtemdžiusios posūkius. Juos įveikiantiems sportininkams teko pasikliauti tik nuojauta, nes lenktynininkai beveik nematė, kas laukia priekyje", – piktinosi N.Kumaritašvilio treneris Feliksas Kumaritašvilis.

Vistlerio trasos rogučių greičio rekordas – 153,98 km/val. – nuo 2009-ųjų vasario priklauso vokiečiui Felixui Lochui, kuris šiose žaidynėse jau iškovojo aukso medalį.

2014-aisiais Sočyje vyksiančios žiemos olimpiados organizacinis komitetas išplatino pranešimą, kad bus atsižvelgta į skaudžią Vankuverio pamoką. Rogučių sporto trasos projektas dar nepatvirtintas, tačiau iki kovo bus papildomai peržiūrėti ir įvertinti saugumo reikalavimai.

2011-ųjų vasarį Sočio rogučių sporto bazėje bus surengtos pirmosios tarptautinės varžybos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų